Steeds meer mensen haken af. Maar dat afhaken gebeurt niet langer enkel door burn-outs en depressies, het is steeds vaker een bewuste keuze door actief en hoopvol zichzelf te disrupten. Maar een man die een boom wil worden, kunnen we hem dat toestaan?
Meer lezenIn België is zelfdoding de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren en volwassenen. En toch is het nauwelijks een onderwerp van gesprek in de media. Ook in onze directe omgeving lijken we het onderwerp zoveel mogelijk te mijden. Vandaag - 10 september - is het Werelddag Suïcidepreventie. Die vraagt aandacht voor zelfdoding en geestelijke gezondheidsproblemen. En dat is hoognodig, omdat we volgens psychiaters en deskundigen uit binnen- en buitenland door de (aanpak van de) coronacrisis voor een gigantische depressiegolf staan en een zelfmoordklimaat creëren.
Meer lezenIn zijn boek Het is aan ons zet componist en oprichter van The Turn Club Merlijn Twaalfhoven heel bevlogen en inspirerend uiteen waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden. De kunstenaarsmindset is volgens hem een open houding die ons helpt de wereld onbevangen, speels, onderzoekend én scheppend tegemoet te treden. De kunstenaarsmindset is volgens Merlijn dan ook een daad van opstand tegen de vaste patronen en gewoonten van ons denken en voelen. “Ik denk dat de mindset van een cruciale groep mensen in de samenleving heel besmettelijk kan worden. En dat, als die groep groot genoeg is, het systeem echt kan omslaan.”
Meer lezenEen gesprek, te lezen of te beluisteren, met een jonge bevlogen advocate die met recht de wereld wil veranderen. Eerst dacht ze dat rechten saai en conservatief was en toen ontdekte ze publiekrecht: “Er is wel een soort van wit blad. Er is ruimte voor creatie, voor reflectie over het bestuur, de democratie, de mensenrechten en al die onderwerpen die me echt interesseren. Maar ik wist niet dat je het recht kon gebruiken om deze onderwerpen ter discussie te stellen en ze te verbeteren.”
Meer lezenIn de zomer van 2021 besloot een leerkracht dat het genoeg was geweest. Ze nam een video op waarin ze andere leraren, ouders en leerlingen opriep om gezamenlijk een beweging te starten. Wat als onderwijs regeneratief zou zijn, zowel voor leerlingen als de Aarde? In dit verhaal neemt MaatschapWij-eindredacteur Nadine Maarhuis je mee in haar utopie.
Meer lezenHet meest logische boek over nieuwe spelregels voor onze economie, zo stellen de auteurs Martin Schuurman en Jurriaan Kamp. Hier op Re-story een voorpublicatie van het eerste hoofdstuk Waarschuwing: dit boek zet je in beweging. De auteurs willen met hun boek laten zien dat veranderen niet alleen heel nodig maar ook goed mogelijk is. “Nieuwe, slimme spelregels zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet.”
Meer lezenDe 68-jarige Jef Van Borm heeft een leven geleid dat een verfilming waard is. Zijn switch van een bestaan in het teken van luxe, geld en uiterlijk vertoon naar een terugkeer naar de natuur en innerlijke rust is een radicale toepassing van ‘disrupt jezelf’. Uit zijn biografie valt veel te leren voor een persoonlijke of professionele re-story. We delen alvast tien van zijn levenslessen.
Meer lezenWat doe je wanneer niet alleen de mensen opbranden, maar wanneer ook de planeet in brand staat? Alles begint met een droom. En al is de weg nog lang: door samen te durven dromen, wordt het beeld van een
nieuwe toekomst steeds helderder. En worden acties en handelingen concreter. Dat schrijft Eric Boydens in de inleiding van Welkom in mijn boomgaard,Welkom in mijn droomgaard.
Meer lezen"Wat doet verwondering? Ze doorbreekt de voorspelbaarheid van wat we verwacht hadden. Met verwondering begint de bevraging, het zoeken, het vallen en opstaan, het vinden van wat je niet eens wist dat je zocht", schrijft VUB-rector Caroline Pauwels in het kleine boekje Ode aan de verwondering. In 2019 werd ze gevraagd als gastcurator van Theater aan Zee in Oostende en koos ze ‘Verwondering’ en ‘Amor Mundi’ als hoofdthema. Door corona uitgesteld is deze TAZ-zomer van Caroline Pauwels: ”Ik kijk uit naar alle voorstellingen, omdat ik zelf ook hunker naar kunst en cultuur.”
