Re-story

View Original

📖 Met biodynamische bloemen opent bloementeler Rosette Hendrix deuren in en tussen mensen

“Bloemen telen op biodynamische wijze is mijn manier om de zorg voor de aarde in de praktijk te brengen.” De bloementaal resoneert het meest bij bloementeler Rosette Hendrix. Haar bedrijf Veldkleur in Rummen (Geetbets) draagt als eerste bloementeeltbedrijf in Vlaanderen het Demeter-label voor biodynamische landbouw. Naast de teelt op haar eigen veld startte ze met haar team een biologisch bloemenveld in het Synaps Park in Genk waar het ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) gelegen is. Ze begeleidt er ook therapiemomenten. En ook bij een woonzorgcentrum gaat ze binnenkort bloemen telen oftewel vreugde planten voor oudere mensen. “Het is bijzonder hoe bloemen mensen kunnen raken. Ogenschijnlijk eenvoudige momenten met bloemen brengen zoveel mooie beweging.”

Rosette Hendrix

Wat begon met een wilde brainstorm tijdens een etentje met twee oud-collega’s, groeide uit tot een prachtig bloemenveld, een therapietuin, binnen het project Bloem & Bos op het domein in Genk met het ziekenhuis, een hogeschool, een kinderdagverblijf en een kinderpsychiatrie. Het project wil een helende omgeving realiseren, die bijdraagt aan gezondheid, genezing en welzijn. 

Rosette: “Pionieren met zo’n therapietuin geeft me zoveel energie, we krijgen de kans om het echt zelf uit te werken. Ik vind het prachtig dat ook binnen zulke instellingen mensen hun visie verruimen en kiezen voor samenwerking tussen zorg, natuur en landbouw.

Ik ben heel dankbaar dat ik kan bijdragen aan een invulling van gezondheid en herstel waar verbinding met de natuur deel van is.”

Bloementeler Rosette koestert na één jaar al zoveel mooie herinneringen waarbij de bloemen deugd doen en verbinden. Zo kwamen mensen hun partner binnenbrengen in coronatijd, best onzeker en soms ook bang.

Een klein praatje tussen de bloemen gaf hen dan een moment van onbezorgdheid. Tijdens therapiemomenten komen mensen die in de psychiatrische afdeling verblijven zelf een boeketje maken of gewoon op een bank zitten. “Het zijn momenten van magie, van even gewoon zijn en niet denken.”

Ze herinnert zich ook nog goed het ontwapende moment waarop een jongen haar vroeg of hij een bloem mocht plukken voor zijn mama die kanker had.

Wat voor moois ontstond er, daar te midden van de geuren en kleuren, toen ze samen de bloemen uitkozen die hij het mooist vond.

Hagen na de storm

Naast de therapietuin in Genk en de bloementuin op het historisch landgoed van de Heerlijckyt van Elsmeren teelt Rosette samen met haar team snij- en droogbloemen. Die eindeloze schoonheid en diversiteit van het land, gevat in de pracht van boeketten biedt ze aan via abonnementen en floristen. 

Het voorbije jaar bracht binnen Veldkleur enorm veel beweging. Vorige lente stond Rosette’s veld lange tijd onder water door een wolkbreuk, met een enorm groot verlies aan bloemen en planten. En dat na de hitte en droogte van de vorige jaren. Het werd een jaar van verlies, twijfel en rouw. 

Rosette: “Die tegenslagen maakten ook glashelder dat de verbinding met de bloemen mij kracht geeft. Ik wil niets anders! De bloemen stimuleerden me mijn rug te rechten en echt mijn plek in te nemen.

Ze zetten me in mijn daadkracht. Ik evalueerde en ging met veel mensen in gesprek. Zo kreeg Veldkleur een weloverwogen en gedragen nieuwe vorm. Ik werkte aan de inrichting van een eigen veld en ging met de hulp van alle medewerkers voluit voor het Demeter-keurmerk.

De serre bouwden we twee weken voor de storm in februari. Het was echt spannend. Ik denk dat dit het enige moment was dat ik echt dacht: als ze gaat waaien, stop ik ermee. De serre bleef staan, maar ik hoorde wel de boodschap van de wind: zorg voor meer hagen en windbrekers.”

