De Australische milieufilosoof Glenn Albrecht ontwikkelde een nieuw perspectief op onze emotionele relatie met de Aarde en schreef er het boek Aarde-emoties over. Van de relatie met zijn totemdier, de relatie tussen onze eigen gezondheid en die van het ons omringende ecosysteem tot de Ghedeist vertelt hij hoe we weer in contact komen met de totaliteit van het leven. Dan zullen we ook een nieuw tijdperk betreden dat hij het Symbioceen noemt.
Meer lezenAl sinds 1997 is het in Nederland op de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag. Duurzame ideeën en initiatieven krijgen dan een podium in politiek Den Haag. Ook wordt jaarlijks, twee weken voor de Troonrede door de Nederlandse koning, de Duurzame Troonrede uitgesproken. Dit jaar door betekeniseconoom Kees Klomp. Een typisch Nederlandse aangelegenheid zou je denken. Maar wat Kees vertelde, had ook in Brussel voorgedragen kunnen worden. Wat hij vertelde, raakt net zo goed aan en geldt voor België, Europa en de westerse wereld.
Meer lezenDe economie van Europa staat onder grote druk. Het woord ‘existentieel’ valt zelfs: het voortbestaan van de EUe staat op het spel. Oud-ECB topman Mario Draghi presenteerde een rapport met zijn adviezen om het tij te keren. Wat als we nu eens niet naar de adviezen van deze klassieke economisch denker luisteren, maar ruim baan geven aan het gedachtegoed van de jonge econoom Jonas Van der Slycken?
Meer lezenZonder dat we ons daarvan bewust zijn, is onze economie eigenlijk existentieel stelt betekeniseconoom Kees Klomp. Onze economie draait om pseudo-oplossingen voor echte existentiële spanningen. Wat ik hartstochtelijk geloof is dat onze systemen alleen kunnen veranderen door veranderingen op de existentiële verhaallaag. Die verhaallaag kan alleen veranderen in mensen: een betere wereld begint niet bij jezelf, maar in jezelf.
Meer lezenDe vrouwelijke oerkracht die eeuwenlang onderdrukt is, is aan een opmars bezig. In Het nieuwe leiden is vrouwelijk inspireert coach, teamfacilitator en spreker Anja Moortgat leiders tot lef, liefde en lust in hun leiderschap. Tijdens het schrijven kreeg Anja begeleiding van schrijfcoach Laurence Verwee. Beiden zijn coöperant van Re-story.
Meer lezenWij zijn geneigd te geloven dat onze manier van leven ‘normaal’ is en gelijk staat aan ‘gezond zijn’. Maar hoe normaal en hoe gezond is die norm nu echt? In het boek De mythe van normaal legt Gabor Maté haarfijn uit dat hoe we leven nauw verweven is met gezondheid, ziekte en verslaving.
Meer lezenMensen leven veelal afgescheiden van dieren: waarom eigenlijk en wat doet dit met ons welzijn en dat van de natuur? In dit essay weerlegt antropoloog Gabrielle Bruggeling de overtuiging dat mensen een unieke soort in het dierenrijk zijn. Ze maakt duidelijk hoe taal en storytelling onze relatie met dieren beïnvloedt en bepaalt. “In een wereld waarin onze menselijke behoeften de natuurlijke omgeving constant uit balans brengen, geloof ik dat het essentieel is om stil te staan bij de manier waarop we andere levende wezens daarin definiëren.”
Meer lezenIn zijn boek Het betekenisweb legt Jeremy Lent een fundament voor een nieuw verhaal van onderlinge verbondenheid. Een verhaal dat, terwijl ons huidige wereldbeeld en onze cultuur en beschaving afbrokkelen, laat zien dat het wél anders kan. En dat dit nieuwe verhaal, zo vertelt hij in een gesprek over zijn boek, in slechts een generatie of twee verwezenlijkt kan worden, omdat onderlinge verbondenheid, en niet zelfzuchtige concurrentie, deel uitmaakt van onze evolutionaire geschiedenis als mens.
Meer lezenHet moge duidelijk zijn dat de principes van de natuur weinig gemeen hebben met de centrale dogma’s van ons dominante systeem van liberaal bedrijfskapitalisme. Hoe zou een ecologische beschaving die is gebaseerd op de principes van de natuur eruit kunnen zien? Een samenvatting van het beeld van zo’n ecologische beschaving zoals Jeremy Lent dat in zijn boek Het betekenisweb schetst.
Meer lezenDe ecofeministische beweging benadrukt al tientallen jaren hoe genderongelijkheid samengaat met de milieucrisis. Ook bij het oplossen van andere crisissen kan de ecofeministische beweging door de eigen insteek om binaire definities af te zweren, hefbomen aanreiken om een rechtvaardigere samenleving tot stand te brengen.
