📖 King of the hill

Zo buiten, zo binnen. In de zoektocht naar een nieuw verhaal gaat het vaak over de hardware - economie, technologie, wet- en regelgeving. Minder vaak gaat het over de software: hoe we denken, kijken en voelen. Daarom deel ik tweewekelijks een dagboekfragment om even stil te staan en met andere ogen te zien. Een ontdekkingstocht naar wat de spiegels van het leven ons voorhouden. Met als doel de kijk van de mens op zichzelf te veranderen en zo bij te dragen aan een nieuw verhaal dat hoop geeft en activeert.

UIt het boek ‘Bué the Warrior’

Zoals met zoveel dingen die mij uitgelegd worden, zegt mijn hoofd snel ‘ja, ik snap het'. Maar het is pas na verloop van tijd, als ik het aan den lijve ondervind, dat ik het écht snap.

Zo ook met het begrip ‘circulair’. Ik weet dat het bij circulair de bedoeling is dat niks verloren gaat, dat de natuur hierdoor minder belast wordt.

Uiteraard ben ik daar voorstander van. Maar nu ervaar ik het ook en voel ik wat ermee bedoeld wordt.

Mischa en ik zijn nu tweeënhalf jaar bezig met macrobiotisch eten. Dat betekent veel granen, bonen, zaden en groenten.

Hierbij is het ook de bedoeling dat zo weinig mogelijk van de groenten als afval beschouwd wordt (pompoen kan je met schil koken tot soep, de steel van de broccoli kan je meekoken om een bouillon van te maken of gewoon meekoken met de roosjes en opeten …).

Een prettig gevolg is ook dat de stoelgang meer circulair wordt. De ideale en gezonde 💩 volgens de macrobiotiek: goudbruin van kleur, reukloos, uit één stuk en zonder veel sporen na te laten.

Eigenlijk logisch: als je de leidingen in je lichaam schoonhoudt, blijven ook de buizen aan de buitenkant proper.

Dit doet me denken aan een gesprek dat ik eerder had met Eric Boydens - huisarts op rust, hofarts en Re-story coöperant - tijdens het leegscheppen van het droogtoilet in zijn Droomgaard.

Hij zei: “Op zich kan je de ontlasting gebruiken als meststof voor de bomen, maar ik ben toch nog altijd dokter. En dan vraag ik mij af hoe de ontlasting is opgebouwd en welke stoffen ik hiermee zou doorgeven aan de bomen.”


Een vraag aan jou voordat je hier vertrekt …

Wat ons interesseert is wat de Re-stories die we maken met je doen. Het gaat niet alleen om bereiken, maar vooral om beraken.

Wat merk je bij jezelf op als je anders eet dan je gewend bent?

We horen het graag van je in de comments hieronder …