Berichten in landbouw & voeding
📖 Pelgrimsdagboek Valérie Carrette over de krui-tocht met honderden kinderdromen voor de aarde

Opnieuw was Henry Mentink op krui-tocht. Met een kruiwagen vol aarde en dromen van kinderen voor de aarde vertrok hij uit Varik, bij Nijmegen in Nederland. In wisselend gezelschap kwam hij na 45 dagen stappen op 5 juni 2024 aan bij het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Tijdens de laatste dagen (van dag 42 tot dag 44) rond en in Parijs sloot Valérie Carrette bij de kruitocht aan en hield ze voor Re-story een pelgrimsdagboek bij.

Meer lezen
📖🎧 We hebben niet te weinig huisdokters, we hebben te veel zieken

Er liggen verschillende boeken op het bureau in de shiatsu-praktijk van Frans Copers in hartje Gent als we bij hem aanschuiven voor een gesprek over macrobiotiek. Deze boeken illustreren dat van deze vijfenzeventigjarige elder heel wat te leren valt. “Ik ben ervan overtuigd dat voeding fundamenteel is voor je denken, voor je filosofie en voor je psychologie.”

Meer lezen
📖 Waarom verteert de mens zijn voeding niet vindt deze vegetarische kok een interessante vraag, en hij geeft er ook antwoord op

De mens in ontwikkeling drukt zich uit in de voeding. Met zijn vegetarische kookschool De Zonnekeuken wil Peter Vandermeersch daarom een nieuwe voedings- en sociale cultuur tot stand brengen. “Ik wil het innerlijk potentieel dat in mensen huist weer bovenhalen.” Daarbij speelt waar we ons mee voeden - in plaats van vullen - een sleutelrol.

Meer lezen
📖 Schimmels kunnen ons helpen het individualisme te herzien

De verbindingsdraden van de schimmelwereld - het mycelium - vormen volgens Yasmine Ostendorf-Rodríguez een krachtige metafoor voor potentiële nieuwe systemen, manieren van denken en gedragingen: “Het kan ons inspireren meer verweven te worden in onze manieren van werken en zijn.”

Meer lezen
Wat als West-Vlaanderen de grootste kleine boerderij wordt?

Van 3 tot en met 5 oktober 2023 vond in Kortrijk Futurotopia plaats, een driedaagse om de toekomst te vieren, te onderwijzen en te begrijpen. Er waren, sprekers, workshops, een documentaire en een boek. Dat boek Morgen begint vandaag schreef Re-story in opdracht van TUA West. Dit verhaal van Bart Mostaert, is een van de vierentwintig toekomstperspectieven in het boek. Een toekomstperspectief dat duidelijk maakt dat morgen vandaag begint.

Meer lezen
📖🎧 Een wereld waarin er plek is voor heel veel werelden, is wat politiek agroecologe Barbara Van Dyck steeds voor ogen wil houden

Wat zo inspirerend is aan het luisteren naar politiek agroecologe Barbara Van Dyck is hoe ze de zaken steeds in vraag stelt. Het vooruitgangsgeloof. De aanpak van het stikstofdossier. De keuze voor ggo’s. En zichzelf. Hoe ze verbanden legt en andere stemmen en zienswijzen binnenbrengt. Hoe ze in meervouden spreekt, de gedachten laat divergeren, en open ruimte laat.

Meer lezen
📖 Dank de aarde, ze geeft niet op!

Bond Zonder Naam-directeur en Re-story coöperant Barbara Torfs deelt met plezier het interview dat Christina Van Geel voor BZN had met bioloog, hoogleraar gedragsecologie en auteur van Het orakel van de bosnimf. Van mensen en vlinders Hans Van Dijck. Als spreukenambassadeur reflecteert hij in deze monoloog op de spreuk Dank de aarde, ze geeft niet op! van Phil Bosmans.

Meer lezen
📖 Waarom artsen boeren zijn, en boeren gezondheidswerkers

Het is een koor van stemmen die vanuit heel verschillende invalshoeken zeggen dat de tijd dringt. In het boek De tijd dringt schrijven 69 oma’s en opa’s - Grootouders voor het Klimaat - een brief naar hun kleinkinderen, kinderen, beleidsmakers, Karl Marx of Voka-voorzitter Wouter De Geest. Een van de briefschrijvers is Re-story coöperant en gewezen huisarts Eric Boydens die als gepensioneerd huisarts een brief schrijft aan zijn collega’s. 

Meer lezen
📖 De gemeenschapslandbouw van deze vier boerinnen is lokaal, vrouwelijk, gedeeld, groeiend, duurzaam en sociaal

Tien jaar geleden was Sofie De Blieck opvoedster, Heleen Dewanckele verantwoordelijke voor Bolivia bij Broederlijk Delen en Annelies D’hertoge leerkracht lager onderwijs. Nu zijn ze de boerinnen van coöperatieve zelfoogstboerderij ’t Schaaphof. Dit is hun positief verhaal van lokale groenten, biologische productie, duurzaam en sociaal ondernemerschap.

Meer lezen