📖 De nieuwe samenleving is er al!

Er is een snel groeiende positieve beweging van mensen en organisaties die een systeemverandering bewerkstelligen. In haar boek Voorlevers van de nieuwe samenleving brengt Jelleke de Nooy van Tol de verhalen van mensen die bezig zijn met het bouwen van een nieuwe regeneratieve samenleving en voorleven hoe het nu al anders kan.

Dit verhaal is een bewerkte en ingekorte versie van voorwoord, inleiding en de hoofdstukken 1 en 13 uit Voorlevers.

In tijden van verwarring is het broodnodig en belangrijk om verhalen te delen over hoe het ook kan. 

Want hoe makkelijk verliezen we niet de hoop en de moed als we voortdurend worden blootgesteld aan apocalyptische verhalen over onze toekomst op aarde, schrijft Re-story coöperant en storyteller Mieke Bouma in het voorwoord van Voorlevers.

Verhalen creëren de werkelijkheid, vertelt Mieke ook nog: al sinds mensenheugenis vertellen we elkaar verhalen over hoe het leven werkt, over oorzaak en gevolg, en over hoe we de toekomst zien. 

Dat doen we om de wereld om ons heen beter te begrijpen en iets van zingeving te ervaren.

Het verhaal dat we elkaar vertellen - over hoe we met elkaar en de planeet omgaan - is doorslaggevend voor hoe we de samenleving inrichten en hoe die zich ontvouwt. 

Wat vertellen we daarover? 
Is dat een verhaal over individualisme of over saamhorigheid?
Een verhaal over hoe we boven de natuur staan of juist hoe we er deel van uitmaken?
Een verhaal over economische groei of over welzijn? 
Doemscenario’s of hoopvolle toekomstperspectieven? 

Goed vertelde verhalen motiveren en verbinden, omdat ze ons optillen en een perspectief schetsen. 

Dat is wat de verhalen van de voorlevers doen: vertellen hoe het nieuwe verhaal over samenwerken met elkaar en met de natuur vorm krijgt in de werkelijkheid van alledag.

Reis van de held

Het is niet voor niets dat Mieke Bouma het voorwoord van dit boek schreef. Het was zij die Jelleke aanmoedigde om de verhalen van een aantal voorlevers op te tekenen als een reis-van-de-heldverhaal. 

Elk goed boek, elke beklijvende serie, en elke boeiende film grijpt terug naar dat model van Joseph Campbell.

Omdat iedere voorlever dezelfde stappen zetin het avontuur dat hij, zij of hen aangaat. JAls lezer word je je daardoor bewust van de omslag die nodig is. Je voelt je geroepen om iets te doen. 

Omdat de transitie naar een andere, betere, mooiere, duurzame en bovenal meer verbonden wereld niet zal plaatsvinden zonder een persoonlijke transformatie.

Ook in jouw eigen ‘reis van de held’ kom je op kruispunten te staan, waarin je afwegingen moet maken. Je stoot daarbij mensen die je afleiden, uitdagen of juist verder helpen.

Soms sla je een weg in, die tot nieuwe inzichten leidt. Je hebt draken te verslaan. Daardoor transformeer je en vind je uiteindelijk de schat of breng je het koninkrijk weer op het goede spoor. Op Re-story vertelt Mieke meer over hoe je je in het niemandsland waar het oude verhaal voorbij is en het nieuwe nog niet geboren is jezelf kan vernieuwen

De mensen in Voorlevers vertellen hoe zij het doen, met alle ups en downs. Dat biedt inzicht, perspectief, hoop en inspiratie. 

Zij laten zien dat de omslag van ‘ik ben’ naar ‘wij zijn’ ook een persoonlijke transformatie met zich meebrengt. Je bent in verbinding met jezelf, met je omgeving, met de natuur en met de aarde. Wat jij doet – hoe klein ook – draagt bij tot het grotere geheel en iedereen is nodig. 

Dat we vaak het idee hebben dat we dit verschil niet kunnen maken, dat wij het systeem niet kunnen veranderen, is waarover Elke Leyman van Re-story de keynote-voorstelling De illusie van machteloosheid maakte.  

