Omdat het hoog tijd is voor een nieuw verhaal

 
 

Re-story is een erkende multistakeholdercoöperatie.

Alles wat Re-story vandaag is, begint in de zomer van 2011 als Mischa Verheijden en Geert Degrande een kop koffie drinken. 

Twee journalisten die babbelen over de wereld, zich daar zorgen over maken, en samen vinden dat ze daar ‘ooit eens iets mee moeten doen’. 

Acht jaar later, in 2019 krijgt dat concreet vorm in Re-story. Geert en Mischa willen hun verantwoordelijkheid nemen, omdat er iets aan de hand is.

Na het eerst zonder gehoor aan verschillende mainstreammedia te hebben voorgesteld, start Re-story in maart 2019 als online platform voor impact journalistiek.

Gechallenged door start-up adviseur Guy Wollaert en Rudy Lefèvre van U-Factory wordt de droom groter. In november 2019 zitten Geert en Mischa samen bij Bert Van Wassenhove van ThinkWithPeople die hen begeleidt bij het opzetten van een crowdfunding.

Op 16 maart 2020, de eerste dag van de eerste coronalockdown, start de crowdfunding bij KissKissBankBank. De crowdfunding sluit na een maand verlenging door COVID-19 succesvol af met een resultaat van ruim 32.500 euro. 

In de loop van de crowdfundingcampagne zijn aan potentiële backers aandelen aangeboden in een op te richten coöperatieve vennootschap.

In september 2020 wordt het project r-evolutie dat Mischa samen met zijn vrouw Elke Leyman heeft opgezet in Re-story opgenomen. Omdat macro en micro hand in hand gaan: alles is met alles verbonden. Elke speelde ook tijdens de crowdfunding al een belangrijke ondersteunende rol achter de schermen.

De tijdens de crowdfundingcampagne aangekondigde oprichting van een coöperatieve vennootschap krijgt in december 2020 concreet vorm met een begeleidingstraject door Hannes Hollebecq van Cera Coopburo.

Op 5 mei 2021 tekenen Geert, Elke en Mischa de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap Re-story bij de notaris en is de toekomst als een gezamenlijke onderneming een feit. 

Sinds 1 juli 2021 is de cv Re-story erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC).

Brondocument

In een brondocument (download pdf) hebben we de gemeenschappelijke intentie van cv Re-story vastgelegd. 

Zie de Bron als een wiel, een cirkel met een punt in het midden en spaken die middelpunt en cirkel met elkaar verbinden. De spaken zijn bijvoorbeeld alle coöperanten.

Voor dit brondocument zijn we geïnspireerd door het boek Vrij, Gelijk & Samenleven van Damaris Matthijsen als wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving. (Beluister een podcast over het boek)

Coöperanten Peter Wuyts en Ingrid Larik hebben samen met Mischa het brondocument uitgewerkt. Het brondocument is door de coöperanten tijdens de Algemene Vergadering van 20 juni 2024 goedgekeurd.

Context

Het is helemaal niet gek als je nu onrustig bent. Sterker nog: het zou gek zijn als je dat niet was. Het is heel onrustig in de wereld, en het voelt alsof we in een permanente crisis zitten.

We leven  dan ook in een verandering van tijdperk, waarin alles wat vanzelfsprekend is, ter discussie komt te staan. Tegelijk is het nieuwe nog niet geboren.

Die liminale fase - de tussentijd tussen het afscheid nemen van ‘wat is’ en het zoeken en opbouwen van ‘wat zal zijn’ - van een transformatieve verandering is ingrijpender, moeilijker en bedreigender dan ‘gewone’ verandering. Een tijd die regelmatig wordt omschreven als volatiel, onzeker, complex en ambigu.

In die wereld vol chaos zien en horen we zoveel signalen dat een maatschappelijk, ecologisch, economisch en democratisch deficit dreigt.

Alles zegt dat de duurzaamheid van al die systemen haar grens heeft bereikt en hier en daar zelfs al is overschreden. 

Ook het uithoudingsvermogen van mensen wordt op de proef gesteld. Het aantal mensen dat het moeilijk heeft en struggelt met persoonlijke crises stijgt in een razend tempo.

Toch draait de wereld door, omdat de algemene teneur al decennialang is: er is geen alternatief. We zijn opgegroeid en geconditioneerd met het idee dat het altijd beter moet gaan, dat de economie moet groeien en dat we als mens in staat zijn alle gevaren te controleren en beheersen. 

Wat we zien, zijn de extremen van een verhaal van afscheiding. Ja, we leven nog wel samen, maar we zijn niet echt verbonden. Niet met onszelf. Niet met elkaar. Niet met andere levende wezens. Niet met de aarde. 

Velen zien en voelen dat dit verhaal niet meer klopt. 
Voelen diep vanbinnen dat verandering nodig is.

Verlangen

Het kan wél anders!

