Terug naar alle evenementen

Panelgesprek: Alternatieven voor het huidige economisch systeem

  • cv Re-story 11 Engelstraat Gent, Vlaanderen, 9040 Belgium (kaart)

In de debattenreeks onder de vlag van de ‘Verklaring van 30 november’, hadden we het eerder over het grote aantal langdurig arbeidsongeschikten, als symptoom van de uitputting van de mens en over de energietransitie als oefening in hoe we beter met de aarde kunnen omgaan.

‘Weldaden en nadelen van het huidige economische systeem’ was de eerste in de reeks van drie gratis online panelgesprekken met moderator Geert Degrande, georganiseerd door het Humanistisch Verbond in samenwerking met ‘De Verklaring van 30 november’ en Re-story.

Alternatieven voor het huidige economisch systeem’ is de tweede in de reeks. We geven daarin een forum aan alternatieven voor de huidige orde. We hebben het over een andere manier van met geld omgaan, over commons, korte ketens, een waardeneconomie, de rol van de stad, voedsel en landbouw, allerhande initiatieven die op een andere manier kijken naar de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Maar ook over rechtvaardigheid en gelijkheid, de relatie tussen noord en zuid, tussen eerste, tweede, derde en vierde wereld. Gaat een sociale economie samen met een gezondere aarde of zijn ze elkaars tegengestelde?

Sprekers van de avond

Dirk Barrez is auteur van inmiddels 18 boeken en hoofdredacteur van Pala.be, de website/nieuwsbrief die hij startte in 2001/2003 en antwoorden zoekt voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. Van 1989 tot 2011 was hij VRT-tv-journalist en reportagemaker voor Panorama en Terzake.

Michel Bauwens is cyberfilosoof, ondernemer, adviseur en publicist. In 2006 richtte hij de P2P Foundation op, die onderzoek doet naar peer-to-peer-netwerken en -praktijken. Hij studeerde politieke wetenschappen, werkte als informatieanalist bij de United States Information Agency en daarna voor onder British Petroleum en Belgacom als e-business strategy director. Hij is voormalig hoofdredacteur van Wave, het eerste Vlaamse digitale tijdschrift, en richtte twee internetbedrijven op. Vandaag is hij wereldwijd een veelgevraagd spreker over het peer-to-peer-principe.

Sarah De Boeck is director Territorial Knowledge of perspective.brussels, the Brussels Regional Planning Administration. She is doctor in Interdisciplinary Studies (urban economic development, economic geography & urban planning). She is a member of the international Foundational Economy Collective which challenges mainstream ideas about what economic policy should be. Sarah De Boeck studied Theatre Studies and Urban Design and Spatial Planning. She has experience in the private sector, worked previously as a researcher and as the manager of a Brussels non-profit organization and was the former vice-president of the Regional Development Commission of the Brussels Capital Region.

Stef Kuypers startte zijn carrière in IT en bewandelde daarna een erg divers pad. Hij verdiepte zich in creatief denken, improvisatietheater, interventiekunde en groepsdynamieken. Sinds 2013 heeft hij zich op ons monetair systeem gestort en alles wat dat teweegbrengt in onze samenleving. Als je hem kort wil omschrijven grijp je best naar woorden als dwarsdenkend, verbindend en doordacht.

Inschrijven en info

Deelname is gratis. U kunt inschrijven via deze link. (Inschrijven kan tot uiterlijk de dag van het betreffende debat, 17.00 uur). De dag voor de debatten ontvangt u een e-mail met de link voor de Zoom-sessie.

Meer info via secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).

Eerdere gebeurtenis: 16 november
Dissident - UITVERKOCHT