Re-story

View Original

📖 Deze 13 mensen kunnen antwoorden bieden op de gigantische economische en maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan

Een lockdown in Italië. Trump die al het reisverkeer uit de Schengenlanden heeft opgeschort en de noodtoestand heeft afgekondigd. Kelderende beurskoersen. De president van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde waarschuwt voor een volgende financiële crisis. In 2008 was het de val van Lehman Brothers die de bankencrisis inluidde, vandaag is het een virus. En België? België zit nog altijd met een regering in lopende zaken die geen krachtdadig beleid kan voeren. Daarom stellen wij een slagkrachtige coronacoalitie voor.

Joakim Honkasalo via Unsplash

De federale regeringsvorming duurt vandaag - maandag 16 maart 2020 - al 293 dagen. Een nieuw record regeringsformatie is het nog niet, maar de vorming van een federale regering is nog niet in zicht. 

Het pleidooi van CD&V-voorzitter Joachim Coens voor een coronacoalitie van twee weken geleden was een stille dood gestorven. Tot afgelopen weekend het vormen van een noodregering toch een gehoor leek te vinden.

Zo’n coalitie is dan ook hard nodig, Coens zei terecht dat: “een ‘crisis als een coronavirus een enorme economische impact heeft en daarom maatregelen vergt van een slagkrachtige regering".

Hoewel het om van daadkracht te spreken natuurlijk allemaal allang geregeld had moeten zijn, leek het er dan toch even op dat het coronavirus politici deed inzien met spoed een noodregering te vormen. Ja, het virus leek zelfs N-VA en PS weer bij elkaar te brengen. 

Maar niets is minder waar. Zelfs als de nood aan de man is, lukt het niet een noodregering te vormen

Rien ne va plus en de politieke patstelling blijft maar duren, omdat ze niet is niet opgelost door volmachten toe te kennen aan de regering in lopende zaken.  

“Wie gelooft die mensen nog?”, zei Yves Leterme in 2007, toen kandidaat premier in een VRT-campagnejournaal. Legendarische woorden die dertien jaar weer brandend actueel zijn.

Open brief bedrijfsleiders

Een snel snel gevormde noodregering moest in het idee van Coens vooral de verwachte zware economische gevolgen door het virus het hoofd te bieden. 

Alleen al ABInbev liep in de eerste twee maanden van 2020 door het coronavirus in China 285 miljoen dollar aan opbrengsten mis. De Tijd berekende dat het virus ons land minstens 2,5 miljard euro zal kosten.

Toen het coronavirus ons land nog niet was binnengedrongen, vroegen ook al 30 bedrijfsleiders in een open brief politici eindelijk compromissen te sluiten en met oplossingen te komen voor de economische uitdagingen die ons land wachten. “Als ons talmende België een bedrijf was geweest, was de hele onderneming al lang op de fles gegaan", stelden de briefschrijvers.

Economisch systeem overdenken

En ze hebben gelijk, omdat na het coronavirus een  volgende alledaagse gebeurtenis zal duidelijk maken hoe fragiel onze economie is. 

Volgens ons bieden het virus en de maatregelen om het tegen te houden dan ook een grote opportuniteit. De opportuniteit om verder te kijken dan de waan van de dag. Verder dan de dalende beurskoersen. Verder dan het feit dat vliegtuigen aan de grond blijven. De opportuniteit om in te zien dat we ons hele economisch systeem moeten overdenken

Een coronacoalitie zou de wortels van het probleem moeten aanpakken en maatregelen nemen om de krachtlijnen uit te zetten voor een totaal nieuwe economie. Een economie die niet louter is gericht op groei en winst voor aandeelhouders, maar een economie die gericht is op welvaart, welzijn en welbevinden.

Een slagkrachtige ‘regering’

Voor een coronacoalitie die antwoorden biedt op de gigantische economische en maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, hebben we mensen nodig die dwarsdenken en friskijken.

Daarom stellen wij een coronacoalitie voor die bestaat uit mensen die hun strepen hebben verdiend buiten de politiek. Visionairs met ideeën en expertises die ons land werkelijk vooruit helpen. Elk met zijn eigenheid en expertise. 

Mensen die in onze ogen begrijpen dat wat er vast- en misloopt om een radicale verandering in de patronen van ons denken, doen en zijn vraagt.

