Als we een nieuw verhaal willen schrijven, een betekeniseconomie, waarin bedrijven hun succes meten op basis van hun impact, komen er vele uitdagingen bovendrijven. Niet in het minst duurzaam ondernemen.
Duurzaamheid is een hot topic voor bedrijven en organisaties. Maar duurzaamheid reikt natuurlijk veel verder dan je CO2-uitstoot verlagen, afval scheiden en zonnepanelen plaatsen op het bedrijfsdak.
Denk aan de duurzaamheid van de …
verpakking van je producten.
verzending van je producten.
organisatie van je bedrijf voorbereiden op een duurzamere wereld.
relatie met medewerkers en toekomstige medewerkers.
relatie met je klanten.
relatie met je leveranciers en hoe zij met duurzaamheid omgaan.
relatie met de samenleving, hoe combineer je een financieel gezonde bedrijfsvoering met maatschappelijke impact.
basisproducten van je productieproces en hoe duurzaam die zijn.
communicatie over de uitdagingen en de zoektocht naar oplossingen.
…
Omdat duurzaamheid voor heel wat bedrijven zo groot en breed is dat ze hulp kunnen gebruiken om de juiste accenten en prioriteiten te leggen, alsook nieuwe en creatieve inzichten op te doen, organiseert cv Re-story in samenwerking met Axudo op donderdag 14 april 2022 een Duurzaamheid Hackathon om dit soort uitdagingen te ‘hacken’.
We koppelen een tot drie teams van 2-4 personen aan jouw uitdaging die er gedurende deze dag mee aan de slag gaan.
Een hackathon wa=da?
Een Hackathon is een happening waar een divers pluimage aan deelnemers zich in teams samen zetten om op een korte vastgestelde tijd met inspirerende en innovatieve ideeën en oplossingen te komen voor uitdagingen rond een bepaald thema.
Oorspronkelijk waren dat vooral IT-gerelateerde thema’s en diende een hackathon om talent te ontdekken en aan te werven. Tegenwoordig worden hackathons georganiseerd om allerlei uitdagingen te tackelen. Zo is het thema van de door Re-story in samenwerking met Axudo georganiseerde hackathon: duurzaamheid.
Aan het einde van de hackathon presenteren teams hun voorstellen aan de andere deelnemers en aan de uitdager, het bedrijf of de organisatie die een uitdaging heeft voorgelegd.
Doorgaans kent een hackathon een winnaar. Niet bij de hackathon die wij organiseren. Dat vinden wij niet duurzaam. Het feit dat we een divers gezelschap aan mensen samenbrengen die gaan nadenken over bepaalde uitdagingen kan alleen maar tot inventieve en creatieve oplossingen leiden! Alleen daarom al kent de Duurzaamheid Hackathon enkel winnaars.
Heb jij een uitdaging op vlak van duurzaamheid
Uitdagingen zijn dikwijls complexe problemen oftewel ‘wicked problems’ zoals stedenbouwkundigen Horst Rittel and Melvin Webber dat noemden en die volgens hen gekenmerkt worden door complexiteit, omdat ‘wicked problems’ over de silo’s van een organisatie heen meerdere oorzaken kennen, waarbij dus ook meerdere stakeholders met elk andere belangen betrokken zijn. Het probleem is dan ook uniek en vaak niet zo helder te formuleren.
De oplossingen voor deze ‘wicked problems’ zijn niet goed of fout, ze zijn wel beter of minder dan hoe het nu gaat, ze hebben impact op de hele organisatie en vragen tijd om hun daadwerkelijk effect te tonen.
Ingrijpende problemen vragen immers om ingrijpende oplossingen, daarvoor ga je niet over één nacht ijs.
We verwachten van jou als ‘uitdager’ dat je twee mensen uit je organisatie beschikbaar stelt om de uitdaging aan de teams te briefen en ook vragen te kunnen beantwoorden.
Een duurzaamheidsuitdaging voorleggen bedraagt € 750 + € 75 per deelnemer. Jij kiest hoeveel deelnemers je aan jouw uitdaging wil haken, met een maximum van tien deelnemers. Met jouw bijdrage dekken we de kosten van organisatie, locatie en catering. We denken ook graag met je mee over de uitdaging die je tijdens deze hackathon wil voorleggen.
Meedoen als deelnemer
Wil je jouw enthousiasme en creativiteit inzetten om samen met andere deelnemers in een team te brainstormen over de uitdagingen en de ideeën om die aan te pakken en die aan het einde van de dag aan elkaar voor te stellen?
Je kan je met een team inschrijven of individueel. Dan matchen we je met andere deelnemers. We beloven je een toffe dag vol uitdagingen en inspirerende ontmoetingen en voorzien je van gezond eten en drinken. Deelnemen is gratis.
Schrijf je nu in en zet 14 april in je agenda!
Hier vind je meer informatie over het verloop van de dag, de hacking times en de locatie.
Met dank aan de Cronos Groep voor het mee mogelijk maken van deze eerste editie.