Berichten in doener
📖 Hoe kan de stem van jongeren leidend zijn in wat we in het onderwijs doen?

Liminale leiders noemt Vida Niazian ze. Met de ontdekkingsreis Leiders voor de Toekomst viert ze alle kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen.

Meer lezen
📖 Nieuwetijdskinderen staan al met een been in het Watermantijdperk

De kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen, ziet Vida Niazian als liminale leiders. Wie zijn deze kinderen die met de eigenschappen om liminaliteit te omarmen zijn geboren?

Meer lezen
📖 Tijd investeren in elkaar is een van de meest revolutionaire dingen die je vandaag kan doen

Op haar zestiende belandde de Somalische Philsan Osman samen met twee broers en zussen via gezinshereniging in Gent. Ze misten iets. Het duurde een paar jaar voor Philsan en haar familie begrepen wat het was dat ze misten: gemeenschapsgevoel. Daarmee slaat Philsan de nagel op de kop van het oude verhaal van afscheiding waarin we vandaag in het Westen vastlopen: “We zijn van elkaar vervreemd, van de natuur en van de dingen die we produceren en consumeren.”

Meer lezen
📖 De nieuwe samenleving is er al!

Er is een snel groeiende positieve beweging van mensen en organisaties die een systeemverandering bewerkstelligen. In haar boek Voorlevers van de nieuwe samenleving brengt Jelleke de Nooy van Tol de verhalen van mensen die bezig zijn met het bouwen van een nieuwe regeneratieve samenleving en voorleven hoe het nu al anders kan.


Meer lezen
Deze polymeerarchitect wil met biokunststoffen van eigen bodem vervuilende microplastics de wereld uithelpen

Eind 2021 won de Limburgse startup B4Plastics de prestigieuze Food Planet Prize. De prijs sluit aan bij de ambities van oprichter Stefaan De Wildeman om wereldwijd de eerste te zijn die bioplastic van eigen bodem produceert: “Bioplastic gemaakt van reststromen uit de landbouw en van nieuw geteelde planten moet vervuilende microplastics uit de wereld help

Meer lezen
Wat als West-Vlaanderen de grootste kleine boerderij wordt?

Van 3 tot en met 5 oktober 2023 vond in Kortrijk Futurotopia plaats, een driedaagse om de toekomst te vieren, te onderwijzen en te begrijpen. Er waren, sprekers, workshops, een documentaire en een boek. Dat boek Morgen begint vandaag schreef Re-story in opdracht van TUA West. Dit verhaal van Bart Mostaert, is een van de vierentwintig toekomstperspectieven in het boek. Een toekomstperspectief dat duidelijk maakt dat morgen vandaag begint.

Meer lezen
📖🎧 Onze jongeren geven ons een wake-upcall: hé, waar jullie al jaren en jaren mee bezig zijn klopt niet meer voor ons

Onze jongeren zenden signalen uit. We noemen hen verward, stellen diagnoses en schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift? Die jongeren leren ons extreem veel, stelt Lut Celie in haar boek Zie mij. Omdat zij voelen dat de bestaande paradigma's rammelen. Aan de hand van drie fragmenten uit het boek, die Lut in de podcast zelf voorleest, ging ik met haar in gesprek.

Meer lezen
📖 Wat onze jongeren missen in hun leven - waaraan zij lijden - vertelt ons veel over de hiaten in de huidige cultuur

Als mens en als  samenleving hebben we een reis te maken naar het onbekende, door het omhelzen van een ‘gebalanceerde’ cultuur die ons leven veel rijker kan maken. Deze bijdrage is een passage uit het aankomende tweede boek van Alain Mahjoub. Alain is arts, mede-oprichter Safe Space - waarmee hij jongeren  ondersteunt en empowert - en communitylid van Re-story

Meer lezen
📖 Wat als het argeloze  gebruik van de term ‘vergroening’ vooral draait om het in stand houden van dominante systemen?

In de Franse krant Le Monde schreef Julien Vincent een opgemerkte bijdrage over het gemak waarmee de term vergroening in de mond wordt genomen, zonder dat de acties die eraan gekoppeld zijn bijdragen aan een echte transitie naar een andere economie.

Meer lezen
📖 Waarom artsen boeren zijn, en boeren gezondheidswerkers

Het is een koor van stemmen die vanuit heel verschillende invalshoeken zeggen dat de tijd dringt. In het boek De tijd dringt schrijven 69 oma’s en opa’s - Grootouders voor het Klimaat - een brief naar hun kleinkinderen, kinderen, beleidsmakers, Karl Marx of Voka-voorzitter Wouter De Geest. Een van de briefschrijvers is Re-story coöperant en gewezen huisarts Eric Boydens die als gepensioneerd huisarts een brief schrijft aan zijn collega’s. 

Meer lezen
📖 Sustainability Professional 2023 Isabelle De Bruyne over de verantwoordelijkheid die ze voelt naar toekomstige generaties

De bouwgroep CFE is in februari door Sustainalytics uitgeroepen tot een Top-Rated ESG Company. Geert sprak met sustainability manager Isabelle De Bruyne, die op haar beurt tot Sustainability Professional 2023 is verkozen. “We zijn actief in sectoren die de wereld van morgen nog tientallen jaren vormgeven en hebben daarom de verantwoordelijkheid om voor toekomstige generaties te zorgen.”

