📖🎧 Het zijn de mensen die uit het systeem vallen die de fouten ervan kunnen tonen, zegt deze beatboxer
Ik haat het getal zes.
We waren met zes thuis,
mijn ouders stierven de zesde maand van het jaar
toen ik zes jaar was …
Dat zijn de woorden van Serdi Faki Alici.
Serdi is beatboxer, theatermaker en acteur. In de theatervoorstelling SERDI vertelt hij zijn verhaal. Een verhaal over iemand die in zijn stem en in het theater een thuis vindt en zichzelf bevrijdt van zijn demonen.
SERDI is het verhaal over zijn persoonlijke transformatie. Een inspirerende persoonlijke re-story. Een helingsproces met een sleutelrol voor dankbaarheid.
🎧 Luisteren
Het interview dat ik met beatboxer, theatermaker en acteur Serdi Faki Alici had, kan je ook beluisteren. Als je dat doet hoor je hem ook beatboxen. Je kan Serdi horen vertellen via Soundcloud (hieronder) of in je favoriete podcastapp zoals Spotify en Apple Podcasts.
“Verhalen leren je hoe je jezelf kan vernieuwen en vooral hoe je vertrouwen kan houden in moeilijke tijden”, vertelde Mieke Bouma me in een interview over haar boek Leren Dansen met de Draak.
In zijn theatervoorstelling vertelt Serdi over zijn dans met de draak. Zulke persoonlijke verhalen zijn belangrijk bij het omarmen van de chaos in roerige tijden. Het gaat er ook niet om of het verhaal van Serdi erger is dan dat van jou of mij. Iedereen heeft zijn katjes te geselen.
“Alle pijnen zijn universeel”, zegt Serdi daarover. “Iedereen heeft wel iets meegemaakt waar hij of zij op blijft hangen. Ik wil dat vertelbaar maken. Zodat we naar elkaar leren luisteren. Alleen al je verhaal aan iemand kunnen vertellen, is helend. Een luisterend oor helpt je om je steentje kwijt te raken.”
Serdi Faki Alici is kunstenaar, een seismograaf van de tijd. Hij uit wat veel mensen voelen, maar zelf niet kunnen articuleren”, zoals toneelregisseur Ivo Van Hove het verwoordde in een essay in de Volkskrant. “De kunstenaar laat ons denken en voelen wat we in onze samenleving niet kunnen of mogen denken en voelen, maar wat er wel is”.
Helingsproces
En er is veel trauma in onze maatschappij. Persoonlijk en collectief. Dit trauma is steeds meer zichtbaar en bespreekbaar. Evolutionair kunstenaar Sven Van Echelpoel onderzoekt in dit essay op Re-story, geïnspireerd door het boek Helen van collectief trauma van Thomas Hübl, met woord en beeld hoe collectief trauma ervoor zal blijven zorgen dat ons verleden onze toekomst blijft totdat we ons collectief trauma helen.
Het verwerken van die trauma’s is ook essentieel om te breken met het verleden. Omdat zoals Mieke Bouma vertelde in het niemandsland waar het oude verhaal voorbij is en het nieuwe nog niet geboren is kan je jezelf vernieuwen.
De kernboodschap van de mythen en verhalen die mensen elkaar door de eeuwen heen hebben verteld is dat eerst iets moet vastlopen of stagneren voordat we bereid zijn dieper te duiken en ons perspectief te verschuiven.
SERDI is zo’n verhaal. Lees de timestamps van de podcast hieronder en je herkent het verloop van vastlopen en stagneren tot er een doorbraak komt omdat hij dieper duikt in zichzelf. Serdi: “Je kan van de hel een paradijs maken, maar je moet er blindelings in geloven, ervoor vechten en niet opgeven.”
Niemand gaat verloren
‘Niemand gaat verloren’ staat er bij de muurtekening van Luc De Vos in het Sluizekenpark in Gent. Serdi Faki Alici woont er om de hoek. Niemand gaat verloren, is de story of my life zegt hij als we tegenover elkaar zitten. Hij vertelt over het verlies van zijn ouders door een auto-ongeluk dat hij zelf overleeft.
Zijn verdriet komt na vier jaar tot bedaren als hij tot het besef komt dat zijn ouders er niet bij gebaat zijn dat hij alle dagen weent. Hij stopt met wenen en wil zijn ouders meer bewijzen dan ze verwachten: “Het is de liefde van mijn ouders die me sterk heeft gehouden”, zegt Serdi.