Bekky Beks via Unsplash

Innovatiestrateeg Guy Wollaert  - Innovatie 

Guy verdiende zijn sporen bij Coca-Cola en staat vandaag start-ups bij om innovatieve ideeën duurzaam te verankeren. Een goede innovatiestrategie hangt samen met een visie die inspireert. Ze  motiveert mensen, omdat ze weten waar ze op lange termijn aan werken en waarvoor ze werken. Die visie en het leiderschap om de voorwaarden daarvoor te creëren, hebben we nodig. 

Democratievernieuwer en G1000-bezieler David Van Reybrouck - Democratie 

Tegen verkiezingen. Zegt die boektitel al niet genoeg?  ‘IJveren naar nieuwe vormen van democratie, is waar David Van Reybrouck zich voor inzet. Zijn voorstel voor échte democratie, waarbij het volk zich werkelijk uitspreekt, is loting. Met een gelote Senaat schrijft de Duitstalige Gemeenschap van België er al geschiedenis mee. Gelote burgers worden er voortaan permanent bij de politiek betrokken. Zij hebben de bevoegdheid thema’s op de politieke agenda te zetten, oplossingen voor te stellen en de opvolging van hun aanbevelingen door het parlement en regering te controleren.

Gedragseconoom Stef Kuypers - Geld

Toen gedragseconoom Stef Kuypers, verbonden aan het Leuvense Happonomy, zich afvroeg waarom we ons klimaatprobleem niet kunnen oplossen, kwam hij op ons geldsysteem uit. Geld en Pokémons zijn even reëel, stelt hij. Geld wordt gemaakt met de druk op een knop in een bank. Het enige wat we moeten doen, is de software van geld herschrijven en dat deed hij met het  Sustainable Money System. Een geldsysteem dat we als hefboom kunnen gebruiken om terug te keren naar de menselijkheid. 

Politiek filosoof Bleri Lleshi - Liefde

In tijd van angst is meer dan ooit liefde nodig. Als je moet geloven wat er in de media komt, als je moet geloven wat politici zeggen, heb je uiteraard angst. Je zit daar voor je tv, je leest je tijdschrift of de krant en dat komt allemaal op je af. Je bent bezorgd over jouw pensioen, over jouw sociale zekerheid, over de toekomst van je kinderen. Bleri begrijpt dat en wil manieren vinden om die angst en de defensiemechanismen die zijn ontstaan neer te halen. Een van de antwoorden is liefde.

World Education Leader Bert Smits - Onderwijs 

Sociaal pedagoog en onderwijstransformater Bert Smits behoort tot de top 100 wereldleiders rond onderwijs. Het is volgens hem heel belangrijk dat onderwijs je zodanig vormt dat je in staat bent om de samenleving van morgen opnieuw uit te vinden. Bert ziet ontzettend veel goede inspanningen en kwaliteitsvolle, gedreven mensen. Maar het zijn allemaal individuen of kleine groepjes leerkrachten die van elkaar niet weten dat ze struggelen. Bert wil vitale coalities laten ontstaan. Daarvoor zijn leiders nodig die in een veranderproces durven gaan met leerkrachten, wetende dat dit heftig ingrijpt op het leven van die mensen.

Innovatiebioloog Leen Gorissen - Natural Intelligence 

We denken teveel. Te lineair. Reductionistisch. Lossen we een probleem op, creëren we er vijf nieuwe. De natuur ontwerpt, produceert en innoveert al 3,8 miljard jaar zonder uitputting, vervuiling en degeneratie. Wat we nodig hebben, is natuurlijke intelligentie, leren van de logica die de tand des tijds heeft doorstaan. 

Filosofe Alicja Gescinska - Wanderlust 

Wanderlust als synoniem voor integratie, het verlangen de wereld te ontdekken binnen onze landsgrenzen. De maatschappij heeft nood aan het stellen van vragen, en aan onderweg zijn om te leren. Alicja Gescinska weet als geen ander wat het is om te zoeken naar identiteit en om vragen te stellen die helpen om onderweg te leren. Je gaat het immers pas zien als je het door hebt, zei Johan Cruijff ooit al.