Als je het verhaal verandert, verander je de toekomst

Mensen hebben verschillende verhalen waarin ze geloven, en dus verschillende overtuigingen. Als voor jou het verhaal verandert, ga je andere afwegingen maken en anders handelen. 

Wanneer je bijvoorbeeld ineens begrijpt wat de relatie is tussen glyfosaat, mestinjecties en kunstmest aan de ene kant, en de achteruitgang van de bodem, watersystemen, biodiversiteit en voedselkwaliteit aan de andere kant. 

En je leert dan ook nog dat dit gebrek aan biodiversiteit in de bodemorganismen doorwerkt in het bioom van je darmen, met daardoor- minder goede immuniteit.

Dan ga je anders denken en doen. Dan ga je ook anders kijken naar wat je eet en waar dat vandaan komt. Je gaat ook anders kijken naar hoe we omgaan met elkaar, met de natuur, met dieren, met de bodem en met landbouw. 

Dus als jij - als systeemspeler - het verhaal verandert, dan verander je je gedrag en daarmee beïnvloed je de systeemarchitectuur. 

Die systeemarchitectuur is het gehele stelsel van afspraken tussen burgers, bedrijven, overheid, ngo’s en banken, ook wel het sociaal contract genoemd.

En als dat verandert, verander je de toekomst.

Tussentijd

Veel van ons zitten met de vraag: ‘Ik wil wel anders, maar hoe dan?’ Dat het anders moet weten we intussen echt wel. 

Er moet iets gebeuren. Voor het klimaat. Voor het behoud van het leven in de oceanen. Voor versterking van biodiversiteit. Voor meer sociale gelijkheid. Voor diversiteit. Voor het tegengaan van klimaatopwarming. Voor gezond voedsel. Voor het beperken van de stikstofuitstoot. Voor een levende bodem. Voor schoon water. 

Er is urgentie, maar hoe dan?
Herken je dat verlangen, dat je wel anders wilt, maar niet goed weet hoe dat aan te pakken? 
Herken je de boosheid over wat niet goed gaat en de onmacht om er in je eentje iets aan te doen? 
Werk je zelf al aan die nieuwe wereld, maar heb je steeds weer de indruk dat de mensen om je heen er niks van begrijpen?
Zie je anderen die de barricaden opgaan, of die hun hele leven omgooien en denk je ‘dat is niets voor mij, maar wat kan ik wel doen?’

We zitten, schrijft Jelleke in hoofdstuk 1, midden in de Transition Twenties: de jaren twintig van deze eeuw (2020-2030) waarin de kanteling naar een nieuw tijdperk plaatsvindt. 

Door de astrologie is dat nieuwe Waterman-tijdperk trouwens al lang aangekondigd. Op Re-story kan je in het interview met astroloog Tom ‘ Kaypacha’ Lescher en in het interview met spiritueel schrijver Ronald Jan Heijn meer lezen of beluisteren over het Watermantijdperk.

De invloed van deze kosmische Aquarius-energie op hoe wij ons gedragen, wordt met ingang van 2023 steeds krachtiger. We gaan van ‘ik’ naar ‘wij’, van ‘ego’ naar ‘eco’, zoals ook Re-story coöperant Eric Boydens dat voorleeft.  

We zijn op weg naar het symbiotische tijdperk, waarin we in symbiose leven, mensen in verbinding zijn met zichzelf, met elkaar, met de natuur en de aarde.

Die tussentijd, de liminale fase tussen ‘het is’ en ‘het zal’, voelt chaotisch omdat al het oude op losse schroeven komt te staan en het nieuwe nog niet zo zichtbaar is. 

De 25% revolutie, het bovengronds mycelium

In deze tussentijd moet je dus je koers zien te bepalen. En het helpt als je durft te vertrouwen op al die voortekenen van een nieuwe, duurzame, ecologische samenleving die bezig is zich te vestigen. 

