Berichten in economie
📖 🎧 De illusie van machteloosheid

Moed en verbinding zijn twee waarden die in verschillende interviews op Re-story steeds opnieuw naar boven komen. Dit verhaal is opgebouwd uit interview-fragmenten met Jan Rotmans, Tinneke Beeckman, Rudy Aernoudt, Bleri Lleshi, Dirk De Wachter, Chantal Acda en Leo van de Voort. Als je naar de podcast luistert hoor je het ze zelf vertellen.

Meer lezen
📖🎧 Econoom en filosoof Rudy Aernoudt: “De coronacrisis is een kortetermijncrisis per definitie, maar het is ook een bewustwordingscrisis”

De coronacrisis is een kortetermijncrisis per definitie, maar het is ook een bewustwordingscrisis, zegt econoom en filosoof Rudy Aernoudt. In zijn laatste boek Coronavirus, elektroshock voor België? analyseert hij de coronacrisis, schetst zijn visie op de toekomstige socio-economische maatschappij en tekent daarbij de krijtlijnen voor het noodzakelijk beleid uit. Daar spraken we met hem over in een vrijwel geheel verlaten universiteitsgebouw van de faculteit bedrijfskunde in Gent.

Meer lezen
📖 Leo van de Voort: “Beleidsmakers en ondernemers hebben meer verbeeldingskracht, moed én realisatiekracht nodig om de zaken echt te veranderen”

De Nederlandse auteur en bedrijfsadviseur Leo van de Voort vergelijkt de manier waarop we met zijn allen verliefd lijken te zijn op het kapitalistische denken van de laatste vijftig jaar met het Stockholmsyndroom: we zijn gaan houden van het systeem dat ons gegijzeld houdt. Om daarvan los te komen, om de bloedarmoede in ons denken achter ons te laten en om de stilstand tegen te gaan, is het volgens hem dringend tijd dat beleidsmakers en ondernemers meer verbeeldingskracht, moed en dadendrang aan de dag leggen.

Meer lezen
📖 Ellie Van der Est: “De grootste uitdaging voor leiders van deze tijd is het respectvol meenemen van het verleden naar de toekomst”

Om iets nieuws te creëren dient er iets verstoord te worden … En er is geen nieuw begin zonder geschiedenis. De grootste uitdaging voor leiders van deze tijd is het respectvol meenemen van het verleden naar de toekomst. Met ‘Het Wiel van Leiderschap en Verandering’ gebaseerd op het medicijnwiel van de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika, systemische principes en veranderkunde reikt organisatieadviseur en coach Ellie Van der Est leiders praktische handvatten aan die focussen op de menselijke kant van verandering als succesfactor.

Meer lezen
📖 Adjiejd Bakas: “Eerst nog veel sociale onlusten, maar er komt een periode waarin het heel goed gaat met de wereld”

Adjiedj Bakas is een van de meest invloedrijke trendwatchers van Nederland. Hij schreef al zowat veertig boeken. Voor Re-story laat hij zijn licht schijnen op wat we volgens hem na de coronacrisis mogen verwachten. En daarbij laat hij het optimisme de overhand nemen op de doemgedachten.

Meer lezen
📖 Jennifer Maumont: “Ook in de accessoire- en schoenensector is slow fashion perfect mogelijk”

De Franse onderneemster Jennifer Maumont is het type voorbeeld van een doener die toont dat het wel degelijk anders kan. Deze voormalige marketingmanager van modehuis Dior vertaalde de heel andere kijk die ze na een wereldreis op de economie en op ondernemen kreeg in het opzetten van Jules & Jenn, een transparant en ecologisch accessoire- en schoenmerk. Net als steeds meer ondernemers wijst ze erop dat de economie, zoals we die pakweg de jongste zes decennia in stand houden, op een dood spoor zit. “Ondernemen moet om winst blijven draaien” zegt ze, “maar die winst moet verder kijken dan enkel de financiële neus lang is. De consument is heus wel bereid om een eerlijke prijs te betalen voor producten en diensten die meer rekening houden met de planeet. Het is echt een verkeerde perceptie dat enkel groene jongens en meisjes beducht zouden zijn voor wat we onze aarde aan het aandoen zijn.”

