Berichten van Mischa Verheijden
📖 Zo kan een ecologische beschaving eruitzien

Het moge duidelijk zijn dat de principes van de natuur weinig gemeen hebben met de centrale dogma’s van ons dominante systeem van liberaal bedrijfskapitalisme. Hoe zou een ecologische beschaving die is gebaseerd op de principes van de natuur eruit kunnen zien? Een samenvatting van het beeld van zo’n ecologische beschaving zoals Jeremy Lent dat in zijn boek Het betekenisweb schetst.

Meer lezen
📖 In 'Forgotten Seas' toont deze fotografe de leegstand op de Noordzee

Gefascineerd door de knipperende lichten in de verte aan de horizon, raakte Tanja Engelberts geïnteresseerd in de offshore olie- en gasindustrie. In haar fotoboek Forgotten Seas bundelt ze zes jaar onderzoek en een reis over de Noordzee langs verlaten booreilanden en platforms.

Meer lezen
📖 Wat als we onze gemeenschappelijke kwetsbaarheid en onze afhankelijkheid van elkaar en van de natuur als vertrekpunt nemen?

Re-story coöperant Dirk Holemans vertelt samen met Lara Ferrante en Elze Vermaas in hun essay 'Omgroei' over hoe een samenleving die niet meer afhankelijk is van economische groei eruit kan zien. Dit verhaal is een voorpublicatie van het fragment uit het boek dat handelt over wederzijdse afhankelijkheid als vertrekpunt en en waarin wordt verwezen naar ecofeminisme.

Meer lezen
📖 Hoe kan de stem van jongeren leidend zijn in wat we in het onderwijs doen?

Liminale leiders noemt Vida Niazian ze. Met de ontdekkingsreis Leiders voor de Toekomst viert ze alle kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen.

Meer lezen
📖 De nieuwe samenleving is er al!

Er is een snel groeiende positieve beweging van mensen en organisaties die een systeemverandering bewerkstelligen. In haar boek Voorlevers van de nieuwe samenleving brengt Jelleke de Nooy van Tol de verhalen van mensen die bezig zijn met het bouwen van een nieuwe regeneratieve samenleving en voorleven hoe het nu al anders kan.


Meer lezen
📖 Mag ik je een geheim vertellen?

In Now Is Not The Right Time neemt de Oostenrijkse en in Nederland wonende beeldend verteller Peter Pflügler je mee door het labyrint van een familiegeheim. De zelfdodingspoging van zijn vader werd twintig jaar lang verzwegen. En toch heeft hij het op de een of andere manier altijd geweten.

Meer lezen
📖 Steeds meer superrijken hebben een ‘apocalypse-verzekering’: maken zij zich terecht zorgen over de ineenstorting?

Al jaren zijn er tekenen dat een survival of the richest gaande is. Ze verzekeren zich tegen een naderende apocalypse. Maken zij zich terecht zorgen? Ja, zeggen onafhankelijk onderzoekers Pablo Servigne en Raphaël Stevens die waarschuwen voor de  ineenstorting van onze huidige industriële beschaving, maar die tegelijk - net als wij - wijzen op de kansen om het anders te gaan doen. 

Meer lezen
📖 Dank de aarde, ze geeft niet op!

Bond Zonder Naam-directeur en Re-story coöperant Barbara Torfs deelt met plezier het interview dat Christina Van Geel voor BZN had met bioloog, hoogleraar gedragsecologie en auteur van Het orakel van de bosnimf. Van mensen en vlinders Hans Van Dijck. Als spreukenambassadeur reflecteert hij in deze monoloog op de spreuk Dank de aarde, ze geeft niet op! van Phil Bosmans.

Meer lezen
📖 🎧 Wat hebben een romanesco en een schelp met elkaar gemeen? En wat zegt dat over jou?

De Gentse kunst- en cultuursector streeft ernaar in 2030 klimaatneutraal, regeneratief, distributief en verbonden te zijn. Om hier effectief stappen in te zetten, werkt Greentrack Gent in co-creatie met de sector aan een ambitieus plan. Rond het thema Omarm de Chaos waren wij uitgenodigd. Die sessie werd geopend met een speech door kunstenares Anyuta Wiazemsky Snauwaert. 

Meer lezen
📖 Seismografen van de tijd

In het boek Verandering van tijdperk schrijft transitieprofessor Jan Rotmans over filosofen en kunstenaars als seismografen van de tijd die pogen woorden en beelden te geven aan het nieuwe tijdperk dat zij voorzien. Waar zijn ze nu we ze nodig hebben? vraagt hij zich vervolgens hardop af. In dit verhaal op Re-story vertelt Mischa over de zoektocht naar de kunstenaars als seismografen van de tijd en wie we naast Anyuta en Marc bij die zoektocht ondertussen allemaal al zijn tegengekomen.

Meer lezen
📖 Wat biedt toegang tot creativiteit en kunst? vroeg kunstenaar Marc Mestdagh zich af

In het dagelijkse leven gebruiken we een identiteitskaart, rijbewijs, lidkaart, bankkaart, badge voor toegang tot diensten en producten. Wat biedt toegang tot creativiteit en kunst? vroeg kunstenaar en Re-story coöperant Marc Mestdagh zich af. Met de assemblage-reeks Community stelt hij een creatieve ID voor.

Meer lezen
📖 Waarom artsen boeren zijn, en boeren gezondheidswerkers

Het is een koor van stemmen die vanuit heel verschillende invalshoeken zeggen dat de tijd dringt. In het boek De tijd dringt schrijven 69 oma’s en opa’s - Grootouders voor het Klimaat - een brief naar hun kleinkinderen, kinderen, beleidsmakers, Karl Marx of Voka-voorzitter Wouter De Geest. Een van de briefschrijvers is Re-story coöperant en gewezen huisarts Eric Boydens die als gepensioneerd huisarts een brief schrijft aan zijn collega’s. 

