Terug naar alle evenementen

Panelgesprek: Transitie naar een alternatief economisch systeem

  • cv Re-story 11 Engelstraat Gent, Vlaanderen, 9040 Belgium (kaart)

In de debattenreeks onder de vlag van de ‘Verklaring van 30 november’, hadden we het eerder over het grote aantal langdurig arbeidsongeschikten, als symptoom van de uitputting van de mens en over de energietransitie als oefening in hoe we beter met de aarde kunnen omgaan.

‘Weldaden en nadelen van het huidige economische systeem’ was de eerste in de reeks van drie gratis online panelgesprekken. ‘Alternatieven voor het huidige economisch systeem’ was de tweede.

In het derde en laatste debat ‘Transitie naar een alternatief economisch systeem’ stellen we ons de vraag hoe we de broodnodige transitie op gang kunnen trekken. Of is die al bezig? Al te dikwijls horen we spreken over ‘onbetaalbaarheid’, over onhaalbaarheid, over vastgeroeste en gespannen internationale verhoudingen die de transitie in de weg staan, of over de ‘aard van de mens’ die een rustiger en bescheidener leven in de weg zou staan. Klopt dit? Zijn we met zijn allen in staat om ons gezamenlijk leven op deze planeet lang vol te houden, of verdwijnen we als zovele soorten voor ons? En wat blijft er dan van ons achter?

Sprekers van de avond

Dirk Holemans is auteur, coördinator van Denktank Oikos en verbonden aan de onderzoeksgroep CRESC ( UA). Hij publiceerde onder meer Vrijheid & Zekerheid en Het Ecologisch Kompas. Hij doet onderzoek naar nieuwe burgerinitiatieven (commons) en economische modellen die mensen laat floreren binnen de grenzen van de planeet.

Charles Leclef is eigenaar van Brouwerij Het Anker in Mechelen. Hij lanceerde fairisme, een zelfbedachte term voor een eerlijke vorm van samenleven. De basis van zijn politiek-maatschappelijke stroming is rechtvaardigheid: ‘Er moet een einde komen aan de ongebreidelde hebzucht’.

Rik Pinxten is emeritus hoogleraar antropologie (UGent). Hij verrichtte veldwerk bij de Navajo-indianen in de VS. Hij was voorzitter van het Humanistisch Verbond en was laureaat van de Arkprijs van het Vrije Woord. Hij schreef een reeks boeken en artikels in verschillende talen over cultuur, religie, opvoeding en intercultureel samenleven. Zijn nieuwste publicatie is Humanisme in woelige tijden (2021, Gompel & Svacina).

Hans Vanhaesebroeck is jurist en speciaal licentiaat fiscaliteit en boekhouden. Hij is ambtenaar bij de FOD Financiën, waarvan meer dan 20 jaar bij de AAB-Bi (Bijzondere Belastinginspectie) en wordt aldus dagelijks geconfronteerd met het denksysteem van het dubbel boekhouden en het gebruik (of misbruik) van de rechtsfiguur van vennootschappen. Hij publiceerde bij diverse media over de zogenaamde multibronnenbenadering. Die biedt heel wat praktische mogelijkheden voor de duurzame transitie van bedrijven en de maatschappij. Met die aanpak kan de boekhouding van bedrijven concreet kunnen worden aangewend worden voor de rapportering van de impact van de bedrijfsvoering op de bron van mens en natuur en kan bij uitbreiding de maatschappij als ‘groot bedrijf’ evolueren naar een duurzame, sociale en coöperatieve vennootschap.

Inschrijven en info

Deelname is gratis. U kunt inschrijven via deze link. (Inschrijven kan tot uiterlijk de dag van het betreffende debat, 17.00 uur). De dag voor de debatten ontvangt u een e-mail met de link voor de Zoom-sessie.

Meer info via secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).

Dit driedelig debat is een initiatief van het Humanistisch Verbond, De Verklaring van 30 november en Re-story.