📖 Schoonheid

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik elke week een dagboekfragment om je te laten stilstaan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden.

Creatie van Amélie Verheijden (16)

Ik ga graag naar musea, vind het fantastisch om te zien hoe creatief onze dochter is, hoe mensen uren lang met de grootste zorg kunnen werken aan één schilderij ...

En tegelijkertijd stel ik mezelf de vraag: is het geen tijdverlies om uren en voor sommigen een groot deel van hun leven te spenderen aan het creëren van iets dat misschien nooit verkocht zal worden?

Wat is het nut van kunst?
Ik kwam er niet uit.

Tot ik in het tijdschrift Vruchtbare Aarde het verhaal las van kunstenaar Elsa Visser. Ze vertelt er over haar liefde voor de natuur en hoezeer die liefde haar heeft doen twijfelen over wat zij daar als kunstenaar nog aan toe te voegen heeft. Waarom kunst er überhaupt toe zou doen? Waarom háár werk ertoe zou doen?

Het in aanraking komen met schoonheid geeft lichtheid aan het bestaan.
— Hilde Vleugels en Bruno van den Bosch

Al die twijfel verdampte toen ze een tekst tegenkwam van de Vlaamse psychotherapeuten Hilde Vleugels en Bruno van den Bosch: ‘Het in aanraking komen met schoonheid geeft lichtheid aan het bestaan.’

Schoonheid maakt het leven luchtiger.

Tot nu toe ervaarde ik schoonheid vooral wanneer verwondering in mij opkwam: “Oh, zo schoon!” Alles in de natuur, het beeld dat onze dochter onlangs maakte op school …

Nu realiseer ik me dat schoonheid in zoveel meer dingen zit. En dat schoonheid niet altijd verbonden hoeft te zijn aan verwondering. Het is een mindset. Schoonheid zit in alles. Afhankelijk van hoe we naar de dingen kijken, wat we willen zien, vanuit welke context.

Mooi, ‘t leven is mooi … zolang er zon, muziek en kinderen zijn 😉

Schoon toch.


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Wat betekent schoonheid voor jou?

We horen het graag van je in de comments hieronder …