‘Kom uit je kop’ luidt de slogan van de campagne van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Ik geloof niet zo in de ’Kom uit je kop’-campagne: we zitten in een samenleving die volledig op het hoofd is gericht en het hart parkeert. We moeten in de spiegel durven kijken: wat willen de hoge suïcidecijfers en de enorme toename van geestelijke gezondheidsproblemen ons nu echt vertellen?
Ik heb honger. En toch is mijn maag gevuld. Het is een andere soort honger, een ander gevoel van leegte.
Meer lezenVandaag is bij Hoogstraten de 68-jarige Nederlander Henry Mentink met een kruiwagen vol buideltjes Aarde de grens overgestoken. Op weg naar Parijs, om daar bij het hoofdkantoor van UNESCO de Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. Zijn pelgrimstocht voor de Aarde verenigt een resem Vlaamse initiatieven: “De onderstroom in Vlaanderen is er een van hoopvolle solidariteit en empathie.”
Meer lezenAls ik rondom mij kijk, zie ik zwart en grijs. Mensen zijn gekleed in donkere kledij, bijna geen kleur zoals geel, rood, groen. Is dit de teneur van de maatschappij? Voelt iedereen zich grauw en grijs? Of is het gewoon een modetrend die al heel lang overheerst?
Meer lezenDe basis voor zijn leiderschap is gelegd op de Koninklijke Militaire Academie, vertelt ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach in dit interview met Marieke van Voorn. Hij leerde dat goede leiders weten wat volgen betekent. Om altijd de basis op orde te hebben. Dat iedereen even belangrijk is en bijdraagt. Hij is een bevlogen leider die een lichtend voorbeeld dat andere leiders kan inspireren.
Meer lezenDe pandemie en de Russische invasie in Oekraïne hebben de aandacht afgeleid van het bijzonder urgente klimaatprobleem. We kijken nog en masse weg. De film Don’t Look Up over een komeet die de aarde zal verwoesten, maar niemand van wil weten, is er een prachtige metafoor voor. Wat houdt ons dan tegen? Bezieking. Wat als we een bijna-doodervaring nodig hebben om volledig te transformeren?
Meer lezenMet Vitale Rassen wil Greet Lambrecht de zaadteelt weer in boerenhanden leggen en een rijke diversiteit aan groentezaden beschikbaar stellen voor de gemeenschap en volgende generaties. “Ik benader de planten als mens. Zo vertel ik ook over vitaliteit bij planten: hoe ga je als mens om met ziektes? Hoe n bouw je weerstand op? Zo werkt het ook in de tuinbouw en zaadteelt. Dat is mijn boerenlogica."
Meer lezenEen nieuw verhaal kan maar ontstaan en beginnen bloeien met een nieuw soort leiderschap, waarin het begrip ‘zorgen’ centraal staat. Daarvoor heeft een organisatie bevlogen leiders nodig, lichtende voorbeelden, die andere leiders kunnen inspireren. In deze reeks interviewt Marieke van Voorn, auteur van ‘Heel de Organisatie’ zulke leiders. Deze keer Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep.
Meer lezenOntwerpster en futuriste Pamela Pavliscak brengt empathie-onderzoek, affective computing en expressieve interfaces samen om technologie menselijker te maken. In dit interview voor Re-story vertelt ze dat “de combinatie van technologie en menselijkheid ongekende mogelijkheden biedt voor een mooie toekomst.”
Meer lezenIn 2021 werd de Brusselse handelsingenieur Thibaut Georgin op voordracht van Ecolo aangesteld als bestuursvoorzitter van de NMBS. Een interview over zijn kijk op de toekomst van mobiliteit en meer in het algemeen op de economie en de samenleving. In Brussel en Wallonië timmert hij met Ecopreneur Belgium al aan de weg van het nieuwe economische denken in de economie.
Meer lezenTijdens een gesprek lanceerde Frank Vanmeenen het woord ‘samens’, een samentrekking van ‘samen’ en ‘mens’. Een neologisme dat treffend zegt waar de transitie, van onze samenleving om draait: samenwerking en menselijkheid. Traditioneel wordt het woord van het jaar op het einde van het jaar gekozen, wij draaien het om en poneren -halfweg januari - ‘samens’ als woord van het jaar 2022.
Meer lezenDit jaar op 1 juli zou hij honderd jaar zijn geworden. Vandaag is het tien jaar geleden dat hij stierf … Phil Bosmans, bezieler van de Bond zonder Naam. In een woelige tijd waarin meer en meer mensen op zoek zijn naar betekenis en zingeving is dit gedenkwaardige jaar een uitgelezen goed en mooi moment voor een refill van zijn gedachtengoed. Een Re-Phil.
