Berichten in denker
📖 🎥 Staat totalitarisme in de sterren geschreven? Dubbelinterview met professor klinische psychologie Mattias Desmet en evolutionair astroloog Kaypacha

Dubbelinterview met een professor en een astroloog. In het verhaal van onze tijd vertelt professor Mattias Desmet, een wetenschapper dus, de waarheid. Evolutionair astroloog Tom 'Kaypacha' Lesscher vertegenwoordigt een wereld - de kosmos, het universum - die velen als zweverig en niet bestaand afdoen. Dit gesprek toont dat beide heren elk vanuit een ander perspectief hetzelfde verhaal vertellen.

Meer lezen
📖 Groene retoriek

Hoogleraar strategisch management Pascual Berrone, heeft de afgelopen tien jaar greenwashing grondig bestudeerd. Hij concludeert dat bedrijven vaak wel beseffen dat greenwashing zich als een boemerang tegen hen kan keren. Anderzijds geldt ook: wie het ecologisch engagement echt meent, plukt daar de vruchten van.

Meer lezen
Deze vier opkomende toekomsten zijn zich tegelijkertijd aan het ontwikkelen

Reon Brand, Design Principal Foresight & Social-cultural trends bij Philips is een toekomstverkenner. Hij deed twee grote onderzoeken naar het herdenken van waarde en over tegelijk opkomende toekomsten. Een betere toekomst is volgens hem een toekomst waarin de mens niet centraal staat. Maar het is niet omdat die toekomst te prefereren valt dat de toekomst er ook zo zal uitzien

Meer lezen
📖 ‘De Flik’ Steven De Smet pleit voor een nieuw verhaal voor de politie als pijler van de democratie

Hoe hard politiemensen ook hun best doen, als ze gevangen zitten in een systeem met een verouderde structuur, zullen ze hun essentiële opdracht – het garanderen van de veiligheid van de burger – niet naar behoren kunnen vervullen, zegt oud-politiecommissaris Steven De Smet, ook bekend als De Flik.

Meer lezen
📖 De campagne ‘Kom uit je kop’ om zelfdoding onder mannen tegen te gaan, klinkt als … sorry … een dooddoener

‘Kom uit je kop’ luidt de slogan van de campagne van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Ik geloof niet zo in de ’Kom uit je kop’-campagne: we zitten in een samenleving die volledig op het hoofd is gericht en het hart parkeert. We moeten in de spiegel durven kijken: wat willen de hoge suïcidecijfers en de enorme toename van geestelijke gezondheidsproblemen ons nu echt vertellen?


Meer lezen
📖 Duurzaam kapitalisme, kan dat wel? Ja, zegt deze onderzoeker

In Duurzaam kapitalisme laat onderzoeker en consultant duurzame financiering en impactinvesteringen Willem Schramade zien dat duurzaamheid en kapitalisme perfect kunnen samengaan. “Met een waardevenster kunnen we duidelijk maken waar financiële waarde ten koste gaat van sociale of ecologische waarde. En dat is een belangrijke stap in de richting van de transitie die de wereld nodig heeft.

Meer lezen
📖 Wat als we een bijna-doodervaring nodig hebben om volledig te transformeren?

De pandemie en de Russische invasie in Oekraïne hebben de aandacht afgeleid van het bijzonder urgente klimaatprobleem. We kijken nog en masse weg. De film Don’t Look Up over een komeet die de aarde zal verwoesten, maar niemand van wil weten, is er een prachtige metafoor voor. Wat houdt ons dan tegen? Bezieking. Wat als we een bijna-doodervaring nodig hebben om volledig te transformeren?

Meer lezen
📖 Gezocht: puinruimers en hartdelers

Als directeur Share The World’s Resources publiceert Mohammed Sofiane Mesbahi regelmatig essays, artikels en boeken over de noodzaak aan een nieuw verhaal voor de economie. In zijn boek ‘The Sharing Economy: Inaugurating an Age of The Heart’ benadrukt hij dat het niet mogelijk is een nieuwe economische orde tot stand te brengen zonder voor ogen te houden dat we als mensen allemaal één zijn.

