Eind november moest Karel de Grote Hogeschool drie graduaatopleidingen gedwongen stopzetten omdat ze in een door de eveneens in Antwerpen gevestigde HP Hogeschool aangespannen zaak wegens oneerlijke concurrentie door het Grondwettelijk Hof nietig werden verklaard. Een streep door de passie dromen en toekomst van tweehonderd studenten. Hoe is het zover gekomen dat het systeem belangrijker is dan mensen? Omdat er in het hoger onderwijs een bikkelharde concurrentiestrijd om studenten wordt gevoerd, zet Eddy Van Hemelrijck in dit verhaal helder uiteen.
Meer lezenEr is geen weg terug naar normaal, stelt Nick, Meynen omdat niets aan de precorona-economie normaal was. Met zijn antwoord op vier korte kernachtige vragen schetst hij de kern van zijn boek en de rol die jij en wij spelen om de huidige pandemie een positieve wending voor de toekomst te geven.
Meer lezenMoed en verbinding zijn twee waarden die in verschillende interviews op Re-story steeds opnieuw naar boven komen. Dit verhaal is opgebouwd uit interview-fragmenten met Jan Rotmans, Tinneke Beeckman, Rudy Aernoudt, Bleri Lleshi, Dirk De Wachter, Chantal Acda en Leo van de Voort. Als je naar de podcast luistert hoor je het ze zelf vertellen.
Meer lezenDe meeste mensen denken dat je de top alleen kunt bereiken met talent en wat geluk. Niets is minder waar, schrijft Jeroen De Flander in zijn boek De wetenschap van succes. Grootse prestaties worden bepaald door drie bouwstenen: passie, meesterschap en veerkracht. In dit interview vertelt hij over de rol van die drie bouwstenen in het onderwijs.
Meer lezenOnder leiding van Paul Monville levert D’Ieteren Immo met een ‘groen’ energiebeleid een bijdrage in de strijd tegen klimaatopwarming. Het nieuwste H20-project rond de opslag van zelf opgewekte energie bewijst volgens hem dat elke onderneming middelen heeft om concreet actie te ondernemen.
In de transitie naar de betekeniseconomie en het bewustzijnskapitalisme is het volgens Hadiel Holail Mohamed belangrijk om sociale en ecologische vernieuwing te bekijken als maatschappelijke projecten die op dezelfde manier funding kunnen verzamelen als de startups doen in de klassieke economie. Daarom richtte ze Kaira Fund op.
Meer lezenDe coronacrisis is nog maar het begin van de chaos en turbulentie die ons de komende jaren te wachten staat. Met Uranus tot 2025 in Stier gaan we een tijd in die Tom ‘Kaypacha’ Lescher sprekend visualiseert als een haardroger in een badkuip.
Meer lezenTheo Vaes, in het verleden onder meer CEO van Antwerp Business Center, zet zich met vzw ArmenTeKort al tien jaar onverdroten in om armoede uit de wereld te bannen. Hij is ervan overtuigd dat er juist nu een momentum is om komaf te maken met armoede: “Nu we als gevolg van de coronacrisis zien dat er zoveel geld is, kunnen we het maar beter gebruiken om dat onrecht uit te roeien.”
Meer lezenVarshini Prakash staat aan het hoofd van de Amerikaanse Sunrise Movement en is één van de grote motoren rond de Amerikaanse ‘Green New Deal’. In ons Zoomgesprek benadrukt ze vooral de samenhang tussen de grote problemen waarmee de wereld vandaag kampt: “De klimaatproblematiek staat niet los van de toenemende ongelijkheid en het racisme.”
Meer lezenKunst is belangrijk in de ontwikkeling van mensen en kinderen in het bijzonder. Daarom heeft Sabine Pauwaert het kinder-kunst-atelier LuKiArt opgericht. Een van de doelstellingen van LuKiArt is kinderen als een kunstenaar naar de wereld te laten kijken. Ze ziet in het atelier heel duidelijk dat als kinderen eenmaal in het lager onderwijs zitten, ze beknot worden in hun fantasie. Dat ze bang worden om fouten te maken.
Aan de andere kant merkt ze juist bij zieke kinderen dat zij, ook al zijn ze zwaar ziek, in hun hoofd nog overal naartoe kunnen. Verbeelding stopt nooit en werkt dag en nacht. Ieder kind is een kunstenaar, zegt Sabine, de moeilijkheid is er een te blijven als je groter wordt. “Wij proberen kinderen mee te pakken in een verhaal, leren hen technieken aan en laten ze dan doen. Experimenteren. Gewoon vrijlaten.”
Om iets nieuws te creëren dient er iets verstoord te worden … En er is geen nieuw begin zonder geschiedenis. De grootste uitdaging voor leiders van deze tijd is het respectvol meenemen van het verleden naar de toekomst. Met ‘Het Wiel van Leiderschap en Verandering’ gebaseerd op het medicijnwiel van de oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika, systemische principes en veranderkunde reikt organisatieadviseur en coach Ellie Van der Est leiders praktische handvatten aan die focussen op de menselijke kant van verandering als succesfactor.
