📖Kaira Fund-oprichtster Hadiel Holail Mohamed verzamelt fondsen voor projecten met een groot potentieel voor maatschappelijke impact
Als gevestigde durfkapitaalfondsen vele miljoenen ophalen om te investeren in startups en groeibedrijven is dat in de economische pers groot nieuws. Want die investeringen kunnen voor succesverhalen, financiële winst en tewerkstelling zorgen. Op zich is daar niets mis mee, maar volgens Kaira Fund-oprichtster Hadiel Holail Mohamed is het hoog tijd om in de eerste plaats in te zetten op sociale en ecologische impact: “Ik maak me sterk dat we voor een mentaliteitswijziging kunnen zorgen die aan maatschappelijke impact minstens evenveel waarde toekent als aan financiële winst.”
Als gevestigde durfkapitaalfondsen vele miljoenen ophalen om te investeren in startups en groeibedrijven is dat in de economische pers groot nieuws. Want die investeringen kunnen voor succesverhalen, financiële winst en tewerkstelling zorgen.
“Op zich is daar niets mis mee”, zegt Hadiel Holail Mohamed. “Maar de nadruk op financiële winst is veel te eenzijdig en de kwalijke gevolgen daarvan zien we elke dag, zowel voor de planeet als voor de mens. Het is volgens mij dan ook hoog tijd om in de eerste plaats in te zetten op sociale en ecologische impact.
Daarom heb ik Kaira Fund opgericht. Kaira is een incubator waar maatschappelijke impact primeert. We omkaderen projecten met een groot potentieel tot systemische maatschappelijke impact met seed funding en met de expertise die ze nodig hebben.”
Atypisch fonds
Hadiel Holail Mohamed (37) is van vele markten thuis. Ze is master in de rechten, heeft een master in de bedrijfscommunicatie en in de mensenrechten. Professioneel was ze aan de slag als advocate, als juridisch en beleidsadviseur mobiliteit bij Staatssecretaris Bruno De Lille in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en als business developer bij Bubble Post.
Ze stond ook mee aan de wieg van Cyclobility, een bedrijf dat duurzaam woonwerkverkeer stimuleert door fietsleasing aan te bieden aan werkgevers. Vorig jaar richtte ze Kaira op. Nu is ze ook consultant bij Strategies and Leaders waar ze bedrijven en organisaties helpt om hun impact te verbeteren en duurzaamheid in de kern van hun strategie en actie te krijgen.
Hadiel Holail Mohamed beseft dat het geen evidentie is om geld te vinden dat de investeerders geen geldelijke return oplevert: “Kaira richt zich op projecten waar maatschappelijke impact voorop staat.
Daarom is het fonds atypisch want wie er geld voor vrijmaakt, kan niet rekenen op een financiële return. De donateurs krijgen maatschappelijke impact in return. Het vergt dan ook heel wat overtuigingskracht en hard werken om daar funding voor te vinden.
En toch geloof ik dat het mogelijk is want het momentum is er. Er zijn voldoende projecten met een sterk maatschappelijk potentieel en er is ook geld genoeg ter beschikking. De coronacrisis houdt ons een spiegel voor en laat ons voelen hoe kwetsbaar ons systeem is, en tegelijk hoe verbonden we zijn met elkaar en de natuur.
Ik geloof dat die spiegel ons dichter kan brengen bij een ander denkkader, dat resulteert in nieuwe handelingen. En in een nieuwe vorm van bedrijfsvoering die consequent rekening houdt met onze ecologische en sociale grenzen.”
Draagvlak
Kaira wil dus een springplank zijn voor ideeën en projecten die systemische maatschappelijke impact voorop stellen. Hadiels overtuiging dat een sociaal en ecologisch impactfonds daar geld voor kan ophalen, wordt gesterkt door het feit dat Kaira ondertussen samenwerkt met diverse partners die de verschillende projecten gratis expertise op maat bieden.
“Momenteel hebben we advocatenkantoren met verschillende specialiteiten in ons netwerk zoals Cresco Law, Impact Advocaten en Altius, marketing-en communicatiekantoor Magelaan en voor IT is er Spinsel.
Kaira verwijst naar het Griekse woord kairos, dat op zijn beurt refereert naar de personificatie van de gelegenheid die op het juiste moment het juiste doet.
Op een ogenblik dat alles erop wijst dat de wereld op een kantelpunt staat, is er nood aan verbinding tussen projecten en het geld en de kennis die daarvoor nodig zijn, om van de wereld een betere plaats te maken.
