📖 Ecoliberalisme, een veranderverhaal

Dit verhaal is een voorpublicatie uit het nieuwe boek van Kees Klomp: Ecoliberalisme. Een veranderverhaal over ware vrijheid dat op 8 mei verschijnt. In dit boek laat Kees Klomp zien waarom ons huidige economische en maatschappelijke systeem is gedoemd om te falen, én waarom dat niet erg is. We kunnen een nieuwe wereld creëren waarin iedereen werkelijk vrij is. Niet alleen de mens, maar ook de rest van de natuur.

Meer lezen
📖🎧 Het zijn tricky tijden! Wat corporate antropoloog Jitske Kramer ontdekte over de patronen en dynamieken in de liminale fase van een transitie

Het zijn Tricky Tijden. We zijn verdwaald, maar niet verloren. Elke transformatie kent een turbulente tussentijd waarin we het vertrouwde moeten loslaten, en het nieuwe nog niet geheel duidelijk is. Maar we zijn al vaker door de turbulente tijden van transities gegaan. ‘We kunnen dit!’ is de geruststellende boodschap van antropoloog Jitske Kramer.

Meer lezen
📖 Zebrabedrijven zijn cruciaal om de wereld in een andere richting te sturen

Zebra is een bedrijfsmodel dat een financieel stabiele bedrijfsvoering en een hoger doel in evenwicht brengt. Maar het is nog zoveel meer dan dat: zebradenken kan weer begeestering en bezieling brengen door de cultuur, het kapitaal en de gemeenschap te creëren voor de volgende economie, de zebra-economie.

Meer lezen
📖 Zodat mensen weer gaan dromen van een toekomst die ze zelf in handen kunnen nemen

Op 22 april 2025, de Internationale Dag van de Aarde, vertrekt Re-story coöperant Marieke Van Coppenolle op pelgrimstocht naar Assisi. Dat deed ze vijfendertig jaar geleden, in 1990, ook al. Haar tocht draait om ervaringen die we lijken te zijn kwijtgeraakt: vertrouwen in elkaar, dankbaarheid en overgave.

Meer lezen
📖🎧 Wat huisarts en directeur van Positive Health International Karolien van den Brekel ontdekte in haar zoektocht naar een gezamenlijk droombeeld voor de toekomst van de zorg

Dromen van een nieuw verhaal voor de zorg. Dat is wat huisarts en directeur Positive Health International Karolien van den Brekel met geëngageerde belanghebbenden uit en betrokken bij de zorgsector heeft gedaan. In opdracht maakte Re-story een samenvattend audioverslag waarvoor we live en online met jong en oud spraken en hun perspectieven  op een nieuw verhaal voor de zorg belichten.

Meer lezen
📖🎧 "Hoe kunnen wij vandaag rust vinden, verbinding maken en elkaar vinden? Dan is er veel te winnen", zegt Nic Balthazar en ging ernaar op zoek

Naast televisiemaker, filmregisseur en theatermaker is Nic Balthazar gekend als activist. Met zijn kunst vestigt hij de aandacht op de mentale gezondheidscrisis. Nadat zijn film Everybody Happy in zijn ogen donkerder is uitgevallen dan gehoopt, wil Nic daar iets positiefs en helends tegenover stellen door met de theatervoorstelling Feelodrome mensen dichter bij zichzelf en bij elkaar te brengen.

Meer lezen
📖 Breaking silence: een aangrijpend en beklijvend verhaal over de hulpverlening aan suïcidale jongeren

Suïcide is in Nederland en in België doodsoorzaak nummer-1 onder jongeren tot dertig jaar. In haar proefschrift 'Breaking silence' deed Shireen onderzoek naar hoe wordt omgegaan met suïcidaal gedrag van jongeren en de betekenisvolle rol die ervaringsprofessionals spelen voor deze jongeren, en voor hun hulpverleners. Een aanpak voor suïcidepreventie die levens redt.

Meer lezen
Open brief: Dit zijn blijkbaar jullie jongeren niet?

“We hadden verwacht dat 150 mensen uit het veld onze open brief zouden ondertekenen” vertelde Pascal Debruyne me toen de open brief waarvoor hij mee het initiatief nam, reeds duizend keer was ondertekend. Inmiddels staat de teller op meer dan 2.500 ondertekenaars. Ouders, leerkrachten, jeugdhulpverleners, allemaal uiten ze hun onbegrip over de beslissing om drie miljoen euro te besparen op een aantal kleinschalige initiatieven in het sociaal jongerenwerk.

Meer lezen
📖 Wat kunstenaar en landschapsheler Marko Pogačnik ziet als hij de natuur 'van binnenuit' waarneemt

We vergissen ons als we te veel belang hechten aan wat we met onze eigen ogen zien, stelt milieufilosoof Glenn Albrecht. Er zijn verbindingen die we allemaal voelen. De Ghedeist noemt hij dat. Het verhaal in het magazine Vruchtbare Aarde over wat kunstenaar en landschapsheler Marko Pogačnik doet, is de Ghedeist dacht ik toen ik het las en kreeg toestemming om het verhaal hier met jou te delen.

