Berichten in doener
📖 Bij deze milieu-pionier is de echo van zijn grootvader altijd in zijn hoofd blijven weerklinken

Milieupionier Antoine Geerinckx richtte vijftien jaar geleden CO₂Logic op, een klimaatadviesbureau dat bedrijven helpt bij het berekenen, verminderen en compenseren van hun uitstoot van broeikasgassen. Nieuwsgierig naar waarom Antoine vijftien jaar geleden al opportuniteiten zag in een sociale onderneming rond klimaat contacteerden we hem voor een interview.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach: “Ik kijk mensen graag in de ogen, omdat het mij om echtheid gaat”

De basis voor zijn leiderschap is gelegd op de Koninklijke Militaire Academie, vertelt ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach in dit interview met Marieke van Voorn. Hij leerde dat goede leiders weten wat volgen betekent. Om altijd de basis op orde te hebben. Dat iedereen even belangrijk is en bijdraagt. Hij is een bevlogen leider die een lichtend voorbeeld dat andere leiders kan inspireren.

Meer lezen
📖 Deze timmerman-ingenieur maakt meubels en interieurdecoratie van eenmalig gebruikte eetstokjes

De Duitser Felix Böck toont met zijn in Canada gevestigde bedrijf ChopValue dat creativiteit en doorzettingsvermogen volstaan om de weg van de circulaire economie te bewandelen. ChopValue dat miljoenen gebruikte eetstokjes omtovert in chique meubels en interieurdecoratie is bezig aan een wereldwijde veroveringstocht.

Meer lezen
📖 Zieke organisaties helen vraagt leiderschap

Bedrijven en organisaties zijn net als mensen levende systemen en kunnen ziek worden. In ‘Heel de organisatie’ geeft Marieke van Voorn een overzicht van corporate ziektebeelden en hun remedies. Zieke organisatie helen vraagt leiderschap. “Mensen en organisaties herstellen door zich te herenigen met hun essentie en intenties. Dat versterkt immuunsysteem n veerkracht van de organisatie.”

Meer lezen
📖 Vitale Rassen verenigt boeren die zaden telen voor een veerkrachtige en biodiverse landbouw

Met Vitale Rassen wil Greet Lambrecht de zaadteelt weer in boerenhanden leggen en een rijke diversiteit aan groentezaden beschikbaar stellen voor de gemeenschap en volgende generaties. “Ik benader de planten als mens. Zo vertel ik ook over vitaliteit bij planten: hoe ga je als mens om met ziektes? Hoe n bouw je weerstand op? Zo werkt het ook in de tuinbouw en zaadteelt. Dat is mijn boerenlogica."

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Zorgdirecteur Ben de Koning: “Ik heb geleerd dat gevoelens eigenlijk ook feiten zijn”

Een nieuw verhaal kan maar ontstaan en beginnen bloeien met een nieuw soort leiderschap, waarin het begrip ‘zorgen’ centraal staat. Daarvoor heeft een organisatie bevlogen leiders nodig, lichtende voorbeelden, die andere leiders kunnen inspireren. In deze reeks interviewt Marieke van Voorn, auteur van ‘Heel de Organisatie’ zulke leiders. Deze keer Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep.

Meer lezen
📖 Volgens deze futuriste kan kunstmatige emotionele intelligentie een belangrijke rol spelen bij de transitie naar een betere wereld

Ontwerpster en futuriste Pamela Pavliscak brengt empathie-onderzoek, affective computing en expressieve interfaces samen om technologie menselijker te maken. In dit interview voor Re-story vertelt ze dat “de combinatie van technologie en menselijkheid ongekende mogelijkheden biedt voor een mooie toekomst.”

Meer lezen
📖 NMBS-bestuursvoorzitter Thibaut Georgin wil vastgeroeste ideeën rond mobiliteit doorbreken om de samenleving leefbaarder te maken

In 2021 werd de Brusselse handelsingenieur Thibaut Georgin op voordracht van Ecolo aangesteld als bestuursvoorzitter van de NMBS. Een interview over zijn kijk op de toekomst van mobiliteit en meer in het algemeen op de economie en de samenleving. In Brussel en Wallonië timmert hij met Ecopreneur Belgium al aan de weg van het nieuwe economische denken in de economie.