Omdat wij mensen de verbeeldingskracht hebben om verhalen te bedenken en erin te geloven.

Op zoek naar evenwicht verlangen wij naar een nieuw verhaal. Omdat een nieuw verhaal een nieuw perspectief op de werkelijkheid brengt. Een nieuw verhaal werkt bevrijdend, omdat we dan het oude verhaal kunnen loslaten. 

Het nieuwe verhaal, de re-story, is een verhaal over het verlangen naar het herstel van de verbinding die we zijn kwijtgeraakt. De verbinding met onszelf. Met elkaar. Met andere levende wezens. Met de aarde. 

Een nieuw verhaal dat inspireert en motiveert om mee te doen om onszelf, organisaties en bedrijven wezenlijk te veranderen. 

Met een bonkend hart, want ja, net als bij leren zwemmen, springen we samen in het diepe. Het vergt moed, lef en leiderschap om de transitie tot stand te brengen die zo hard nodig is voor de toekomst van onszelf, die van de volgende generaties en die van de aarde.

In vruchtbare aarde, met de juiste hoeveelheid zonlicht en water, kan een zaadje snel groeien. Zo kan ook een samenleving tot bloei komen als er een ondergrond is van betrokkenheid en een besef van wederzijdse afhankelijkheid. 

Re-story verlangt die ondergrond te zijn. Een plek waar mensen hun innerlijke kracht, persoonlijke eigenheid en dromen samenleggen. Een gemeenschap die elkaar helpt aan de slag te gaan en in beweging te komen. Samen op zoek gaat, zich verwondert en ontdekt. Leeft, leert, werkt, speelt. Gewoon is. Met en voor elkaar. 

Een plek om thuis te komen, elkaar werkelijk te ontmoeten en verbinding te ervaren en voelen. Die verbinding is nodig om wezenlijk te veranderen. 

Samen kunnen wij het tij keren.

Horizon

Morgen begint vandaag. Als we oppervlakkig kijken, zien we helemaal geen grote verandering. Op het eerste gezicht lijkt het dagelijkse leven zijn gewone gang te gaan. Business as usual. Dat wat we dagdagelijks (be)leven, is Horizon 1. En toch lopen heel wat zaken vast of mis.

Wat vast- en misloopt, vraagt om een radicale verandering (radix = wortel) in ons denken, doen en zijn. Met een samenhangende visie op hoe we willen dat onze toekomst eruitziet. Dat beeld - dat ideaal - is Horizon 3.

De transitie naar Horizon 3 gebeurt niet in een vingerknip maar vraagt om een transitieperiode. Dat is Horizon 2. Vanuit de overheid, bedrijven, NGO’s en burgers ontstaan nieuwe initiatieven rond zorg, korte keten, circulariteit, deeleconomie, cohousing en andere woonvormen. In de transitieperiode denken we ook na over wat we nog willen behouden van Horizon 1 en wat we loslaten.

In het perspectief van Horizon 1 wordt het ideaal van Horizon 3 vaak als ‘onrealistisch’ weggezet. Maar we mogen niet vergeten dat elke grote verandering in onze geschiedenis is ontstaan vanuit idealen, verbeelding en initiatieven.

Het is niet Horizon 1, Horizon 2 of Horizon 3, maar en/en/en. 

Het is als yin en yang.

‘Yin en yang verwijzen in het taoïsme naar tegengestelde krachten die werkzaam zijn in de kosmos en die de dynamiek van het leven bepalen. Beide polen zijn gelijkwaardig en complementair: er is geen licht zonder donker, geen warmte zonder koude. 

De afwisseling van yin en yang is een voortdurend dynamisch proces. In de kern van de ene kracht zit de andere vervat. Als een kracht te groot wordt, remt de andere ze af.’ (Bron: Into the unknown, Anne Wislez)

Zes sleutels

Het brondocument beschrijft verder zes sleutels - Wij zijn, Waarde, Eigendom, Organisatie, Relatie, Aarde - die elke (potentiële) coöperant de mogelijkheid biedt te begrijpen waar hij/zij/hen zich mee verbindt. Deze sleutels vormen de uitgangs- en ankerpunten voor hoe we als coöperanten met elkaar kunnen creëren en samenwerken. (download pdf

In een volgende stap gaan we in een Bronkompas de uitgangspunten van de zes sleutels concretiseren in de keuzes die we maken over hoe we met elkaar samenwerken en de afspraken die we daar met elkaar over maken. 

Doe jij ook mee!?

Samen kunnen wij het tij keren, als we de toekomst als een gezamenlijke onderneming zien. Een onderneming als een zoektocht, een ontdekkingsreis.

Daarom vormen we een gemeenschap, die samen op zoek gaat, zich verwondert en ontdekt. Leeft, leert, werkt, speelt. Gewoon is. Met en voor elkaar. 

Je kan meedoen als sympathisant of als coöperant …

 

We vinden gelijkgezinden in …