Meer lezen
📖🎧 Tien jaar na zijn boek ‘Schoon protest’ ziet cultureel antropoloog Rik Pinxten een belangrijke vorm van dat protest bij een sciencefictionschrijver

Het neoliberalisme is een vampierenideologie. De 1% heeft steeds meer bloed nodig en zuigt de levenskrachten van de 99% uit. Het zal ook de aarde vernietigen om excessief te kunnen blijven consumeren. Politiek kan deze ideologie uitsluitend leven door conflict en ongelijkheid als onvermijdelijk voor te stellen: TINA, There Is No Alternative, terwijl dat een leugen is. Dat schrijft cultureel antropoloog Rik Pinxten in 2014 in Schoon protest.

Meer lezen
📖 Hospicing modernity: het verhaal van moderniteit palliatief helpen eindigen

De boodschap van Hospicing modernity kan de grond onder je voeten vandaan halen. Auteur Vanessa Machado de Oliveira stelt voor het verhaal van moderniteit palliatief te helpen eindigen. Ze zet je aan om mét gevoel voor humor en nederigheid te durven kijken naar wat de echte fundamenten van onze zogezegd beschaafde en ontwikkelde maatschappij zijn, en wat daarin je eigen positie en houding is.

Meer lezen
📖 Manifest van een vijftigjarige vrouw in de overgang in een wereld in de overgang

De Nederlandse stand-upfilosoof Laura van Dolron maakte en speelde op 29 oktober de eenmalige voorstelling ‘Helend ritueel voor klimaatstrijders’ in De Studio in Antwerpen. Speciale gast deze voorstelling is Kees Klomp, de klimaatheld van Laura’s muze Mark Kulsdom. Ook bood de voorstelling een podium voor het manifest van Hilde Timmerman dat in aanloop naar de voorstelling tot stand kwam. Re-story geeft Hilde’s manifest een podium omdat het zo mooi is dat zij als ‘gewoon’ mens - die niet de bekendheid geniet die Laura, Mark en Kees Klomp hebben - opstaat en deelt wat in haar leeft.

Meer lezen
📖🎧 “Hiphop is echt erop gericht om mensen het licht te geven”, zegt Professor Soortkill

Wat als hiphop je leerschool is? Welke wijsheden liggen in hiphop besloten? Professor Soortkill is wijsgeer, schrijver en medeoprichter van SMIB een collectief uit de Amsterdamse Bijlmer, een lifestyle brand, hiphoplabel en de Smibanese University, een hiphopschool die aanzet tot zingeving.

Meer lezen
📖🎧 “Nee, ik weiger de destructiviteit, ik weiger de eco-necrofilie, ik weiger om me zelfs maar aan te passen aan wat verkeerd gaat”, zegt milieu-filosoof Glenn Albrecht

De Australische milieufilosoof Glenn Albrecht ontwikkelde een nieuw perspectief op onze emotionele relatie met de Aarde en schreef er het boek Aarde-emoties over. Van de relatie met zijn totemdier, de relatie tussen onze eigen gezondheid en die van het ons omringende ecosysteem tot de Ghedeist vertelt hij hoe we weer in contact komen met de totaliteit van het leven. Dan zullen we ook een nieuw tijdperk betreden dat hij het Symbioceen noemt.

Meer lezen
📖 Deze innerpreneur creëert liminale tijd en ruimte voor innerlijke transformatie

Leiderschap is niet langer enkel een kwestie van vaardigheden of strategieën, maar van innerlijke transformatie, stelt Vincent De Coninck co-founder van de non-profitorganisatie Innerpreneurs die wil uitgroeien tot een community voor geëngageerde en bewuste ondernemers en leiders. Tijdens Leading From Within creëert hij daarvoor gedurende 48 uur liminale tijd en ruimte.

Meer lezen
📖 “Hoop is een werkwoord”: dit is de Duurzame Troonrede die betekeniseconoom Kees Klomp uitsprak

Al sinds 1997 is het in Nederland op de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag. Duurzame ideeën en initiatieven krijgen dan een podium in politiek Den Haag. Ook wordt jaarlijks, twee weken voor de Troonrede door de Nederlandse koning, de Duurzame Troonrede uitgesproken. Dit jaar door betekeniseconoom Kees Klomp. Een typisch Nederlandse aangelegenheid zou je denken. Maar wat Kees vertelde, had ook in Brussel voorgedragen kunnen worden. Wat hij vertelde, raakt net zo goed aan en geldt voor België, Europa en de westerse wereld.

Meer lezen
📖🎧 Deze jonge econoom is de metselaar van een economie die rechtvaardig, democratisch en ecologisch is

De economie van Europa staat onder grote druk. Het woord ‘existentieel’ valt zelfs: het voortbestaan van de EUe staat op het spel. Oud-ECB topman Mario Draghi presenteerde een rapport met zijn adviezen om het tij te keren. Wat als we nu eens niet naar de adviezen van deze klassieke economisch denker luisteren, maar ruim baan geven aan het gedachtegoed van de jonge econoom Jonas Van der Slycken?

Meer lezen
📖 Leerfestival Buurland in de Diestse Citadel biedt ruimte voor uitwisseling en toevallige ontmoetingen tussen doeners, denkers en dromers van de nieuwe wereld

Een leerfestival voor doeners, denkers en dromers die meebouwen aan een betere wereld en van en met elkaar willen leren. En volop genieten! Een gesprek met Buurland  initiatiefnemer Ria Baeck en mede-organisator Valérie Carrette. “Het gaan een plek en een moment zijn waar mensen geïnspireerd raken en nieuwe energie vinden.”

Meer lezen