Berichten in maker
Poëtische opstand, esthetische ontwrichting

‘From Tragic to Magic’ is de slogan van het seizoen 2022/2023 van NTGent, dat zich afficheert als ‘het stadstheater van de toekomst. Met de speeches van zes makers van NTGent geeft dit verhaal antwoord op de vraag: wat is het stadstheater van de toekomst?.

Meer lezen
📖 Gangsta Gardener Ron Finley motiveert hele gemeenschappen om op alle mogelijke plekken voedsel te verbouwen

Kunstenaars zijn seismografen van de tijd, ze zijn richtingaanwijzers in de transitie van economie, maatschappij en bovenal onszelf. Uit de Kunstbrief van See All This komt dit verhaal van Josephine Glazener over Gangsta Gardener Ron Finley: “Door tuinieren heb ik meer over mezelf en onze planeet geleerd dan ik ooit uit welk boek dan ook had kunnen leren.”

Meer lezen
📖 Schoonheid

Wat is het nut van kunst? Ik kwam er niet uit. Tot ik in het tijdschrift Vruchtbare Aarde het verhaal las van kunstenaar Elsa Visser. Ze vertelt over een tekst van de Vlaamse psychotherapeuten Hilde Vleugels en Bruno van den Bosch: “Het in aanraking komen met schoonheid geeft lichtheid aan het bestaan.’ Schoonheid maakt het leven luchtiger.

Meer lezen
📖 Empathie als radicale en collectieve kracht voor positieve sociale verandering

Haar werk doorbreekt taboes en daagt sociale, culturele en gedragsnormen uit om de groeiende kloof in onze samenleving te overbruggen. Empathiekunstenaar en -ontwerper Enni-Kukka Tuomala gelooft dan ook in het kanaliseren van empathie voor radicale verandering. Ze zet uiteen hoe de samenleving als gevolg van allerlei factoren zoals stress en de jacht op macht vergeten lijkt te zijn dat mensen als het ware voorgeprogrammeerd zijn om empathie en medeleven te tonen. “Ik ben ervan overtuigd dat we onszelf met name via kunst kunnen herprogrammeren om weer meer empathie te doen stromen.”

Meer lezen
📖 Jij bent geen duif, toch?

Wat begon als een bezielende droom om de mensheid te verenigen in een transcendent netwerk is de basis geworden van monopolistisch gedrag avn enkele techgiganten. Hun controletechnieken en gedragsbeïnvloeding vormen de kern van het kritisch artistiek (beeld)verhaal van beeldend kunstenaar Jos Jansen die - en dat maakt het extra interessant - ook een master in psychologie behaalde.

Meer lezen
📖🎧 Merk je het dan niet

De boodschap die we met Re-story verspreiden – het kan wél anders – krijgt meer en meer gehoor. En toen hoorde ik de song ‘Merk je het dan niet’ van De Dijk op de radio. Frontman Huub van der Lubbe merkte reeds in 1994 iets op dat we anno 2021, zevenentwintig jaar later, nog harder zouden moeten opmerken: “Je bent niet alleen, we zijn hier met velen, die het wel kan schelen.”

Meer lezen
📖 🎧 Jongeren willen niet meer leren reproduceren wat er is, ze willen de tools krijgen om te veranderen

De Nederlandse theatermaker Lara Staal maakt bij NTGent de voorstelling 'Dissident' met vijf jongeren die in het onderwijs bekendstaan als ‘probleemgeval’. Hun blik houdt ons een spiegel voor. “Het fenomeen van jongeren die 's avonds op schoolpleintjes hangen heeft me altijd gefascineerd. Als je hen toch eens een keer spreektijd zou geven, wat zeggen ze dan en wat kunnen we daarvan leren?”

Meer lezen
📖 🎧 Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden

In zijn boek Het is aan ons zet componist en oprichter van The Turn Club Merlijn Twaalfhoven heel bevlogen en inspirerend uiteen waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden. De kunstenaarsmindset is volgens hem een open houding die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend én scheppend tegemoet te treden. De kunstenaarsmindset is volgens Merlijn dan ook een daad van opstand tegen de vaste patronen en gewoonten van ons denken en voelen. “Ik denk dat de mindset van een cruciale groep mensen in de samenleving heel besmettelijk kan worden. En dat, als die groep groot genoeg is, het systeem echt kan omslaan.”