Dit is hét moment om de brug te slaan naar een ander economisch systeem waarin groei niet langer eng wordt gedefinieerd als louter bbp-groei, maar waarin toenemend welzijn minstens even belangrijk is.”
Goede ideeën stimuleren
Precies omdat het besef groeit dat we, als we niet loskomen van het huidige systeem, een grote kans hebben om in nog veel grotere crisissen te belanden dan deze die we nu kennen, groeien overal ter wereld vernieuwende initiatieven.
Hadiel verwijst naar de toenemende belangstelling voor de deeleconomie, de circulaire economie, het aanbieden van producten as-a-service, hersteleconomie, ruilplatformen, eigen munten in lokale gemeenschappen, hergebruik, commons …
Hadiel: “Kaira heeft zich al geëngageerd voor een aantal projecten, omtrent het toegankelijker maken van duurzame voeding, waterzuivering, het ombouwen van fossiele motoren naar elektrische motoren,… . Tal van gepassioneerde en ondernemende mensen ontwikkelen zeer goede ideeën die een enorme maatschappelijke impact kunnen hebben.
Vaak krijgen veel van deze projecten te weinig groeikansen door het gebrek aan financiële en operationele ondersteuning, omdat klassieke venture capital maatschappijen de vraag of ze al dan niet willen investeren voornamelijk laten afhangen van de vraag wat op korte termijn de financiële return zal zijn.
Zo kunnen ze vaak niet de maatschappelijke impact opleveren waarvan ze nochtans ontegensprekelijk de kiemen in zich dragen. Als deze initiatieven weten dat er een structuur is waar ze terecht kunnen voor financiële steun en expertise, zouden meer mensen gestimuleerd worden om systemische maatschappelijke impact voorop te stellen en daarin nieuwigheden te ontwikkelen.
Op die manier kan er een kritische massa ontstaan die voor een zeer grote maatschappelijke impact kan zorgen. Kaira wil de plek zijn waar impactvolle projecten geboren worden die onze toekomst mee vormgeven op een ecologisch en sociaal rechtvaardige manier.”
Tijd rijp voor een geefcultuur
Eveneens als gevolg van het voortschrijdende inzicht over de fouten van het systeem die de ongelijkheid enorm hebben doen toenemen, zoals ook Stéphane Hessel en Thomas Piketty al betoogden, in hun respectievelijke boeken Indignez-vous en Kapitaal in de 21ste eeuw, zien we bij superrijken stilaan een geefcultuur ontstaan.
MacKenzie Bezos, kreeg bijvoorbeeld een bedrag van 36 miljard dollar toegewezen na haar scheiding van Amazontopman Jeff Bezos en besloot meteen om de helft daarvan weg te schenken aan een goed doel.
Ook andere gefortuneerden, onder wie Marc Zuckerberg, lijken meer en meer in de ban van de zogenaamde Giving Pledge, de belofte om te geven die tien jaar geleden werd gelanceerd door Bill Gates en Warren Buffet, toen de twee rijkste mensen ter wereld.
Hoewel ook bij die filantropie vragen rijzen – Rutger Bregman zei tijdens het World Economic Forum in Davos bijvoorbeeld onomwonden dat de filantropen er goed aan zouden doen om in de eerste plaats correct belastingen te betalen – lijkt de tijd rijp voor een geefcultuur.
“De combinatie van de wetenschap dat die geefcultuur ook hier in België aan het kiemen is, dat er zoveel projecten zijn die het door de maatschappelijke impact die ze in zich hebben, verdienen om steun te krijgen, en dat het momentum er is, doet me geloven dat Kaira op het juiste moment komt”, geeft Hadiel nog aan.
“Met een sterk team dat ingediende projecten beoordeelt op systemische impactpotentieel, schaalbaarheid, haalbaarheid, doordachtheid en de motivatie van de initiatiefnemers, maak ik me sterk dat we voor een mentaliteitswijziging kunnen zorgen die aan maatschappelijke impact minstens evenveel waarde toekent als aan financiële winst.
Kaira kan voor de projecten die daarop mikken de hefboom zijn om hun maatschappelijk potentieel waar te maken. Op die manier maken de funders het verschil door projecten de kans te bieden om te bloeien en zo zorgen we mee voor de transformatie die nodig is om van de wereld een betere plek te maken.”