Re-story

View Original

📖 Aikido

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om je te laten stilstaan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Bron: www.aiki-o-kami.com

Maandagavond is Aikido-avond met Gaétan Francken. Op zijn website schrijft hij: “Aikido is een ‘zachte’ maar diepgaande krijgskunst die je wapent voor de ‘harde’ realiteit, een zoektocht naar harmonie in de zelfverdediging maar ook in het dagelijks leven.”

Dat heb ik eergisteren mogen ervaren. We deden een oefening met het zwaard. Eerst alleen, dan per twee.

Alleen ging goed. Daarna oefenen per twee waarbij ik eerst mocht aanvallen, de andere verdedigen. Geen probleem. Sterker nog, ik vond het leuk en voelde de kracht.

En toen werden de rollen omgedraaid. Ongelooflijk welk effect dit op mij had. Ik ging me helemaal opspannen, schouders omhoog, klaar om in volle verdediging te gaan. Ik voelde me klein en bang.

Waar komt dit vandaan?

Ik voelde voor het eerst bewust waarom ik liever controle hou. In Aikido, maar zeker ook in het dagelijks leven. Hoewel ik heel goed snap, en ook al ervaren heb, dat je sterker staat (letterlijk en figuurlijk) als je werkt vanuit een ontspannen houding - vanuit je centrum, je ki – lukte het me niet om mijn aandacht te verplaatsen.

Ik begrijp het … met mijn hoofd. Nu nog dat besef laten zakken zodat ik het ga voelen en kunnen toepassen.

Ai – ki – do, de weg van het samenbrengen van levensenergie.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Op welke manier lukt het jou om in je kracht te blijven staan?

We horen het graag van je in de comments hieronder …