Meer lezen
📖 🎥 Deze ondernemer trekt met een kruiwagen naar Parijs om de Aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen

De Nederlander Henry Mentink is een veelzijdig ondernemer. Een realistische idealist noemt hij zichzelf. Met MyWheels maakte hij autodelen groot in Nederland. Hij is ook oprichter van het Veerhuis, een kennis- en doe-huis voor de nieuwe economie. Zijn nieuwste project: een krui-tocht naar Parijs om daar de planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst.


Meer lezen
📖 ‘Samens’ is het woord van het jaar 2022

Tijdens een gesprek lanceerde Frank Vanmeenen het woord ‘samens’, een samentrekking van ‘samen’ en ‘mens’. Een neologisme dat treffend zegt waar de transitie, van onze samenleving om draait: samenwerking en menselijkheid. Traditioneel wordt het woord van het jaar op het einde van het jaar gekozen, wij draaien het om en poneren -halfweg januari - ‘samens’ als woord van het jaar 2022.

Meer lezen
📖 Re-Phil, in liefde weer mens worden

Dit jaar op 1 juli zou hij honderd jaar zijn geworden. Vandaag is het tien jaar geleden dat hij stierf … Phil Bosmans, bezieler van de Bond zonder Naam. In een woelige tijd waarin meer en meer mensen op zoek zijn naar betekenis en zingeving is dit gedenkwaardige jaar een uitgelezen goed en mooi moment voor een refill van zijn gedachtengoed. Een Re-Phil.

Meer lezen
📖 Pleidooi voor verwondering in het onderwijs

Onderwijs is vandaag vooral gericht op de uiterlijke scholingsweg die over kennis en leren gaat. De innerlijke scholingsweg is die van het innerlijk weten, van laten ontstaan en verwondering. Het yin-yang: kennisweten versus voelweten. In het boek Mogen we nog verwonderd zijn? pleiten Hans Schmidt & co om via meer kunsteducatie ook die innerlijke scholingsweg in ons onderwijs op te nemen.

Meer lezen
📖 Empathie als radicale en collectieve kracht voor positieve sociale verandering

Haar werk doorbreekt taboes en daagt sociale, culturele en gedragsnormen uit om de groeiende kloof in onze samenleving te overbruggen. Empathiekunstenaar en -ontwerper Enni-Kukka Tuomala gelooft dan ook in het kanaliseren van empathie voor radicale verandering. Ze zet uiteen hoe de samenleving als gevolg van allerlei factoren zoals stress en de jacht op macht vergeten lijkt te zijn dat mensen als het ware voorgeprogrammeerd zijn om empathie en medeleven te tonen. “Ik ben ervan overtuigd dat we onszelf met name via kunst kunnen herprogrammeren om weer meer empathie te doen stromen.”

Meer lezen
📖 Jij bent geen duif, toch?

Wat begon als een bezielende droom om de mensheid te verenigen in een transcendent netwerk is de basis geworden van monopolistisch gedrag avn enkele techgiganten. Hun controletechnieken en gedragsbeïnvloeding vormen de kern van het kritisch artistiek (beeld)verhaal van beeldend kunstenaar Jos Jansen die - en dat maakt het extra interessant - ook een master in psychologie behaalde.

Meer lezen
📖 Statiegeld op bomen, deze Franse start-up doet het

Onder de indruk van het systeem van statiegeld besluiten vier Franse ondernemers na een reis door Denemarken hetzelfde principe te gebruiken voor de oprichting van EcoTree. Het bedrijf in duurzaam bosbeheer laat ‘beter voor mij’ en ‘beter voor de wereld’ hand in hand gaan en is daarmee een zebrabedrijf. “Ondernemers hebben de sleutels in handen om oplossingen te vinden voor de klimaatopwarming”, zegt CEO Thomas Norman Canguilhem.

