Re-story

View Original

📖 Weten dat de natuur er voor je is, vooral als je die nodig hebt. Net als kunst.

De Atlantische degenkrab wordt een levend fossiel genoemd en is schijnbaar onveranderd sinds vóór de tijd van de dinosauriërs. In het prachtig vormgegeven fotoboek Deep Time heeft fotografe Lynn Alleva Lilley met fascinerende beelden het mystieke leven van de degenkrab vastgelegd. “Het was een openbaring en bevestiging van de onderlinge verbondenheid van alles”, zegt ze.

Op een ochtend fotografeert Lynn Alleva Lilley het licht dat op het tij danst als ze een lange, donkere vreemde vorm in het water opmerkt. Als zijn staart omhoog gaat beseft ze dat het een degenkrab is. Het fascineert haar zo dat ze het dier moet volgen.

Ze raakt in de ban van de degenkrab: “Het feit dat het 10 ogen heeft, waarvan er twee gevoelig zijn voor UV-licht dat door de maan en de sterren wordt uitgezonden om het 's nachts te helpen navigeren, is zo diepgaand en poëtisch. Het was een openbaring en bevestiging van de onderlinge verbondenheid van alles”, vertelt ze in een interview met Atlas Obscura.

Diepe tijd

Het resulteert in een prachtig door de Bredase fotoboekenuitgever The Eriskay Connection vormgegeven en uitgegeven fotoboek Deep Time.  De Diepe Tijd verwijst naar de tijdschaal om de geologische leeftijd van de aarde te beschrijven

Mooi verwoord in het ook in het fotoboek opgenomen essay van research-based storyteller Helen J. Bullard i:

“Deep Time is like an endless, dark corridor, 

with no landmarks to give it scale” (Henry Gee, 2000)

Deep Time: the distant past, the distant future.

The age, not of life, but of the Earth itself:

4.5 billion years and counting.

It’s the geological clock that ticks

in rocks, in stellar waves.

It’s the crest of the tide

that never crashes.

Voor fotografe Lynn Alleva Lilley houdt de diepe tijd vanuit het perspectief van een kunstenaar het besef in dat alles met alles is verbonden

“Weten dat de natuur er voor je is, vooral als je die nodig hebt. Net als kunst. Als je je openstelt en je je nieuwsgierigheid niet laat bedwingen, zal het je meenemen op onvoorstelbare reis. Je beseft dan dat mensen de natuur zijn - dat we niet gescheiden zijn van dieren, planten, bomen, insecten of elkaar”, vertelt ze.

De foto's in Deep Time zijn gemaakt in Lewes en omliggende stranden van de Amerikaanse staat Delaware en in laboratoria met behulp van microscopen.

Degenkrab

De degenkrab bestaat ​​al minstens 450 miljoen jaar en heeft vijf grote massa-extincties overleefd, waaronder de Great Dying. Deze massa-extinctiegolf vond zo’n 250 miljoen jaar geleden plaats en was de meest vernietigende, zo valt in het essay te lezen.

De Great Dying markeerde met grote veranderingen in het milieu en de grootste vulkanische activiteit ooit op aarde het einde van de geologische tijd Perm. 

Het wordt als de grootste ramp gezien die het leven op aarde ooit is overkomen. Een ramp die zelfs het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden overtreft.

Bij de Great Dying werd meer dan 95% van al het leven op aarde - van mariene soort en gewervelde landdieren tot insectenfamilies - weggevaagd. Global warming speelde daarin een cruciale rol berichtte The Guardian in 2018.

Blauw bloed 

Maar de degenkrab leefde voort. Een van de redenen waarom degenkrabben alle massa-extincties tot nu hebben overleefd, is hun blauwe bloed, dat stolt als het met bacteriën in aanraking komt.

Daarnaast blijken ze tolerant voor fluctuaties in het zoutgehalte en kunnen ze met een laag zuurstofgehalte overleven.

Door de klimaatverandering en het gebruik van degenkrabbenbloed bij de veiligheidscontrole van vaccins, ook voor het coronavaccin, wordt de krab na 450 miljoen jaar vandaag dan toch met uitsterven bedreigd (National Geographic).

We’re standing on the beach.

Horseshoe crabs are still trekking back to the ocean

after their night before.

Long ribbons wind across the sand

like rows of suture scars

It’s like looking at the past.

Like long-gone stars reflecting ancient light.

Suddenly, I’m aware of my sight,

this incredible gift.

What my brain comprehends in this moment

- my ability to find my own way in the world

is a miracle.

“None of this had to happen.”

We could have been that horseshoe crab struggling.

We could have been the Earth,

the sun, the moon, the tides.

We could have been part of that 95%

“evolution could have turned left at this corner.”

- Jane Hirshfield


Over Lynn Alleva Lilley

Lynn Alleva Lilley is een Amerikaanse fotograaf geboren in Washington, DC. Ze begon als autodidact en studeerde later bij fotograaf Terri Weifenbach in Maryland en Washington DC. Haar fotografisch werk wordt gekenmerkt door de verbinding met de natuur.

Ze heeft een uitgesproken interesse in het fotoboek als een unieke, intieme manier om haar foto's te presenteren.

Momenteel fotografeert ze bossen en beekjes in Sligo Creek voor een nieuw oeuvre met de titel ‘il nido’. Deep Time is net als haar eerste fotoboek Tender Mint uitgegeven door  The Eriskay Connection in Breda, Nederland. 

Website Lynn Alleva Lilley

Website The Eriskay Connection