Een stukje aarde helen

Rosette: “Ik zit helemaal op mijn plek nu, en dan gaat het stromen. Ik voel me gezegend met een team dat voornamelijk uit vrouwen bestaat. Vrouwen met een passie voor bloemen en zorg voor de aarde.

We voelen en vullen elkaar goed aan. Dat we nu hier staan met Veldkleur, zie ik dan ook niet alleen als mijn verdienste. Ik verzorg processen. En er is ook een portie geluk mee gemoeid.

Ik zie ook andere vrouwen in mijn omgeving in hun kracht komen te staan. Mondiger worden. Hun plek innemen. Er is iets met vrouwen in deze tijd. Zou het kunnen dat we elkaar aantrekken, omdat we dezelfde stappen zetten, eenzelfde energie hebben? Dat maakt me nog meer dankbaar en nederig.”

Samen met het team richtte Rosette dit voorjaar het veld in. Een veld dat beter bestand is tegen droogte en waterovervloed. Ze groeven paadjes en wadi’s (Water Afvoer Drainage Infiltratie, greppels), plantten hagen en bomen. 

Rosette: “Zorgen voor de aarde is zorgen voor de omgeving, de samenhang van alles. Elke boom, elke haag, elke plant heeft zijn functie. De treurwilg zorgt voor schaduw, de moerbei trekt vogels aan, de gemengde hagen beschermen ons tegen de wind.”

Om het bodemleven te verbeteren, verdiepten Rosette en haar medewerkers zich in het composteren. “We mengen de koemest van een bevriende bioboer met ons groenafval. Naast een gewone composthoop, werken we met een trage hoop voor de compostpreparaten. Preparaten zijn een onderdeel van de biodynamische landbouw en beïnvloeden de fijnstoffelijke processen. 

Het koemestpreparaat, het enige preparaat dat we zelf maken, ondersteunt de bodem en haar processen. Zelf hou ik erg van het kristal- of kiezelpreparaat dat bij bloemen schimmelwerend en celwandversterkend werkt en de warmte- en lichtprocessen in de plant ondersteunt. 

De bodem is het allerbelangrijkste en een wondere wereld op zich. De veerkracht en de doorlaatbaarheid van de bodem die we al jaren gerust lieten, is zoveel groter dan voordien. Er zitten heel veel wormen in. Dat is hoopvol. (Dit sluit ook aan bij hoe hof-arts Eric Boydens van een dode maisvlakte een bloeiende boomgaard maakte, zijn verhaal kan je hier op Re-story lezen of beluisteren)

De mens heeft de neiging steeds weer te willen verfijnen, maar ik voel aan dat we best zo min mogelijk ingrijpen. De natuur doet dat prima. En door te observeren kunnen we mogelijk een echte ontmoeting met de bodem hebben.”

Het veld van Veldkleur

Biodynamische bloemen met een verhaal

De biologische bloemen groeiden in volle grond zonder chemische bestrijding of kunstmest. Lokale bloemen die dus veel milieuvriendelijker zijn dan gangbare boeketten die vaak ingevlogen worden. 

Sinds november 2021 heeft Veldkleur naast het bio-label ook het Demeter-keurmerk. Demeter is het keurmerk van de biodynamische landbouw en voeding, onder de noemer ‘Barstensvol leven!’. (als je zelf wil ontdekken welk verschil biodynamische landbouw maakt, doe dan eens het komkommerexperiment)

De kernwaarden zijn een levende bodem, vitale voeding, biodiversiteit, dierenwelzijn en landbouw van de toekomst. Ook natuurontwikkeling op het bedrijf en de ontwikkeling tussen mens en bedrijf zijn heel kenmerkend. 

Rosette: “Biodynamisch boeren gaat vooral om nauw samenwerken met de natuur en de kosmos. Dat past helemaal bij mij en Veldkleur. We verdiepen er ons al jaren in. Met het Demeter-keurmerk wil ik tonen dat er een alternatief is, dat het wel anders kan. 

Een alternatief dat een stuk verder gaat dan de basisnormen van het bio-label. Een landbouw in verbinding met de aarde, de natuur, natuurwezens en kosmische krachten. In Duitsland is Demeter een top tien-merk, hier is het nog niet zo bekend.