Meer lezenRe-story coöperant Dirk Holemans vertelt samen met Lara Ferrante en Elze Vermaas in hun essay 'Omgroei' over hoe een samenleving die niet meer afhankelijk is van economische groei eruit kan zien. Dit verhaal is een voorpublicatie van het fragment uit het boek dat handelt over wederzijdse afhankelijkheid als vertrekpunt en en waarin wordt verwezen naar ecofeminisme.
Meer lezenWereldwijd gaan beleidsmakers voor de ecologische transitie op de rem staan of draaien ze zelfs terug. Omdat de ecologische transitie onverzoenbaar lijkt met de toenemende staatsschuld en de verkiezingsbelofte om de koopkracht op peil te houden.
Meer lezenWat zo inspirerend is aan het luisteren naar politiek agroecologe Barbara Van Dyck is hoe ze de zaken steeds in vraag stelt. Het vooruitgangsgeloof. De aanpak van het stikstofdossier. De keuze voor ggo’s. En zichzelf. Hoe ze verbanden legt en andere stemmen en zienswijzen binnenbrengt. Hoe ze in meervouden spreekt, de gedachten laat divergeren, en open ruimte laat.
Meer lezenAl jaren zijn er tekenen dat een survival of the richest gaande is. Ze verzekeren zich tegen een naderende apocalypse. Maken zij zich terecht zorgen? Ja, zeggen onafhankelijk onderzoekers Pablo Servigne en Raphaël Stevens die waarschuwen voor de ineenstorting van onze huidige industriële beschaving, maar die tegelijk - net als wij - wijzen op de kansen om het anders te gaan doen.
Meer lezenBond Zonder Naam-directeur en Re-story coöperant Barbara Torfs deelt met plezier het interview dat Christina Van Geel voor BZN had met bioloog, hoogleraar gedragsecologie en auteur van Het orakel van de bosnimf. Van mensen en vlinders Hans Van Dijck. Als spreukenambassadeur reflecteert hij in deze monoloog op de spreuk Dank de aarde, ze geeft niet op! van Phil Bosmans.
Meer lezenVroeger leefden en werkten we in gemeenschappen waarin sterke onderlinge verbinding en verwevenheid de norm was. Sinds de Verlichting zijn we echter steeds meer verwijderd geraakt van het land, van elkaar en van onszelf. In dit essay betoogt Re-story coöperant Madeleen Mulder dat het herontdekken van de kracht van de gemeenschap het herstel van onszelf, onze relaties met anderen en met de levende aarde mogelijk maakt.
Meer lezenHet is duidelijk dat we ons op een kantelpunt bevinden. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, worden een aantal belangrijke trends steeds duidelijker. De redactie van L’ ADN bracht ze samen in een handig trendboek waaruit ik in dit verhaal de grote lijnen belicht.
Meer lezenDit verhaal schreven we vanuit ons aanbod voor bedrijven in opdracht van vdk bank. Het maakt duidelijk hoe belangrijk de rol van de overheid is om het wettelijke kader tot stand te brengen en de context te creëren waarin ondernemers en ondernemende mensen hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen en hun rol kunnen spelen.
Meer lezenVan ondernemers wordt gevraagd om op de lange termijn te denken. Om te werken met toekomstscenario’s die systemisch kijken naar zowel economische als sociale aspecten. Zo kunnen ondernemers de gidsen zijn die de uitweg tonen uit het chaotische labyrint waarin we ons vandaag bevinden.
Meer lezenUit vrees voor beschuldigingen van greenwashing communiceren heel veel organisaties en bedrijven niet over de initiatieven die zij nemen rond duurzaamheid en maatschappelijk engagement. Maar transparant communiceren over het transitietraject naar maatschappelijke verantwoordelijkheid kan veel opleveren, zegt Charlotte Chenevier, oprichtster van het Parijse storytellingbureau Canard & Cie.
Meer lezenJe kan het boek Minder is meer met gemak afdoen als antikapitalistische, zoals ook wel tegen ons wordt gezegd dat Re-story antikapitalistisch en dus links is. Maar als Minder of meer je iets duidelijk maakt dan is het wel dat kapitalisme veel meer dan een systeem, een verhaal is waarin we zijn gaan (moeten) geloven.
Meer lezenIn haar boek Aquarius Nu! trekt Marilyn Ferguson een rake parabel tussen onze samenleving vandaag en de slotscenes uit Het beest in de mens van Emile Zola. Het deed me ook terugdenken aan de vergelijking die economiefilosoof Rogier De Langhe trok tussen Wile E. Coyote uit road Runner die boven afgrond rent.
Meer lezenOp 7 augustus 2022 publiceerde Bruno Colmant, onder meer professor, voormalig directeur van Euronext Brussel en voormalig CEO van de private bank Degroof Petrcam , een open brief in La Libre Belgique. Geert Degrande vertaalde zijn brief naar het Nederlands.
Meer lezen