Meer lezen
📖 Klimaatzaak, een rechtszaak uit liefde voor de planeet

2023 is het jaar van de waarheid voor de Belgische klimaatzaak. Om meer klimaatactie af te dwingen dient in september het hoger beroep van vzw Klimaatzaak en 58.000 mede-eisers tegen de Belgische overheden. Interview met Sarah Tak over de Belgische rechtszaak en de documentaire Duty of Care die ze samen me filmmaker Nic Balthazar maakte over de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox.

Meer lezen
📖 Er is niet meer geld nodig voor de transitie, zegt deze econoom

Dit verhaal schreven we vanuit ons aanbod voor bedrijven in opdracht van vdk bank. Het maakt duidelijk hoe belangrijk de rol van de overheid is om het wettelijke kader tot stand te brengen en de context te creëren waarin ondernemers en ondernemende mensen hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen en hun rol kunnen spelen.

Meer lezen
📖 In het niemandsland waar het oude verhaal voorbij is en het nieuwe nog niet geboren is kan je jezelf vernieuwen

De kernboodschap van de mythen en verhalen die mensen elkaar door de eeuwen heen hebben verteld is dat eerst iets moet vastlopen of stagneren voordat we bereid zijn dieper te duiken en ons perspectief te verschuiven. Precies wat we nodig hebben in een tijd van crisis. Leren dansen met de draak. “Verhalen leren je hoe je jezelf kan vernieuwen en hoe je vertrouwen kan houden in moeilijke tijden."

Meer lezen
📖 Toneelregisseur Martha Balthazar: “Als ik zeg 'komende generaties', denk ik tegelijk hoeveel zullen dat er nog zijn?”

A Play for the Living in a Time of Extinction is een toneelstuk over de zich voltrekkende klimaatramp van regisseur Katie Mitchell. Vanuit duurzaamheid tourt het stuk, maar wordt in elke stad waar het wordt opgevoerd door een lokale regisseur opnieuw gecreëerd. In Gent door Martha Balthazar. Met haar sprak ik over ‘het toneelstuk’ , ‘de levenden’ en ‘de tijd van extinctie’.

Meer lezen
Wat als Spinoza’s visie had gewonnen?

Je kan het boek Minder is meer met gemak afdoen als antikapitalistische, zoals ook wel tegen ons wordt gezegd dat Re-story antikapitalistisch en dus links is. Maar als Minder of meer je iets duidelijk maakt dan is het wel dat kapitalisme veel meer dan een systeem, een verhaal is waarin we zijn gaan (moeten) geloven.

Meer lezen
📖 Een kerntaak van het onderwijs is volgens De Thuiszittersklas-auteur Martin Schravesande het herstellen van het contact met de directe leefomgeving

Martin Schravesande deelt in zijn boek De Thuiszittersklas de ervaringen van zijn experiment om met thuiszitters, kinderen die niet naar school gaan, op zoek te gaan naar de wil om te leren. In dit interview vertelt hij over het raadsel van de wil, de moed om echt contact te maken en de sleutelrol van speelsheid daarbij.

Meer lezen
📖 Twee parabels over onze op hol geslagen samenleving

In haar boek Aquarius Nu! trekt Marilyn Ferguson een rake parabel tussen onze samenleving vandaag en de slotscenes uit Het beest in de mens van Emile Zola. Het deed me ook terugdenken aan de vergelijking die economiefilosoof Rogier De Langhe trok tussen Wile E. Coyote uit road Runner die boven afgrond rent.

Meer lezen
📖 🎥 Staat totalitarisme in de sterren geschreven? Dubbelinterview met professor klinische psychologie Mattias Desmet en evolutionair astroloog Kaypacha

Dubbelinterview met een professor en een astroloog. In het verhaal van onze tijd vertelt professor Mattias Desmet, een wetenschapper dus, de waarheid. Evolutionair astroloog Tom 'Kaypacha' Lesscher vertegenwoordigt een wereld - de kosmos, het universum - die velen als zweverig en niet bestaand afdoen. Dit gesprek toont dat beide heren elk vanuit een ander perspectief hetzelfde verhaal vertellen.

Meer lezen
📖 Guernica de la Ecologia

Het is een manifest: een betoog voor biodiversiteit en een oproep tot een herwaardering van de relatie tussen mens en natuur. Het wandtapijt Guernica de la Ecologia is een boodschapper van wol, zegt de kunstenares en textielontwerpster Claudy Jongstra. Het werk verbeeldt een bloemenlandschap in zwart-wit, maar spiegelt ook het verbleken van mensen zelf.

Meer lezen
Deze vier opkomende toekomsten zijn zich tegelijkertijd aan het ontwikkelen

Reon Brand, Design Principal Foresight & Social-cultural trends bij Philips is een toekomstverkenner. Hij deed twee grote onderzoeken naar het herdenken van waarde en over tegelijk opkomende toekomsten. Een betere toekomst is volgens hem een toekomst waarin de mens niet centraal staat. Maar het is niet omdat die toekomst te prefereren valt dat de toekomst er ook zo zal uitzien

Meer lezen
📖 Zaaikapitaal, op-en-neer-trajecten, versnelling, exit: sex & start-ups

Zebras Unite is een coöperatieve beweging die de cultuur, het kapitaal en de gemeenschap creëert voor de volgende economie. Als coöperant en Ghent Chapter speelt Re-story een rol bij het opbouwen van deze wereldwijde community. Dit verhaal vertelt over aanleiding en ontstaan van de beweging.

Meer lezen