Meer lezen
📖 ‘Samens’ is het woord van het jaar 2022

Tijdens een gesprek lanceerde Frank Vanmeenen het woord ‘samens’, een samentrekking van ‘samen’ en ‘mens’. Een neologisme dat treffend zegt waar de transitie, van onze samenleving om draait: samenwerking en menselijkheid. Traditioneel wordt het woord van het jaar op het einde van het jaar gekozen, wij draaien het om en poneren -halfweg januari - ‘samens’ als woord van het jaar 2022.

Meer lezen
📖 Van rendement naar rendemens in het onderwijs

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts vindt dat onderwijs moet Waar komt die focus op rendement in het onderwijs vandaan? En hoe wordt ze behouden? Omdat onderwijs zo bepalend is om de samenleving van morgen te herschrijven, zou voor onderwijs een wezenlijk ander uitgangspunt leidend moeten zijn: rendemens. in plaats van rendement.

Meer lezen
📖 Jij bent geen duif, toch?

Wat begon als een bezielende droom om de mensheid te verenigen in een transcendent netwerk is de basis geworden van monopolistisch gedrag avn enkele techgiganten. Hun controletechnieken en gedragsbeïnvloeding vormen de kern van het kritisch artistiek (beeld)verhaal van beeldend kunstenaar Jos Jansen die - en dat maakt het extra interessant - ook een master in psychologie behaalde.

Meer lezen
📖 Wat als onze economie zou werken zoals ons hart?

Het hart wordt door wetenschappelijk onderzoek naar datgene wat al lang wordt begrepen in intuïtieve stromen van weten als het fundament van de menselijke intelligentie aanzien. Stel je voor dat we een economie zouden hebben die volgens hetzelfde onbaatzuchtige principe werkt. Hoe anders kan het leven dan zijn? John Bloom, secretaris-generaal van de Antroposofische Vereniging in de Verenigde Staten neemt je in deze column mee in die verbeelding. “Het is de werking van het menselijk hart, de dienaar van de bloedsomloop die de wijsheid demonstreert die we nodig hebben om geld, het financiële systeem en het economische leven te transformeren.”

Meer lezen
📖 Zijn we de infocalyps nabij?

Van Nina Schick, de Duits-Nepalese specialiste in onderzoek naar de manier waarop technologie de geopolitiek en de samenleving verandert verscheen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 het boek Deepfakes and the Infocalypse. “Als we niet willen dat de infocalyps ons helemaal het noorden doet kwijtraken, is het hoog tijd om regels af te spreken", zegt ze

Meer lezen
📖 Virus alert! Dit zijn slechts enkele superverspreiders van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie

Het kan wél anders, de boodschap die we met Re-story verspreiden krijgt meer en meer gehoor. Daarom staan we in dit verhaal graag even stil bij enkele recente ontwikkelingen van denkers en doeners die met hun ideeën en initiatieven superverspreiders worden van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie.

Meer lezen
📖 Zelfdoding … De grote vlucht

In België is zelfdoding de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren en volwassenen. En toch is het nauwelijks een onderwerp van gesprek in de media. Ook in onze directe omgeving lijken we het onderwerp zoveel mogelijk te mijden. Vandaag - 10 september - is het Werelddag Suïcidepreventie. Die vraagt aandacht voor zelfdoding en geestelijke gezondheidsproblemen. En dat is hoognodig, omdat we volgens psychiaters en deskundigen uit binnen- en buitenland door de (aanpak van de) coronacrisis voor een gigantische depressiegolf staan en een zelfmoordklimaat creëren.

Meer lezen
📖 We hebben nieuwe verhalen nodig over wat het betekent om mens te zijn

De tijd is rijp voor een nieuw verhaal. Een verhaal dat ons in staat stelt om alle delen te integreren van wat het betekent om vandaag mens te zijn, schrijft systeemdenker en sociaal ondernemer Phoebe Tickell in een verhaal op Medium. We mogen van haar de Nederlandse vertaling van dat verhaal hier met je delen.