Meer lezen
📖 Deze pedagoge moedigt jongeren aan niet te wachten op hun professoren en startte met hen een Young Persons’ Guide to the Future

De regering vragen om de planeet te redden is één ding. Je kijk op het leven veranderen is iets anders. Wat is nodig om jongeren te laten uitgroeien tot burgers die in harmonie met elkaar en met onze planeet kunnen leven? Dat is niet wat je vandaag leert in het hoger onderwijs. Pedagoge en systeemdenker Anne Snick moedigt jongeren aan niet te wachten op hun professoren en startte met hen aan de KU Leuven een Young Persons’ Guide to the Future, waarmee ze jongeren dat zetje geeft om hun leerproces zelf in handen te nemen:

Meer lezen
📖 Terug naar de basis van wat menselijke relaties inhouden

Lieve Willems ontwikkelde een methode om te kunnen terugvallen op waarden die voor alle generaties gelden. We moeten volgens haar terug naar de basis van wat menselijke relaties eigenlijk inhouden. Als we dat proactief aanpakken kunnen we heel veel latere problemen vermijden.

Meer lezen
📖🎧 Merk je het dan niet

De boodschap die we met Re-story verspreiden – het kan wél anders – krijgt meer en meer gehoor. En toen hoorde ik de song ‘Merk je het dan niet’ van De Dijk op de radio. Frontman Huub van der Lubbe merkte reeds in 1994 iets op dat we anno 2021, zevenentwintig jaar later, nog harder zouden moeten opmerken: “Je bent niet alleen, we zijn hier met velen, die het wel kan schelen.”

Meer lezen
📖 Virus alert! Dit zijn slechts enkele superverspreiders van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie

Het kan wél anders, de boodschap die we met Re-story verspreiden krijgt meer en meer gehoor. Daarom staan we in dit verhaal graag even stil bij enkele recente ontwikkelingen van denkers en doeners die met hun ideeën en initiatieven superverspreiders worden van de bewustzijnssamenleving en betekeniseconomie.

Meer lezen
📖 Dissidente jongeren schrijven open brief aan Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts

‘Ons kapitaal’ titelde Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts zijn beleidsvisie voor de periode 2019-2024. Onderwijs moet renderen en opbrengen. Op 1 september 2021, de eerste schooldag van dit schooljaar, overhandigden de jongeren die samen de cast vormen van de theatervoorstelling Dissident hun open brief aan onderwijsminister Ben Weyts. Ze nemen het niet langer dat ze door de minister als ‘startkapitaal’ worden aanzien.

Meer lezen
📖 Journalistiek als daad van activisme

Na de bekendmaking dat ze samen met Dmitri Moeratov voor hun inzet voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, brak Maria Ressa volgens ons terecht een lans voor activistische journalistiek. Dat brengt ook weer het debat op gang over de vraag of journalisten activisten mogen zijn. Volgens ons is dat, net als de term ‘journalistieke objectiviteit’, een vraag uit het ‘oude denken’. Ook Re-story wil in het medialandschap een activistische stem laten horen en met de pen strijden voor een betere wereld voor de toekomstige generaties. Activisme beschouwen we gewoon als onze verantwoordelijkheid, ook al weten we dat we daar nooit de Nobelprijs voor de Vrede voor zullen krijgen.

Meer lezen
📖 🎧 Jongeren willen niet meer leren reproduceren wat er is, ze willen de tools krijgen om te veranderen

De Nederlandse theatermaker Lara Staal maakt bij NTGent de voorstelling 'Dissident' met vijf jongeren die in het onderwijs bekendstaan als ‘probleemgeval’. Hun blik houdt ons een spiegel voor. “Het fenomeen van jongeren die 's avonds op schoolpleintjes hangen heeft me altijd gefascineerd. Als je hen toch eens een keer spreektijd zou geven, wat zeggen ze dan en wat kunnen we daarvan leren?”

Meer lezen
📖 Otto Scharmer: “Je kan een systeem alleen veranderen als het zichzelf ziet én voelt”

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Of zoals Einstein zei: je kan een probleem niet oplossen met de denkwijze waarmee je het gecreëerd hebt. En als er iemand is die er zijn levenswerk van maakt om een shift in die mindset tot stand te brengen, dan is het wel Otto Scharmer. “Je kan een systeem alleen veranderen als het zichzelf ziet én voelt”

Meer lezen