Terug naar alle evenementen

NTGent 'A Play for the Living in a Time of Extinction'

  • NTGent Minnemeers Minnemeers 8 9000 Gent Belgium (kaart)

‘From Tragic to Magic’ is de slogan van het seizoen 2022/2023 van NTGent, dat zich afficheert als ‘het stadstheater van de toekomst.

Vanavond de voorstelling A Play for the Living in a Time of Extinction. Naar ons idee een voorstelling die ruimte schept voor poëtische opstand en een toonbeeld zijn van esthetische ontwrichting.

Een Brits toneelstuk over de klimaatramp die zich voltrekt, weigert op tournee te gaan maar wordt in Gent integraal opnieuw opgevoerd door de lokale activist en regisseur Martha Balthazar (binnenkort kan je een interview met haar lezen op Re-story).

A Play for the Living in a Time of Extinction is gebaseerd op een concept van de Britse regisseur Katie Mitchell en is een moedige denkoefening over het theater en het leven oog in oog met de klimaatramp. Met slechts enkele instructies, zoals dat de elektriciteit die nodig  heeft Katie Mitchell in Gent de voorstelling doorgegeven aan Martha Balthazar.  met slechts een beperkt aantal instructies door aan andere kunstenaars. 

Martha verbindt haar artistieke visie met de sleutelthema's van de voorstelling: Wat is de impact van de mens op de wereld? En hoe blijven we mens met deze kennis in gedachten? Welke erfenis willen we voor de toekomstige generaties? En hoe kunnen we onze band met het hele spectrum van levende soorten herstellen in een tijd waarin de totale uitroeiing een reële mogelijkheid is?

"Ik ga vanavond gewoon proberen jullie wat verhalen te vertellen, over een paar dingen waarover ik heb nagedacht en waar ik zelf onderzoek naar heb gevoerd. Zodat niemand van ons vanavond ondraaglijk eenzaam hoeft te zijn." 

A Play for the Living in a Time of Extinction werd ontwikkeld voor Théâtre Vidy-Lausanne. Het is het eerste van twee hoofdstukken in het Sustainable Theatre? -project, waarin dertien theaters in Europa en Azië samen nadenken over manieren om theater duurzamer te maken. (Hier vertelt Anja Van Thuyne erover in een interview dat we voor vdk bank maakten).

Voor deze voorstelling hebben we vijftien kaarten gereserveerd. De prijs voor Re-story communityleden bedraagt € 21. Niet-leden betalen € 24.

Wat er nog aan randprogramma bij de voorstelling gedaan zal worden, bespreken we nog met Saartje Cauwenbergh, ons contact bij NTGent.