Meer lezen
📖 Klimaatzaak, een rechtszaak uit liefde voor de planeet

2023 is het jaar van de waarheid voor de Belgische klimaatzaak. Om meer klimaatactie af te dwingen dient in september het hoger beroep van vzw Klimaatzaak en 58.000 mede-eisers tegen de Belgische overheden. Interview met Sarah Tak over de Belgische rechtszaak en de documentaire Duty of Care die ze samen me filmmaker Nic Balthazar maakte over de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Fawzia Nasrullah: “Hoe breder de basis, hoe hoger de top kan zijn”

In de reeks ‘Lichtende voorbeelden’ brengt Marieke van Voorn, die ook coöperant van Re-story is, verhalen van helende leiders. Dit keer het verhaal van Fawzia Nasrullah, collegevoorzitter van onderwijsinstelling PCOU Willibrord in Utrecht. “Ik denk in mogelijkheden en kijk altijd vooruit.”

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Mariëlle Bartholomeus luistert tussen de regels door en kleurt buiten de lijntjes

Marieke van Voorn, auteur van Heel de Organisatie en coöperant van Re-story, sprak voor haar serie over lichtende voorbeelden in leiderschap met Mariëlle Bartholomeus, bestuurder bij de Rivas Zorggroep. “Ik ben liever intrinsiek gemotiveerd en authentiek dan dat ik me voeg naar andermans wil.”

Meer lezen
📖 De gemeenschapslandbouw van deze vier boerinnen is lokaal, vrouwelijk, gedeeld, groeiend, duurzaam en sociaal

Tien jaar geleden was Sofie De Blieck opvoedster, Heleen Dewanckele verantwoordelijke voor Bolivia bij Broederlijk Delen en Annelies D’hertoge leerkracht lager onderwijs. Nu zijn ze de boerinnen van coöperatieve zelfoogstboerderij ’t Schaaphof. Dit is hun positief verhaal van lokale groenten, biologische productie, duurzaam en sociaal ondernemerschap.

Meer lezen
📖 Een kerntaak van het onderwijs is volgens De Thuiszittersklas-auteur Martin Schravesande het herstellen van het contact met de directe leefomgeving

Martin Schravesande deelt in zijn boek De Thuiszittersklas de ervaringen van zijn experiment om met thuiszitters, kinderen die niet naar school gaan, op zoek te gaan naar de wil om te leren. In dit interview vertelt hij over het raadsel van de wil, de moed om echt contact te maken en de sleutelrol van speelsheid daarbij.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Bestuursvoorzitter zorgverzekeraar Aad de Groot: “Vastgeroeste patronen doorbreken vraagt consequent voorbeeldgedrag”

In de reeks ‘Lichtende voorbeelden’ brengt Marieke van Voorn, die ook coöperant van Re-story is, verhalen van helende leiders. Dit keer Aad de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW: “Wij zorgen voor geborgenheid en veiligheid als basis voor ieders creatief en innovatief vermogen.”

Meer lezen
📖 Het 6P-model van een zebra heeft oog voor Person, People, Planet, Purpose, Prosperity en Partnership

In mei en juni 2002 werkten zes studenten Sociaal-Agogisch-Werk van Vives Hogeschool Kortrijk aan een bachelorproef rond zebrabedrijven. Ze onderzochten het fenomeen ‘zebra’ en ontwikkelden voor hun bachelorproef een 6P-model dat checkt of een bedrijf zebra is.

Meer lezen
We zijn onmisbaar voor elkaar!

Vandaag - 1 juli 2022 - zou Phil Bosmans 100 jaar zijn geworden. Hij was een visionair en een luis in de pels. Bond Zonder Naam-directeur Barbara Torfs betoogt dat het hoog tijd is de boodschap van Phil Bosmans te vertalen in acties en woorden die vandaag opgepikt kunnen worden.

Meer lezen
📖 Zaaikapitaal, op-en-neer-trajecten, versnelling, exit: sex & start-ups

Zebras Unite is een coöperatieve beweging die de cultuur, het kapitaal en de gemeenschap creëert voor de volgende economie. Als coöperant en Ghent Chapter speelt Re-story een rol bij het opbouwen van deze wereldwijde community. Dit verhaal vertelt over aanleiding en ontstaan van de beweging.

Meer lezen
📖 We moeten mensen vooral ondersteunen in hoe ze duurzaam kunnen leven, zegt reclameman Peter Verbiest

Reclameman Peter Verbiest, strategic director bij communicatiebureau Bonka Circus geinterviewd door Re-story cooperant Bart van Goethem over purpose, de duurzaamheidstransitie, kapitalisme, de geloofwaardigheidscrisis van bedrijven en de rol van marketing en reclame.

Meer lezen
📖 Lichtend voorbeeld … 💡 Wayfinder Madeleen Mulder: "Persoonlijke bewustwording is een noodzakelijke voorwaarde voor transformatie van een systeem"

Er bestaan mooie theorieën over verandermanagement maar de basisvoorwaarde voor transformatie ligt in liefde voor het geheel en authenticiteit. Pas wanneer we de rijkdom van de enorme diversiteit aan mensen en perspectieven gaan inzien en omarmen wordt het leuk voor iedereen.

Meer lezen