Berichten van Geert Degrande
Deze polymeerarchitect wil met biokunststoffen van eigen bodem vervuilende microplastics de wereld uithelpen

Eind 2021 won de Limburgse startup B4Plastics de prestigieuze Food Planet Prize. De prijs sluit aan bij de ambities van oprichter Stefaan De Wildeman om wereldwijd de eerste te zijn die bioplastic van eigen bodem produceert: “Bioplastic gemaakt van reststromen uit de landbouw en van nieuw geteelde planten moet vervuilende microplastics uit de wereld help

Meer lezen
📖 Deze doener wil met slow-déco een lokaal en duurzaam alternatief bieden voor de grote bekende decoratie- en meubelwinkels

Laura-Chance Ghaye is een jonge in Luik geboren maar in Brussel wonende onderneemster voor wie ondernemen en ethische waarden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met haar slow deco start-up MOBE, die onder meer duurzame meubelen en originele interieurspullen aanbiedt, kiest ze resoluut voor lokale productie en distributie. “Hoe meer ondernemers het gangbare idee van snel produceren, snel consumeren en dan weggooien te doorbreken, hoe groter de kans dat we gaan inzien dat een andere economie echt mogelijk is.”

Meer lezen
📖 Toekomstverkenner Stefaan Vandist: “De huidige tijd is de bèta-fase voor de samenleving van morgen"

Na een carrière in de reclamesector, richt toekomstverkenner Stefaan Vandist zich met lezingen en designsprints op het aanreiken van oplossingen voor de grote problemen van deze tijd en om zo tot de broodnodige transitie te komen. “De oplossingen zijn allemaal voorhanden, maar ze zijn te weinig bekend en we laten ons over het algemeen nog te weinig inspireren door goede voorbeelden. ”

Meer lezen
📖Kaira Fund-oprichtster Hadiel Holail Mohamed verzamelt fondsen voor projecten met een groot potentieel voor maatschappelijke impact

In de transitie naar de betekeniseconomie en het bewustzijnskapitalisme is het volgens Hadiel Holail Mohamed belangrijk om sociale en ecologische vernieuwing te bekijken als maatschappelijke projecten die op dezelfde manier funding kunnen verzamelen als de startups doen in de klassieke economie. Daarom richtte ze Kaira Fund op.

Meer lezen
📖 Leo van de Voort: “Beleidsmakers en ondernemers hebben meer verbeeldingskracht, moed én realisatiekracht nodig om de zaken echt te veranderen”

De Nederlandse auteur en bedrijfsadviseur Leo van de Voort vergelijkt de manier waarop we met zijn allen verliefd lijken te zijn op het kapitalistische denken van de laatste vijftig jaar met het Stockholmsyndroom: we zijn gaan houden van het systeem dat ons gegijzeld houdt. Om daarvan los te komen, om de bloedarmoede in ons denken achter ons te laten en om de stilstand tegen te gaan, is het volgens hem dringend tijd dat beleidsmakers en ondernemers meer verbeeldingskracht, moed en dadendrang aan de dag leggen.

Meer lezen