Meer lezenHaar werk doorbreekt taboes en daagt sociale, culturele en gedragsnormen uit om de groeiende kloof in onze samenleving te overbruggen. Empathiekunstenaar en -ontwerper Enni-Kukka Tuomala gelooft dan ook in het kanaliseren van empathie voor radicale verandering. Ze zet uiteen hoe de samenleving als gevolg van allerlei factoren zoals stress en de jacht op macht vergeten lijkt te zijn dat mensen als het ware voorgeprogrammeerd zijn om empathie en medeleven te tonen. “Ik ben ervan overtuigd dat we onszelf met name via kunst kunnen herprogrammeren om weer meer empathie te doen stromen.”
Meer lezenWat begon als een bezielende droom om de mensheid te verenigen in een transcendent netwerk is de basis geworden van monopolistisch gedrag avn enkele techgiganten. Hun controletechnieken en gedragsbeïnvloeding vormen de kern van het kritisch artistiek (beeld)verhaal van beeldend kunstenaar Jos Jansen die - en dat maakt het extra interessant - ook een master in psychologie behaalde.
Meer lezenVan Nina Schick, de Duits-Nepalese specialiste in onderzoek naar de manier waarop technologie de geopolitiek en de samenleving verandert verscheen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 het boek Deepfakes and the Infocalypse. “Als we niet willen dat de infocalyps ons helemaal het noorden doet kwijtraken, is het hoog tijd om regels af te spreken", zegt ze
Meer lezenLieve Willems ontwikkelde een methode om te kunnen terugvallen op waarden die voor alle generaties gelden. We moeten volgens haar terug naar de basis van wat menselijke relaties eigenlijk inhouden. Als we dat proactief aanpakken kunnen we heel veel latere problemen vermijden.
Meer lezenDe boodschap die we met Re-story verspreiden – het kan wél anders – krijgt meer en meer gehoor. En toen hoorde ik de song ‘Merk je het dan niet’ van De Dijk op de radio. Frontman Huub van der Lubbe merkte reeds in 1994 iets op dat we anno 2021, zevenentwintig jaar later, nog harder zouden moeten opmerken: “Je bent niet alleen, we zijn hier met velen, die het wel kan schelen.”
Meer lezenHet kan wél anders, de boodschap die we met Re-story verspreiden krijgt meer en meer gehoor. Daarom staan we in dit verhaal graag even stil bij enkele recente ontwikkelingen van denkers en doeners die met hun ideeën en initiatieven superverspreiders worden van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie.
Meer lezenNa de bekendmaking dat ze samen met Dmitri Moeratov voor hun inzet voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, brak Maria Ressa volgens ons terecht een lans voor activistische journalistiek. Dat brengt ook weer het debat op gang over de vraag of journalisten activisten mogen zijn. Volgens ons is dat, net als de term ‘journalistieke objectiviteit’, een vraag uit het ‘oude denken’. Ook Re-story wil in het medialandschap een activistische stem laten horen en met de pen strijden voor een betere wereld voor de toekomstige generaties. Activisme beschouwen we gewoon als onze verantwoordelijkheid, ook al weten we dat we daar nooit de Nobelprijs voor de Vrede voor zullen krijgen.
Meer lezenSteeds meer mensen haken af. Maar dat afhaken gebeurt niet langer enkel door burn-outs en depressies, het is steeds vaker een bewuste keuze door actief en hoopvol zichzelf te disrupten. Maar een man die een boom wil worden, kunnen we hem dat toestaan?
Meer lezenIn België is zelfdoding de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren en volwassenen. En toch is het nauwelijks een onderwerp van gesprek in de media. Ook in onze directe omgeving lijken we het onderwerp zoveel mogelijk te mijden. Vandaag - 10 september - is het Werelddag Suïcidepreventie. Die vraagt aandacht voor zelfdoding en geestelijke gezondheidsproblemen. En dat is hoognodig, omdat we volgens psychiaters en deskundigen uit binnen- en buitenland door de (aanpak van de) coronacrisis voor een gigantische depressiegolf staan en een zelfmoordklimaat creëren.
Meer lezenIn zijn boek Het is aan ons zet componist en oprichter van The Turn Club Merlijn Twaalfhoven heel bevlogen en inspirerend uiteen waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden. De kunstenaarsmindset is volgens hem een open houding die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend én scheppend tegemoet te treden. De kunstenaarsmindset is volgens Merlijn dan ook een daad van opstand tegen de vaste patronen en gewoonten van ons denken en voelen. “Ik denk dat de mindset van een cruciale groep mensen in de samenleving heel besmettelijk kan worden. En dat, als die groep groot genoeg is, het systeem echt kan omslaan.”
Meer lezenEen gesprek, te lezen of te beluisteren, met een jonge bevlogen advocate die met recht de wereld wil veranderen. Eerst dacht ze dat rechten saai en conservatief was en toen ontdekte ze publiekrecht: “Er is wel een soort van wit blad. Er is ruimte voor creatie, voor reflectie over het bestuur, de democratie, de mensenrechten en al die onderwerpen die me echt interesseren. Maar ik wist niet dat je het recht kon gebruiken om deze onderwerpen ter discussie te stellen en ze te verbeteren.”
Meer lezen