Re-story

View Original

📖 Deze oefening helpt je spanningen loslaten, versterkt je gevoelsleven en creëert openheid naar je omgeving

Wat we nu in ons gevoelsleven gewaarworden is het resultaat van een individueel en maatschappelijk proces dat al lang aan de gang is. Het gaat om het verlies aan zingeving, stelt yogaleraar Philippe Gits. De innerlijke, diepere zingeving onderzoeken we steeds minder en yoga kan je volgens hem helpen je denkproces te activeren en je gevoelsleven te versterken. Om de daad bij het woord te voegen, deelt hij in dit verhaal ook een oefening met je. “Onderzoek en kijk eens hoe het gebrek aan gedegen inhouden en regelrechte verdraaiingen van de werkelijkheid op je gevoelens inwerken.”

Een innerlijke leegte, een vervreemding tegenover de vele maatregelen, een gevoel van isolement en polarisatie zijn gevoelens die velen herkennen.

De oorzaak van deze negatieve ontwikkeling in ons gevoelsleven blijkt op het eerste zicht al snel gevonden omdat we nu al meer dan een jaar overspoeld worden door één enkel thema. Vergezeld van extreme maatregelen zorgt het voor spanningen en polariseert het de maatschappij. 

Wat we nu in ons gevoelsleven gewaarworden is echter een culminatie van een individueel en maatschappelijk proces dat al lang aan de gang is: het verlies aan zingeving. 

We richten onze waarneming al vele jaren op uiterlijke prestaties, uiterlijk gewin of eenzijdig materieel bezit. De innerlijke, diepere zingeving onderzoeken we steeds minder. Hierdoor was de leegte, de eenzaamheid of het isolement reeds alom aanwezig, maar is ze nu door de huidige crisis compleet.

Yoga

Met haar esthetische oefeningen kan yoga ons helpen om een inhoud, een zingeving te ontwikkelen om van daaruit nieuwe gevoelens te ontdekken. Deze gevoelens van rust maar ook van openheid bevrijden ons uit dit isolement en hoeven we niet meer vanuit een polariteit naar elkaar toe te stappen.

Het wegkijken van de situatie, hoe dramatisch ook, biedt geen oplossing. Het is alsof je wegkijkt van een rivier met vuil water, de verontreiniging blijft. Het is net door de moed te vinden om echt naar deze gepollueerde rivier te kijken en de oorzaak ervan te onderzoeken dat je oplossingen vindt om het water te reinigen. 

Dit individueel proces start bij het zelfstandig denken. De yogaleer helpt je te  ontcijferen hoe je je denkproces kan activeren en reikt inhouden aan die je gevoelsleven vullen

Yoga is geen middel om weg te vluchten uit de realiteit waarin we ons bevinden. Om de oorzaak van de gevoelsarmoede, het isolement en de toenemende polarisatie te observeren en te onderzoeken, lijkt het me goed dat je eens let op hoe het gebrek aan gedegen inhouden en regelrechte verdraaiingen van de werkelijkheid op jouw gevoelens inwerkt. 

Anderzijds lijkt het mij absoluut noodzakelijk om heel zinvolle mentale activiteiten te ondernemen. Deze bewuste mentale activering zorgt voor een verrijking in het gevoelsleven en is trouwens ook het startschot van een regeneratieproces.

De kameel, een yoga-oefening

De kameel begint in kniestand en je plaatst je knieën iets uit elkaar. Vervolgens breng je je rechterarm in een wijde beweging naar boven.

Je brengt je rechterarm verder in een wijde beweging naar achter en zo mogelijk leg je je rechterhand op je hiel. Je wervelkolom strekt zich actief vanuit het midden naar boven. Je wervelkolom mag geen pijn hebben. Als dit niet mogelijk is laat je de arm gewoon hangen.

Daarna doe je met je linkerarm hetzelfde. Kan je je hand niet op je hiel leggen dan laat je je linkerarm ontspannen hangen. 

Bij het uitvoeren van deze oefening blijft je bekken recht en heel stabiel, je brengt het niet naar achter. Het middelste gedeelte van je rug, ter hoogte van je nieren, is actief opgericht. Je hoofd, hals, nek en schouders blijven zo goed als mogelijk vrij van spanningen. Na een halve minuut keer je op een omgekeerde wijze terug uit de oefening. 

De lichamelijke, mentale en sociale impact van deze oefening

Lichamelijke impact
Tijdens de dynamische en de statische fase van de oefening blijf je in een bewust waarnemingsproces en zorg je ervoor dat je je lichaam niet forceert. Tijdens de eindfase van de oefening blijft je wervelkolom actief gestrekt. Daarbij zijn de spanningen het hoogst maar het is belangrijk dat je zelfs dan in een rustige waarneming blijft tegenover je lichaam. 

Door de spanningen bewust te ervaren en je er tegelijk niet mee te vereenzelvigen leer je hoe je door attent, rustig en aandachtig te blijven deze spanningen kan loslaten. Door oefening ontwikkel je een grotere waarneming en denkkracht. Van daaruit kan je je spanningen bewust laten zijn en laten je spanningen als vanzelf los.

Mentale impact
Maak een levendige en logische voorstelling hoe je wervelkolom onderaan stevig, in het midden meer actief strekkend en bovenaan heel ontspannen is en hoe je zo de oefening vormt. 

Deze mentale aanzet heeft een uitwerking op je zielsleven. Na enige oefening merk je een grotere rust in je gevoelsleven.

Je merkt hoe er na de uitvoering van de oefening een rust ontstaat en ook meer lichtheid en meer (adem)ruimte. Je leert zelf je ziel, je gevoelens van rust en openheid in een gunstige ontwikkeling te brengen

Deze spanningen aan je lichaam, of aan je wervelkolom, staan in directe relatie met je gevoelens en dus met je zielsleven. De werking van de oefening begint in een voorstelling en gaat zo verder naar de gevoelens. 

Sociale impact
Door de kameel-oefening leer je een rust te combineren met een open-zijn naar buiten toe. Het loslaten van de spanningen in de wervelkolom beschrijft een open zijn voor de omgeving, dit is een eerste vorm van overgave. Je hoeft dus niet angstig bij jezelf of in een isolement te blijven zitten. 

Dit zinvol actief zijn versterkt je gevoelsleven. Je kan rustig en met een klaar en open gevoel voor de omgeving op elkaar toestappen.

Meer weten over Philippe Gits en yoga

yogaschool.be

Een vraag voor je hier vertrekt  

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met jou doen!

Wat doet deze yoga-oefening met jou?