Re-story

View Original

📖 Aandachtig beschikbaar

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om je te laten stilstaan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Foto: Ben Kerckx via Pixabay

Vorige week heeft het me de hele tijd beziggehouden: liefdevol aandachtig beschikbaar zijn. Het zijn drie woorden die Mischa voorlas uit het boek ‘De thuiszittersklas’ van Martin Schravesande. Martin gebruikt deze woorden om duidelijk te maken dat je jongeren niet kan bereiken door hen regels op te leggen en vervolgens met hen te discussiëren over deze regels. Het gaat om het aannemen van een houding waarin de liefde voor de jongeren tot uiting komt door aandachtig en beschikbaar te zijn.

Dat klinkt mooi! Dat wil ik ook proberen.

Eerder oefende ik al om aanwezig te zijn in het hier en nu of met één iets tegelijk bezig te zijn. Aandachtig beschikbaar, merk ik, is toch anders. Omdat het echt gaat om de relatie met de ander.

Vroeger luisterde ik naar iemand, ik was dus echt maar met één iets (in dit geval iemand) bezig, in het hier en nu. Toch gingen mijn zintuigen meerdere kanten op: ik luister, ik kijk, ik voel …

Aandachtig beschikbaar zijn, is zonder oordeel aanwezig zijn. Met volle aandacht. Zonder te willen helpen of advies te geven.

Gewoon écht aanwezig zijn.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Wat helpt jou om aandachtig beschikbaar te kunnen zijn?

We horen het graag van je in de comments hieronder …