Verduurzamer Christophe Degrez - Energie & mobiliteit

Energie en mobiliteit voegen we samen omdat ze door dezelfde transitie gaan. Christophe Degrez is voormalig CEO van Eneco en een van de drijvende krachten achter Sign for My Future, waarbij 267.617 Belgen tekenden om politici op te roepen voor een krachtdadig klimaatbeleid. Christophe kent de gevoeligheden van de sector en de noden van de overheid en is in staat om die met elkaar te verbinden. Hij is ervan overtuigd dat we, als we echt een omslag willen maken naar een duurzame toekomst, dat allemaal samen moeten doen en geen tijd meer mogen verspillen. 

Hope-founder Adélaïde Blondiaux - Hoop 

Hoop doet leven. Dat was ook voor haarzelf zo. Moe van de dagelijkse files naar haar job besloot Adélaide haar leven over een andere boeg te gooien. Om de ecologische en sociale transitie van onze samenleving te bevorderen, organiseerde ze de beurs Hope. Het bracht in Andenne en Namen duurzame en burgerinitiatieven samen. Twee evenementen waar een hele gemeenschap nog altijd energie uit put. Met Adélaide in de coalitie willen we die ‘hoop doet leven’ en energie naar een landelijk niveau tillen. 

Hordenloopster en coach  Carole Bam - Sport 

We hebben nog wel wat hordes te nemen richting de toekomst. Als voormalige Kameroense atlete die in 2009 ook de Belgische nationaliteit verwierf, overwon Carole Bam tal van obstakels om uiteindelijk de succesvolle coach te worden van de Belgische 4 x 400 meter ploeg bij de vrouwen. Carole Bam is de verpersoonlijking van het feit dat mensen via de sport onmogelijk geachte dromen kunnen waarmaken en dat hard werken en teamwork wonderen kunnen verrichten. Met Carole op Sport kan de Belgische bevolking erop rekenen dat een ‘gezonde geest in een gezond lichaam’ geen holle slogan meer is.    

Geruchtenmanager Aurore Van de Winkel - Informatie, & Fake news  

Doctor Aurore Van de Winkel kent het klappen van de zweep als het gaat over geruchten, stadslegendes en fake news. Ze beseft welke impact valse informatie kan hebben op meningsvorming en gedrag; Maar ook hoe valse informatie ontrafeld kan worden en wat er moet gebeuren om het vertrouwen te herstellen. Een beter inzicht in fake news en waakzaamheid bij een toename van valse informatie kan ons land voor veel kwaad behoeden. 

Ilham Kadri -Purpose & people 

Als topvrouw van Solvay verbindt Ilham Kadri de harde wereld van de wetenschap en de scheikunde met de mens en met zingeving. Omdat ze beseft dat ‘people’ en ‘purpose’  geen wollige woorden zijn, maar de motoren die het bedrijfsleven, en bij uitbreiding ons hele land, in de toekomst zal nodig hebben om overeind te blijven.  

Verderdenker Fabiaan Van Vrekhem - Complexiteit & eenheid 

In een steeds complexere wereld zijn steeds complexere oplossingen nodig en dus ook mensen die in staat zijn om naar hogere dimensies van denken over te schakelen. Om de alternatieve regeringsploeg in eenheid te doen werken aan de complexe uitdagingen waar ze voor staat en hun disruptieve competenties volop te laten bloeien, laten we Fabiaan het helikopterzicht houden. 

Zo kunnen we tot een regering komen die de structurele problemen bij de wortels aanpakt en die de mensen in dit land weer hoop en vertrouwen in de toekomst geeft.  

Om dan maar gelijk een nieuw democratisch beslissingsprincipe uit te proberen: stem voor zo’n alternatieve coalitie door dit artikel te delen.


Crowdfunding

Het kan wél anders! Daarom is het hoog tijd voor een nieuw verhaal. Zonder een nieuw verhaal kunnen we het oude verhaal immers niet loslaten. Meer dan ooit zijn we er dan ook van overtuigd dat goede journalistiek activisme is. Daarom zijn we met het online platform Re-story gestart. Op Re-story brengen we de verhalen van denkers met inspirerende ideeën en doeners met richtinggevende initiatieven voor een reset van het economisch en kapitalistisch systeem.

Help je mee inspirerende ideeën en richtinggevende initiatieven voor een reset van economie, onderwijs en maatschappij zichtbaar maken.