Meer lezen
📖 Waarom een golf van bewustwording onder bedrijven onvermijdelijk is

Zingeving, purpose, betekeniseconomie … het lijkt of er een nieuwe hype de businesswereld binnenvliegt. Hoewel, Thomas Kolster - een van de early adapters van de betekeniseconomie - is er al helemaal klaar mee. Re-story co-founder Elke Leyman, tevens co-auteur van het boek Disrupt Jezelf, begrijpt dat: ‘Zingeving of purpose is niet het doel op zich, zegt ze. Volgens haar moet de focus liggen op bewustzijn.’

Meer lezen
📖 🎧 Volgens businessfilosoof Jochanan Eynikel ligt er een opportuniteit voor bedrijven om de spirituele honger van mensen in te vullen

Onze economie is op zoek naar betekenis, stelt Jochanan en er ligt volgens hem een opportuniteit voor organisaties om daar een rol in te spelen, Niet door de nieuwe kerken te zijn, wel door de spirituele honger van mensen in te vullen. “Bedrijven moeten hun spiritueel kapitaal ontdekken door te kijken waar in de organisatie nu echt het vermogen ligt tot bezielen.”

Meer lezen
📖 Waarom er volgens Bruno Latour hoe dan ook een economie komt die helemaal anders is dan de huidige

Bij de promotie van zijn recente boek deed Bruno Latour een krachtige oproep om het klassieke referentiekader rond het economische denken in vraag te stellen: “Omdat die reflectie een conditio sine qua non is, om in de strijd tegen de klimaatopwarming de transitie te realiseren die nodig is.”

Meer lezen
📖 Waarom groei niet de oplossing is voor ‘duurzame versterking’

De oproep die elf Vlaamse economen in De Tijd van 16 maart doen aan de Belgische regering om haast te maken met broodnodige economische hervormingen vertrekt volgens ons vanuit de verkeerde premisse. Hervormingen zijn nodig om komaf te maken met een model dat mens en planeet almaar meer schade toebrengt. Niet om, zoals de economen zeggen, de groei en de productiviteit aan te zwengelen.

Meer lezen
📖 Toekomstverkenner Stefaan Vandist: “De huidige tijd is de bèta-fase voor de samenleving van morgen"

Na een carrière in de reclamesector, richt toekomstverkenner Stefaan Vandist zich met lezingen en designsprints op het aanreiken van oplossingen voor de grote problemen van deze tijd en om zo tot de broodnodige transitie te komen. “De oplossingen zijn allemaal voorhanden, maar ze zijn te weinig bekend en we laten ons over het algemeen nog te weinig inspireren door goede voorbeelden. ”

Meer lezen
📖 🎧 Liefde! Al de rest is behangpapier

András László houdt een warm pleidooi om in deze roerige en onzekere tijden heel diep in onszelf te kijken en daar de ankerpunten te vinden die ons kracht en moed geven om voor onze kinderen en kleinkinderen een hoopvolle wereld te creëren. “Alles begint en eindigt met warme menselijke liefde”, zegt hij overtuigend. Liefde is de motor, al de rest is behangpapier.

Meer lezen
📖 🎧 Rudolf Steiner, pedagoog of futuroloog?

Interview met Hans Stolp over zijn boek ‘Rudolf Steiner: stichter van een nieuwe cultuur’. Volgens Hans Stolp kan Rudolf Steiner ons de weg wijzen naar een grootse toekomst. “Het is heel belangrijk dat juist in deze crisistijd de inzichten van Rudolf Steiner levend blijven, omdat ze de kiem voor de toekomst zijn.”

Meer lezen
📖 Pleidooi voor economie die komaf maakt met easy money

Sylvester Eijffinger is een van de meest vooraanstaande Nederlandse economen. Hoewel hij altijd al “de nieuwe economie” avant-la-lettre onderwees, hamert hij erop dat duurzaamheid vandaag meer dan ooit de sleutel is om de economische toekomst van Europa te vrijwaren. Hij verduidelijkt ook dat de principes van het katholieke geloof actueler zijn dan ooit.

Meer lezen