Re-story

View Original

📖 Deze Belgische start-up garandeert klanten wat eigenlijk de norm zou moeten zijn: groene stroom van lokale opwekkers

Bijna de helft van de Vlamingen heeft een contract voor groene stroom, maar slechts een fractie daarvan komt van lokale opwekkers. Omdat de energiesector hier niet transparant over is, lanceerden Pieterjan Verhaeghen en Rens Van Haute het eerste Belgische energieplatform Bolt Energie. Via Bolt kopen consumenten groene stroom rechtstreeks bij lokale opwekkers. Britt Buseyne van Sustainababbels sprak met  co-founder Pieterjan: “Als je je stekker in het stopcontact steekt, heeft het een gigantische CO2-impact of de stroom die daaruit komt is opgewekt door een kolencentrale of door een windmolen.”

Pieterjan Verhaeghen (foto van flashmagazine.be)

In Vlaanderen is amper 4,5 % van de groene stroom die consumenten afnemen door Vlaamse groene bronnen opgewekt. Het grootste deel komt uit het buitenland. Dat is een probleem vinden Pieterjan Verhaeghen en Rens Van Haute en daarom zijn ze samen de start-up Bolt Energie gestart en gaan ze tegen de stroom in.

Gedumpte Noorse groencertificaten

“In Noorwegen is volgens de laatste cijfers 98 % van de energie groen. Noren weten dat hun energie groen is en hebben daarom geen extra zekerheid nodig in de vorm van een groen contract. De niet-gebruikte Noorse certificaten worden op de Europese markt gedumpt en opgekocht door Belgische leveranciers. Die plakken de certificaten op Belgische, grijze stroom, om consumenten zogezegd groene stroom aan te smeren”, duidt Pieterjan het probleem.

Biomassa

“Een ander probleem bij groene contracten”, gaat hij verder, “is dat er maar één maatstaf is: groen of niet groen. Dat geeft een ongenuanceerd beeld, omdat bijvoorbeeld biomassa in de grijze zone valt. 

Biomassa wordt ‘hernieuwbare’ energie genoemd, maar die is niet noodzakelijk ‘groen’. Als die biomassa bijvoorbeeld van Canadees hout komt, dat met vrachtschepen naar Europa is vervoerd en in oude kolencentrales wordt opgestookt. Die energie wordt dan onterecht gebruikt om contracten groen te kleuren.”

Gegarandeerd groen

Door van producenten zowel stroom als certificaat van oorsprong op te kopen, garandeert Bolt dat de energie die hun klanten kopen een-op-een is gekoppeld aan de stroom die onder dat certificaat is opgewekt. 

Pieterjan: “Dat kan bijvoorbeeld de windmolen zijn die je onderweg naar uw werk tegenkomt, of de boer die zonnepanelen op zijn stallen heeft liggen.

Voor ons is het heel belangrijk dat mensen tastbaar kunnen weten welk initiatief ze steunen. We willen consumenten bewust maken dat ze ook kunnen kiezen voor producenten in plaats van voor de tussenpersonen die de huidige leveranciers eigenlijk zijn. ”

Belgische CO2-uitstoot verlagen

Pieterjan: “Als je wetenschappelijke literatuur bekijkt  over wat mensen kunnen doen om hun CO2-uitstoot te reduceren, staat groene energie op plaats vier

Als je je stekker in het stopcontact steekt, heeft het een gigantische CO2-impact of de stroom die daaruit komt is opgewekt door een kolencentrale of door een windmolen. 

In dat opzicht is het ontzettend belangrijk dat we het net zo snel mogelijk groener krijgen. Hoe groener dat energienet, hoe beter de gezamenlijke CO2-uitstoot van ons land.”

20.000 gezinnen

Momenteel kan Bolt Energie 20.000 gezinnen van groene energie van lokale opwekkers voorzien. 

Pieterjan: “We hebben nog veel producenten in de pipeline, dus hopelijk kunnen we binnen een paar jaar de volledige Belgische kaart groen kleuren. 

De gemeente Kortrijk heeft een klein zonnepanelenpark op ons platform geplaatst. Met de ambities nog veel zonnepanelen bij te voegen, Dat is eigenlijk wat we willen: we willen niet alleen een nieuw product in de markt zetten, maar het ook doen op een manier dat het verweven is in de maatschappij. Dus samenwerken met gemeenten, vzw’s en bedrijven is dan heel interessant.”

Bekijk het volledige gesprek

In de video hieronder zie en hoor je het hele gesprek van Britt met Pieterjan. Ze gaan er onder andere dieper in op waarom je nu niet weet of de stroom die uit je stopcontact komt echt groen is, hoe we beter zouden kunnen zien hoeveel uitstoot we als consument naar buiten Europa verleggen, waarom groene stroom duurder zal worden en meer …

Wat jij kan doen …

Controleren hoe groen jouw stroom is. Doe de Groencheck bij de VREG, de onafhankelijke autoriteit van de Vlaasme energiemarkt.

Meer informatie over Bolt Energie vind je op hun website. Helemaal klaar om over te stappen? Als lezer van dit artikel kan je rekenen op € 30 korting bij je eerste factuur. Stuur een mail naar britt.buseyne@gmail.com.

Nieuwe video’s van Britts Sustainababbels, abonneer je op haar You Tube-kanaal.


Crowdfunding

Het kan wél anders! Daarom is het hoog tijd voor een nieuw verhaal. Zonder een nieuw verhaal kunnen we het oude verhaal immers niet loslaten. Meer dan ooit zijn we er dan ook van overtuigd dat goede journalistiek activisme is. Daarom zijn we met het online platform Re-story gestart. Op Re-story brengen we de verhalen van denkers met inspirerende ideeën en doeners met richtinggevende initiatieven voor een reset van het economisch en kapitalistisch systeem.

Help je mee inspirerende ideeën en richtinggevende initiatieven voor een reset van economie, onderwijs en maatschappij zichtbaar maken.