En dan ontdekt hij het beatboxen (luister naar de podcast van dit interview en je hoort het hem doen). Naast de liefde van zijn ouders houdt ook het beatboxen hem overeind. Als hem op een gegeven in het observatiecentrum waar hij zit het beatboxen wordt verboden, ontdekt hij dankzij zijn stem de echo van de isoleercel.
Ik had niks,
geen speelgoed,
geen zakgeld,
geen Flippo’s,
geen Pokémonkaarten,
geen Gameboy, gewoon niks.
Maar mijn mond, die konden ze niet stelen.
Hij begon te beatboxen als hij zich onveilig voelde, zo leert hij bij het maken van de voorstelling van een van zijn individuele begeleiders uit die tijd. Het beatboxen was een SOS-melding, een schreeuw om hulp.
Omarm je kleine ik
Serdi verhuist van instelling naar instelling, van internaat naar internaat, van observatiecentrum naar observatiecentrum. Hij zat tussen gekken, drugsgebruikers en crimineeltjes.
“Wie gaat je helpen?” vraagt hij zich op een gegeven moment af.
“Niemand wil je helpen”, beseft hij dan.
“Wie moet je helpen? Ikzelf”, concludeert hij.
Er zijn drie cirkels om iets te verwerken, legt hij uit: “Als eerste je hoofd: alles wat je mind fuckt of je brainwasht. Dat zit in je hoofd. Je kan het verwerken door de pijn in je lichaam te doorvoelen. Dat is de tweede cirkel.”
“Niet, zoals de meeste mensen doen, de pijn wegduwen, maar de pijn oproepen, verwerken en een plaats geven. Als je de pijn een plaats hebt gegeven, kan je een connectie maken met de derde cirkel: je kern.
Je kern is de eerlijke rechtvaardige powerful me. Dat is wat ik aan iedereen wil doorgeven: jij hebt een powerful me in jezelf. Zelfs als je hem nog nooit hebt opgeroepen of ervaren: jij hebt het in je.” Elke Leyman van Re-story noemt dit de bijou die iedereen in zich heeft en weer kan opblinken om te stralen.
Serdi wil ook aan mensen in het onderwijs en bij het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) tonen dat het juist de mensen zijn die uit het systeem vallen die de fouten van het systeem kunnen tonen.
In communicatiepsychologie heb ik mijn verleden verwerkt, vertelt Serdi nog. “Mijn eerste opdracht was een brief schrijven aan mijn kleinere ik, die altijd de gevoelige was en die ik wilde wegdrukken. Die brief heeft mijn leven veranderd: omarm je kleine ik en luister ernaar. Vertrouw op je innerlijk gevoel.”
Time stamps
00:16 Intro Serdi stelt zich beatboxend voor.
01:40 Niemand gaat verloren.
05:33 De ontdekking van en redding door het beatboxen.
09:05 De echo van de isoleercel.
13:08 Een theatervoorstelling als helingsproces.
15:58 Van de ene instelling naar de andere. Op het moment dat je geen keuze hebt, word je een poppetje dat je heen en weer kan schuiven. Waar is de rechtvaardigheid? Waarom ik? Wat heb ik gedaan dat ik dit moet meemaken, dat mij dit overkomt?
17:22 Door de hel uit het dal kruipen.
20:50 De kracht van dankbaarheid.
23:17 Drie cirkels van verwerking.
26:44 Ode aan de zijlijn: de beschermengels.
27:59 Ode aan de straat, over de lessen van de straat
30:31 Ode aan het theater, de publieksentertainer: “Het gejuich, het gelach, de adrenaline die het publiek me gaf. Ik werd daar zo verslaafd aan. Dit wil ik voor de rest van mijn leven. Ik ben een publieksentertainer.”
33:13 Rust vinden, vertrouwen op je innerlijk gevoel.
36:05 Pijn is universeel, over pijn vertelbaar maken en het belang van een luisterend oor.
Ga je met ons mee naar SERDI
Op vrijdag 29 september 2023 gaan we met de Re-story community naar deze voorstelling in NT Gent Minnemeers in Gent: meer info & tickets. Er zijn nog maar een tiental kaarten voo deze voorstelling die evrder helemaal is uitverkocht.
Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …
Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.
Wat zou jij in een brief aan je kleine ik schrijven? Oftewel: welk stukje van je innerlijk gevoel druk jij wel eens weg?
We horen het graag van je in de comments hieronder …