Goede journalistiek is meer dan ooit activisme

 
 

Als journalisten - of beter gezegd journativisten - hebben we een verantwoordelijkheid op te nemen. 

Omdat, zoals Glenn Greenwald, die de door Edward Snowden gelekte spionageactiviteiten van de NSA onthulde, terecht zegt: “Goede journalistiek is meer dan ooit activisme”.

Maar mogen journalisten wel activisten zijn? 

Volgens ons is dat, net als de term ‘journalistieke objectiviteit’, een vraag uit het ‘oude denken’.

Activisme betekent volgens ook niet dat we op de barricades staan, etalages ingooien of vlaggen in brand steken. 

Activisme is in ons geval zoveel mogelijk feiten verzamelen en verhalen vertellen die aantonen dat ons huidig samenlevingsmodel langs alle kanten schuurt. Activisme beschouwen we gewoon als onze verantwoordelijkheid.

Terwijl de klassieke media ons huidige systeem nog heel vaak ophemelen en daarmee het vastgeroeste idee bevestigen dat er geen alternatief is, brengen wij de verhalen van denkers en doeners die nieuwe wegen openen in economie, onderwijs en samenleving.

Daarmee tonen we dat het juist wél anders kan.

Op die manier willen wij de pijnlijke spagaat tussen het oude en het nieuwe denken vervangen door actieve hoop, co-creatie en samenwerking. 

Sterker nog: we willen op die manier ook ondernemingen over de streep trekken om het activisme voor een betere toekomst voor de volgende generaties aan te wakkeren en zich te profileren als zebrabedrijven, omdat juist zij de wereld in een andere richting kunnen sturen. We kunnen immers het tij keren als we de toekomst als een gezamenlijke onderneming zien.

“Journalistiek vanuit ondernemende positiviteit”, noemt Jean-Paul Close Re-story en hij ziet ons als een pionier in de journalistiek: 

“Re-story is een medium dat zich richt op de positiviteit van het samen en zelfbewust leven. Die onze creativiteit laat zien, ons zelfvertrouwen een boost geeft en uitnodigt tot participatie en co-creatie. Die ook de vooruitgang weerspiegelt vanuit onze daadkracht, onze moed en gedrevenheid, onze resultaten zichtbaar maakt en zichzelf plaatst als instrument van deze nieuwe werkelijkheid van gezamenlijk gedragen geluk en voorspoed.”

Mini-docu activisme in de journalistiek

In welke mate is activisme te verenigen met de journalistieke praktijk? vroeg Denise Perdeck bachelorstudent journalistiek aan de Thomas More hogeschool in Brussel zich af. 

Het inspireerde Denise tot het maken van de mini-docu Activism in journalism: journativists at work.

Eerder verscheen hier op Re-story het verhaal Journalistiek als daad van activisme.

Ook journalist Bas Mesters is wat wij een journativist noemen. Zelf noemt hij het constructieve journalistiek in een interview met Lex Bohlmeijer van de Correspondent: Overal in de samenleving ontstaat verzet tegen het marktdenken, ziet deze journalist

En bij schrijver, onderzoeksjournalist, opiniemaker en activist Nick Meynen spreekt ‘journativist’ ook tot de verbeelding. Hij vertelt op Re-story dat de echte oplossingen voor een betere wereld geen ‘ik’ maar een ‘wij’-verhaal zijn.

Hoopschrijvers

Hoopschrijvers zijn we bij Re-story ook al genoemd en wat we doen wordt ook al eens omschreven als transitiejournalistiek. Zeker sterke en mooie bewoordingen die we in dank aanvaarden.

Wij blijven spreken van  ‘journativisme’ omdat we met de verhalen die we brengen echt een verandering in gang willen zetten en richting willen geven.

Socrates zei al dat het geheim van verandering is om je energie niet te gebruiken om het oude te bestrijden, maar om het nieuwe op te bouwen.

En om iets nieuws op te bouwen hebben we eerst en vooral een nieuw verhaal nodig.

Aan die helende en herstellende verhalen willen wij werken door de verhalen te brengen van denkers, doeners en makers die tonen dat het wél anders kan en door organisaties en bedrijven te helpen de verhalen over hun intrinsieke waarde te vertellen!