In de debattenreeks onder de vlag van de ‘Verklaring van 30 november’, hadden we het eerder over het grote aantal langdurig arbeidsongeschikten, als symptoom van de uitputting van de mens en over de energietransitie als oefening in hoe we beter met de aarde kunnen omgaan.
In deze nieuwe driedelige reeks kijken we met en kritische blik naar de belangrijkste oorzaak van al dat leed: de menselijke activiteit zelf, lees de ‘economie’.
‘Weldaden en nadelen van het huidige economische systeem’ is de eerste in de reeks van drie gratis online panelgesprekken met moderator Geert Degrande, georganiseerd door het Humanistisch Verbond in samenwerking met ‘De Verklaring van 30 november’ en Re-story.
Een debat gaat over de weldaden en de pijnpunten van de huidige kapitalistische wereldorde. Over geld, de markt, de beurs, de concurrentie, belastingen, de verhouding van de overheid tot die markt. Wie vaart er wel bij, wie blijft achter? Meer of minder staat? Wat betekent de dwang om te groeien voor de harmonie met onze omgeving? Is geld wel het ultieme bewijs van succes?
Sprekers van de avond
Henry Mentink is ondernemer vanuit de principes van de nieuwe economie, waarbij geld niet meer de regie heeft. Oftewel: relaties gaan voor de baten uit en dan ga je niet meer failliet. Hij zette de eerste professionele Wereldwinkel en het eerste Deelautobedrijf in Nederland op. Nu runt hij het Veerhuis als Doe- en kennishuis voor een nieuwe economie.
Danny Van Assche is econoom en doctor in de politieke en sociale wetenschappen. Hij was adviseur sociale zaken bij UNIZO, afgevaardigd bestuurder bij Horeca Vlaanderen en is nu gedelegeerd bestuurder bij UNIZO.
Jonas Van der Slycken werkt bij De Transformisten aan een economie van het genoeg waarbij iedereen een goed leven kan hebben. Hij doctoreerde in de Economische wetenschappen over alternatieve welvaartsindicatoren voorbij het bruto binnenlands product (UGent) en richtte hij mee Rethinking Economics Ghent op. Dit academiejaar is hij gastdocent duurzame ontwikkeling in de master milieuwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert bij MO* en schreef voor denktank Minerva een hoofdstuk over ontgroeien om te bloeien in het boek Klimaat en sociale rechtvaardigheid.
Inschrijven en info
Deelname is gratis. U kunt inschrijven via deze link. (Inschrijven kan tot uiterlijk de dag van het betreffende debat, 17.00 uur). De dag voor de debatten ontvangt u een e-mail met de link voor de Zoom-sessie.
Meer info via secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).