Meer lezen
📖 Zelfs zonder vliegtuigen kan Brussels Airlines een rendabel bedrijf zijn

‘Wat als … Brussels Airlines plots niet meer kan vliegen, omdat alle vliegtuigen voor eeuwig aan de grond moeten blijven?’ In plaats van daar een absurd vervolg aan te breien, zoals programmamaker Tim Van Aelst zou doen, ging bedrijfsuitgever Bert Van Wassenhove van THINK with people de uitdaging aan daar een concreet antwoord op te formuleren.

Meer lezen
📖 Wim Geens geeft met waste-to-product bedrijf Renewi afval waarde door er ‘nieuwe’ halffabrikaten en eindproducten mee te maken

Om te evolueren naar een duurzame samenleving moeten we niet alleen onze CO2-uitstoot verlagen, maar ook een stuk efficiënter omspringen met onze grondstoffen. Een uitdaging die materialenbedrijf Renewi dagelijks aangaat, door diverse bedrijfsafvalstromen nieuw leven in te  blazen.

Meer lezen
📖 Castalie-oprichter Thibault Lamarque: “Net als tegen asbest, sigaretten en diesel, zijn we als mensheid verplicht de strijd aan te binden tegen de plastic fles”

Castalie-oprichter Thibault Lamarque: “Net als tegen asbest, sigaretten en diesel, zijn we als mensheid verplicht de strijd aan te binden tegen de plastic fles”. Met Castalie produceert hij waterfonteinen en waterkoelers voor restaurants en bedrijven met als doel het plastic afval drastisch te verminderen.

Meer lezen
📖 Mr. Goodvertising Thomas Kolster: “De grote vraag die merken en bedrijven nu moeten beantwoorden is: wie kan je mensen helpen worden”

Internationaal erkend purpose-pionier Thomas Kolster, ook wel bekend als Mr. Goodvertising, is klaar met ‘purpose’. Hij noemt het een hero trap. Hij ziet een verschuiving van ‘purpose’ naar een transformatieve belofte: “Verandering begint niet bij Waarom, verandering begint bij Wie. Merken die mensen inspireren en transformeren stellen zich de vraag: wie kun je mensen helpen worden?”

Meer lezen
📖 Dubbelinterview Geert Moerman & Dirk Holemans over hoe de vrijemarkteconomie juist nu haar kracht toont versus de nood aan een reset ervan

Beide heren blijken het over een aantal stellingen. eens. Maar verschillen ook grondig van mening over de best mogelijke manieren om de huidige problemen aan te pakken. Waar Geert Moerman stelt dat we “juist nu zien hoe sterk de vrijemarkteconomie en ondernemerschap nodig zijn”, is het volgens Dirk Holemans “tijd voor een reset van de vrijemarkteconomie.

Meer lezen
📖 Leen Gorissen: “In wezen vraagt ​​de huidige wereldwijde economische pauze ons om onze logica van waardecreatie te overdenken”

Het coronavirus legt volgens Leen, van wie binnenkort het boek NI. Building the Future of Innovation on millions of years of Natural Intelligence verschijnt, pijnlijk de blinde vlekken van het huidige sociaal-economische denken bloot. In dit verhaal helpt ze aan de hand van drie inzichten uit de biologie begrijpen wat er momenteel aan het gebeuren is, waarom het gebeurt en hoe we op de juiste manier op de wereldwijde coronapandemie moeten reageren.

Meer lezen
📖 Professor transitiekunde Jan Rotmans: “We leven niet in een tijdperk van veranderingen, we leven in een verandering van tijdperk”
📖 Innovatiedenker Carlota Perez: “We staan nu op het historisch moment in de tijd dat we de opportuniteit hebben onze toekomst vorm te geven”

De Venezolaans-Britse innovatiedenker Carlota Perez is bijna 80 en ze denkt er niet aan ooit met pensioen te gaan. Ze verwierf bekendheid als auteur van Technological Revolutions and Financial Capital: the Dynamics of Bubbles and Golden Ages. En in lijn met de theorie die ze daarin uit de doeken doet, gelooft ze dat we aan de vooravond van een nieuwe gouden eeuw staan, met een leidende rol voor Europa

Meer lezen