Toch geeft het keurmerk me de kans om verhalen te vertellen en mensen te laten stilstaan. Verhalen over de aarde en de samenhang. Verhalen die kunnen inspireren. Ik vertel over de preparaten die je nog het best kan vergelijken met homeopathie voor de aarde. 

Ik praat over de horens van de koeien die verbonden zijn met hun spijsverteringsstelsel. Hoe Demeterkoeien hun horens mogen houden en nog echt koe kunnen zijn.

En welke positieve invloed hun melk heeft op onze spijsvertering. Het komkommerexperiment maakt duidelijk wat vitaliteit is. Die levenskracht is ook heel zichtbaar bij onze bloemen, zoals in de levensduur van de snijbloemen.”

Een lang pad naar de bloemen

Rosette is nu bloementeelster met een mooi en groeiend bedrijf. Daar ging wel een hele weg aan vooraf. Voordat ze Veldkleur oprichtte, volgde ze een opleiding Biolandbouw en deed ze ervaring op in de landbouw en de bloementeelt. 

Ze vertelt dat ze haar hele leven aan zichzelf werkte en het gevoel heeft dat ze daar nu de vruchten van plukt. Een jarenlange verdieping in haar astrologie was hierbij belangrijk.

Het gaf haar inzichten in soms strijdende dynamieken in zichzelf en ze leerde die aanvaarden. Net als haar potentie, die ze nu leeft. (Lees hier op Re-story een interview met astroloog Kaypacha die de chaostijd omschrijft als ‘een haardroger inde badkuip’)

Rosette: “Ik vond nooit mijn plek in de maatschappij. Ik wou hier lang niet zijn en had een groot verlangen naar ‘huis’ in de andere werelden waar ik een nauwe verbinding mee voel. Rond mijn veertigste kwam een belangrijk keerpunt dat me stap voor stap dichter bij mijn levensdoel bracht.

Bloemen telen is meer dan een job, het is  een manier van leven. Het is niet dat romantische beeld dat je zou verwachten: het is fysiek hard werken. Met alle weerelementen is buiten werken soms al een uitdaging. 

Het past wel helemaal bij mij. De bloemen roepen me al zo lang. Het is pas laat dat ik durfde zeggen: ‘Ik wil iets met bloemen doen.’ Ik had er nooit bij stilgestaan dat dat professioneel kon. De bloementaal resoneert het best met mij.”

Ook hier is thuis

Rosette verblijft het grootste deel van haar tijd op het veld. Ze vindt het heel bijzonder dat haar ondertussen volwassen dochters haar loslieten: ‘Mama, ga maar naar je veld en je bloemen, daar ben je gelukkig!’

En ondertussen genieten haar dochters ervan dat ze anders is dan andere moeders. Dat ze hen laat zijn wie ze zijn en hen steunt als ze zelf buiten de lijntjes kleuren. 

Rosette: “Meer dan ooit tevoren en meer dan ik ooit had kunnen dromen, ben ik thuisgekomen in mijn eigen leven. Eigenlijk is dat prachtig. Het maakt de crisissen – achteraf toch – ook waardevol. Ik ben hier aan het spelen en doe wat ik het liefste doe. 

Dichtbij de natuur en de bloemen voel ik me dichter bij mijzelf. Ik raak snel overprikkeld door te veel drukte. Deze manier van leven past gewoon veel beter bij me. Ik kom minder vaak in conflict met mezelf. Het zorgt voor een diepe kracht en vertrouwen waar ik altijd naar heb verlangd. 

Ik heb mijn hooggevoeligheid lang als een handicap beschouwd. Nu ervaar ik de schoonheid en de kracht ervan. Ik voel de bomen en de planten, de energie van de aarde. Ik maak contact met de licht- en waterwezens en ervaar de verschillende trillingen van de bloemen. Ik weet dat er een groter geheel is, en voel me er deel van.”

Die verbinding is niet altijd vanzelfsprekend. Dat merkt Rosette nu ze zo hard werkt aan de nieuwe ontwikkelingen van Veldkleur. “De daadkracht waar ik nu in zit, sluit ook deuren. Die yangkracht snijdt me deels af van mijn fijne krachten. Maar dat moet nu even. Het geeft me zoveel voldoening iets goeds te kunnen doen voor de aarde en de komende generaties.”


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Welke initiatieven ken jij die iets goeds doen voor de aarde?

We horen het graag van je in de comments hieronder …