Meer lezen
📖 Verwond(erd): healing is the new punk

Beeldend kunstenaar Stéphane Vervaeke maakte Verwond(erd) als afronding van haar master in Multimedia Design aan het KASK in Gent. Verwond(erd) is een denk- en gedachtencollage waarvoor ze dagboeken bijhield. Stéphane constateerde dat het neerschrijven van observaties over haar dagelijks leven en de indrukken die ze daar bij opdoet thematisch nauw aansluiten bij haar artistieke praktijk.

Meer lezen
📖 Weten dat de natuur er voor je is, vooral als je die nodig hebt. Net als kunst.

De Atlantische degenkrab wordt een levend fossiel genoemd en is schijnbaar onveranderd sinds vóór de tijd van de dinosauriërs. In het prachtig vormgegeven fotoboek Deep Time heeft fotografe Lynn Alleva Lilley met fascinerende beelden het mystieke leven van de degenkrab vastgelegd. “Het was een openbaring en bevestiging van de onderlinge verbondenheid van alles”, zegt ze.

Meer lezen
📖 🎧 Kunstenaar Sarah Vanhee: “Wij kunnen nu beslissen ‘dit is een moment ervoor’”

Het was een onwaarschijnlijk krachtige guerilla-speech van Camila Lakhloufi bij de Toots-sessies van de VRT waardoor kunstenaar Sarah Vanhee, het brein achter Lecture For Every One op onze radar kwam. Nieuwsgierig naar wie zij is trokken we naar Brussel voor een gesprek. Wat snel duidelijk wordt, is dat Sarah een heel veelzijdig kunstenaar is die niet in één hokje te plaatsen valt.

Meer lezen
📖 🎧 Komt het goed met de wereld?

Alleen al door de intrigerende titel Morgen Werd Alles Anders van haar meest recente theatervoorstelling drong een gesprek met theatermaakster Yinka Kuitenbrouwer zich op. Morgen Werd Alles Anders is een voorstelling over onze verantwoordelijkheid voor de toekomst. Over de prijs van vooruitgang. Over het al dan niet krijgen van kinderen in deze wereld. In de podcast van dit interview hoor je haar ook de prachtig door haar vertaalde tekst van Kae Tempest's 'People's Faces'voordragen.

Meer lezen
📖 🎥 Social impact storytelling: hier ligt de lat

Why Social Impact Storytelling Will Be 2021’s Hottest Content Trend, zie ik in een LinkedIn-post van Re-story kompaan Geert Degrande. Deze titel boven de door Joe Lazauskas op Contently geschreven post intrigeert me. Wat bedoelt hij met social impact en wat met storytelling? 📖 Als social impact storytelling écht de hottest content trend van 2021 is, dan legt Camille Etienne met haar video ‘COVID ... en daarna? Beter begrijpen om te kunnen handelen’ de lat hoog.

Meer lezen
📖🎥 Frankrijks boegbeeld van de klimaatstrijd Camille Etienne: "Mijn generatie is in staat om de wereld te veranderen”

Camille Etienne groeit in Frankrijk stormendenderhand uit tot hét boegbeeld van de beweging Pensée Sauvage die jongeren oproept om niet langer lijdzaam toe te zien hoe ons economisch systeem mens en planeet zoveel kwaad doet. Haar in mei 2020 opgenomen videoclip met als titel “Réveilons-nous” is ondertussen ruim 15 miljoen keer bekeken. “We zijn de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatopwarming volop ondervindt en de laatste die er iets aan kan doen”.

Meer lezen
📖🎧 Stefan Perceval: “We leiden mensen in grote kuddes op voor van alles, maar er wordt niet vanuit een droom of een passie vertrokken”

Allemaal hebben we een verhaal. Het maakt wie we zijn en waarom we doen wat we doen. Vaak zitten die verhalen achter een muur. Het verhaal achter die muur ontdekken, dat is waar acteur en artistiek leider Stefan Perceval zich mee bezighoudt: “Elke dag kom ik mensen tegen die in onze maatschappij gekwalificeerd zijn met dit of dat label of als ‘te moeilijk’ worden bestempeld, maar bij wie we dus niet achter de muur kijken.”

Meer lezen