Omdat Jelleke niet alle meer dan duizend voorlevers die haar pad kruisten kon spreken en een plek kon geven in het boek worden hun verhalen aangevuld met voorbeelden en verwijzingen naar andere initiatieven in de beweging die gaande is. 

Wat je dan ziet, is dat er in Nederland en Vlaanderen een snel groeiende positieve beweging van mensen en organisaties is die een systeemverandering bewerkstelligen. 

En met 25% van de mensen, zo blijkt uit onderzoek van onder andere Jan Rotmans, is die transitie onvermijdelijk en onomkeerbaar. 

We zijn nu al in de buurt van zo’n twintig procent voorlevers, alleen zien we hen nog niet, maar dit boek maakt ze zichtbaar en helpt je te zien waar mensen al bezig zijn met het bouwen van een nieuwe regeneratieve samenleving. 

Jelleke stelt vast, zo schrijft ze in de inleiding, dat de pioniers zich inmiddels verenigen in groepen, organisaties, coöperaties en tribes. Omdat we anno 2023 allemaal de urgentie voelen om een beweging te bouwen uit de huidige crises. Die ons uit de huidige polycrisis kan gidsen?

Verschillende netwerken en bewegingen beginnen zich met elkaar te verweven. Ze ontdekken elkaars bestaan en zien dat ze naast elkaar, complementair, dezelfde richting uitwerken, naar die nieuwe economie en die regeneratieve samenleving.

In Voorlevers vertelt Jelleke dat ze in 2023 tijdens een aantal verschillende bijeenkomsten onderzocht wat voor activiteit of medium al die netwerken nodig hebben om onszelf en elkaar te voeden en te verbinden.

Waar we nu naar op zoek zijn is een soort bindweefsel tussen de organen, een mycelium, een schimmelnetwerk. De complexe netwerken van het mycelium vormen het grootste levende en leven-ondersteunende organisme ter wereld. Die schimmelnetwerken doen meer dan verbinden, uitwisselen en communiceren, ze groeien toe naar de plekken waar voeding nodig is.

Aan dat mycelium willen we bij Re-story bijdragen door de 25% revolutie in kaart te brengen.

Net als het mycelium ondergronds doet, kunnen ook wij mensen een bovengronds mycelium vormen. Dat zijn we al, alleen beseffen we dat door het gepredikte verhaal van het individualisme niet meer.

Maar net als Merlin Sheldrake in het boek Verweven leven over het verborgen leven van schimmels vertelt, de film Onder het maaiveld laat zien en het wood wide web van de bomen, waar Peter Wohlleben in Het verborgen leven van bomen over vertelt,  zijn wij mensen onderling verbonden en wederzijds afhankelijk van elkaar.

Samen kunnen we het tij keren, als we de toekomst als een gezamenlijke onderneming zien, stellen we dan ook bij Re-story. 

Daarom willen we de 25% revolutie, alle mensen, organisaties en initiatieven die werken aan een transitie naar een duurzame, circulaire, regeneratieve wereld, op de kaart zetten. Dan wordt zichtbaar met hoeveel voorlevers we al zijn.

De echte transitie vindt volgens ons pas plaats als iedereen die op de kaart staat als een bovengronds mycelium met elkaar verbonden is. Dan vindt een re-story plaats: de verschuiving van een verhaal van afscheiding naar een verhaal van verbondenheid. Geen hokjes en eilandjes die het beter, mooier of anders doen, maar één betere wereld.

Het mycelium groeit door tot we met twintig procent van de bevolking regeneratief bezig zijn. Dan volgt het tipping point en wordt wat nu nog bijzonder is gewoon!


Het boek Voorlevers van de nieuwe samenleving van Jelleke de Nooy van Tol verschijnt bij Uitgeverij Santasado en voor verzending binnen België verkrijgbaar via de webshop van Re-story.voor verzending in Nederland kan je het boek bestellen via YouBeDo. Of je gaat gewoon naar de boekwinkel bij je in de buurt.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Welke voorlevers ken jij van de nieuwe maatschappij ken jij? 

Zet ze in the picture in de comments hieronder …