Meer lezenPeter en Elisabeth Rosseel zijn vader en dochter. Ik spreek ze in de aanloop naar hun presentaties op SETT Gent, het grootste evenement in Vlaanderen rond de toekomst van het onderwijs. Peter spreekt er over visie, leiderschap en cultuur en hoe je gedragsverandering kunt realiseren. Zijn dochter Elisabeth spreekt over hoe innovatie de schoolcultuur positief kan veranderen. Over sterk en moedig leiderschap. Al die onderwerpen komen aan bod in dit dubbelgesprek met twee bevlogen mensen die niets liever willen dan (jonge) mensen in hun kracht zetten en houden: “Om de exploratiedrang te behouden, moeten we zorgen dat kinderen van jongs af leergierig blijven. Dat mensen aan zichzelf willen blijven werken en ontdekken, en zichzelf ontwikkelen.”
Meer lezenDe Franse onderneemster Jennifer Maumont is het type voorbeeld van een doener die toont dat het wel degelijk anders kan. Deze voormalige marketingmanager van modehuis Dior vertaalde de heel andere kijk die ze na een wereldreis op de economie en op ondernemen kreeg in het opzetten van Jules & Jenn, een transparant en ecologisch accessoire- en schoenmerk. Net als steeds meer ondernemers wijst ze erop dat de economie, zoals we die pakweg de jongste zes decennia in stand houden, op een dood spoor zit. “Ondernemen moet om winst blijven draaien” zegt ze, “maar die winst moet verder kijken dan enkel de financiële neus lang is. De consument is heus wel bereid om een eerlijke prijs te betalen voor producten en diensten die meer rekening houden met de planeet. Het is echt een verkeerde perceptie dat enkel groene jongens en meisjes beducht zouden zijn voor wat we onze aarde aan het aandoen zijn.”
Meer lezenMaatschappelijke onderneemsters Veerle Huygen en Greet Heylen slaan de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de sociale crisis die door corona alleen maar scherper is geworden. Vanuit hun ervaring met groepswerk willen ze bijdragen aan sociale cohesie en helpen een meer openhartige samenleving realiseren.
Meer lezen‘Wat als … Brussels Airlines plots niet meer kan vliegen, omdat alle vliegtuigen voor eeuwig aan de grond moeten blijven?’ In plaats van daar een absurd vervolg aan te breien, zoals programmamaker Tim Van Aelst zou doen, ging bedrijfsuitgever Bert Van Wassenhove van THINK with people de uitdaging aan daar een concreet antwoord op te formuleren.
Meer lezenOm te evolueren naar een duurzame samenleving moeten we niet alleen onze CO2-uitstoot verlagen, maar ook een stuk efficiënter omspringen met onze grondstoffen. Een uitdaging die materialenbedrijf Renewi dagelijks aangaat, door diverse bedrijfsafvalstromen nieuw leven in te blazen.
Meer lezenCastalie-oprichter Thibault Lamarque: “Net als tegen asbest, sigaretten en diesel, zijn we als mensheid verplicht de strijd aan te binden tegen de plastic fles”. Met Castalie produceert hij waterfonteinen en waterkoelers voor restaurants en bedrijven met als doel het plastic afval drastisch te verminderen.
Meer lezenInternationaal erkend purpose-pionier Thomas Kolster, ook wel bekend als Mr. Goodvertising, is klaar met ‘purpose’. Hij noemt het een hero trap. Hij ziet een verschuiving van ‘purpose’ naar een transformatieve belofte: “Verandering begint niet bij Waarom, verandering begint bij Wie. Merken die mensen inspireren en transformeren stellen zich de vraag: wie kun je mensen helpen worden?”
Meer lezenDe vroegere Formule 1-coureur Nico Rosberg ontpopt zich in zijn leven na de sport tot belangrijk investeerder in start-ups die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. In zijn investeringsfilosofie richt Rosberg zich meer op de oprichters dan op het bedrijfsmodel: “Het bedrijfsmodel kan en zal veranderen, soms radicaal, terwijl de oprichters de basis van het project blijven vormen”.
Meer lezenBeide heren blijken het over een aantal stellingen. eens. Maar verschillen ook grondig van mening over de best mogelijke manieren om de huidige problemen aan te pakken. Waar Geert Moerman stelt dat we “juist nu zien hoe sterk de vrijemarkteconomie en ondernemerschap nodig zijn”, is het volgens Dirk Holemans “tijd voor een reset van de vrijemarkteconomie.
Meer lezenOnderwijs is geen Ronde van Frankrijk stelt Hans: “Wie ontwikkelingsgericht denkt, stapt af van vooraf getimede eindmeten. Elke leerling wordt stap per stap vooruit geholpen. Cruciaal daarvoor is het basisvertrouwen in leerkrachten.”
Meer lezenWe Zoomen, Hangouten, Meeten, Skypen en Teamen wat af. Maar digitaal is geen synoniem voor groen en duurzaam. Veel beter dan digitale vergaderingen zijn geen vergaderingen, minder vergaderingen, vergaderingen die veel minder tijd kosten, vergaderingen die nuttig zijn.
Meer lezenHet coronavirus dwong de overheid op enkele dagen tijd radicaal anders te gaan denken over de organisatie van onderwijs. Alle scholen in ons land zijn verplicht overgeschakeld op afstandsonderwijs, digitale hulpmiddelen en het herdenken van lesinhouden. In de chaos en hectiek van de huidige coronacrisis is het als school een uitdaging voldoende fit te blijven, stelt sociaal pedagoog en schoolmaker Bert Smits. Hij ziet dat scholen die al fit en wendbaar waren, nu aanmerkelijk beter voor de dag komen. In zijn nieuwe boek Iedereen schoolmaker toont hij hoe je als school met permanente verandering omgaat en reikt praktische handvatten aan om met kleine ingrepen het leervermogen van scholen te versterken.
Meer lezen