Meer lezenLaura-Chance Ghaye is een jonge in Luik geboren maar in Brussel wonende onderneemster voor wie ondernemen en ethische waarden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met haar slow deco start-up MOBE, die onder meer duurzame meubelen en originele interieurspullen aanbiedt, kiest ze resoluut voor lokale productie en distributie. “Hoe meer ondernemers het gangbare idee van snel produceren, snel consumeren en dan weggooien te doorbreken, hoe groter de kans dat we gaan inzien dat een andere economie echt mogelijk is.”
Meer lezenNa professionele passages bij de Boerenbond en de Gentse Floraliën richtte Dimitri Barbe in 2008 het communicatiebureau Make Sense op met de bedoeling zich exclusief te richten op duurzaamheid en organisaties bij te staan in hun communicatie daarover. Zijn bedrijf heeft ondertussen een mooi parcours afgelegd en kan fraaie referenties voorleggen. Terugkijken wil hij echter niet doen. En te ver vooruitdenken evenmin. “Het is hier en nu dat we met zijn allen moeten werken aan een ander model waarin duurzaamheid centraal staat en waarin bedrijven de schroom moeten afleggen om daarover te communiceren zonder in de valkuil van de greenwashing te trappen.”
Meer lezenMara Zepeda en Jennifer Brandel lanceerden een goede drie jaar geleden voor het eerst de term zebrabedrijven. Hoewel het voor veel mensen nog een redelijk abstract begrip is, begint de term zebrabedrijven stilaan te leven. En volgens ons is dat volkomen terecht, omdat zebrabedrijven de exponenten zijn van de ‘positive sum game’ die organisaties kunnen en zullen moeten spelen om hun eigen toekomst en die van de wereld te bestendigen.
Meer lezenWat we nu in ons gevoelsleven gewaarworden is het resultaat van een individueel en maatschappelijk proces dat al lang aan de gang is. Het gaat om het verlies aan zingeving, stelt yogaleraar Philippe Gits. De innerlijke, diepere zingeving onderzoeken we steeds minder en yoga kan je volgens hem helpen je denkproces te activeren en je gevoelsleven te versterken.
Meer lezenMet de start-up Forest Fwd hebben Dajo Hermans, Dirk Coucke en Frank Missoul een missie: voor bedrijven maatschappelijke impact creëren door hen de kans te bieden de daad bij het woord te voegen en voor extra natuur en meer bossen te zorgen. “We zien dat enorm veel ondernemers echt wel begaan zijn met de klimaatproblematiek, maar worstelen met de vraag hoe ze er concreet iets aan kunnen doen.
Meer lezenOrganisaties kunnen de lessen van de natuur goed gebruiken om een nieuw duurzaam model te vinden. Geen groeimodel, maar een bloeimodel. Duurzaam organiseren is hard werken, met de handen en voeten in de aarde. “Bekijk je organisatie, of je team nu eens als een leeg veld, waar je dingen wilt realiseren. Jij bent de tuinman die de moestuin gaat inrichten.”
Meer lezenAls we een verschil willen maken, begint het bij de manier waarop we onze kinderen opvoeden en onderwijzen, schrijft pedagoog Hananja Riddersma in deze gastcolumn. Als oprichter van Let's grow green schrijft ze over duurzaam opvoeden voor ouders van kinderen van 0-12: “Kinderen die complimenten krijgen over hun werkhouding durven uitdagingen aangaan en durven buiten de lijntjes kleuren.”
Meer lezenGezien de enorme uitdagingen die op ons afkomen is het volgens Ayming managing director Laurie Pilo duidelijk dat ondernemingen nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze helpt bedrijven om hun resultaten te verbeteren, zodat ze meer middelen hebben om te innoveren en zo de wereld te verbeteren.
Meer lezen#ChooseToChallenge is ht thema van Internationale Vrouwendag 2021. Uitdagingen durven aangaan. Vanuit die uitdagingen komen immers veranderingen tot stand. De ware uitdaging waar we allemaal voorstaan is het evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke in onszelf herstellen.
Meer lezenDe 29-jarige Chinees-Amerikaanse onderneemster Jean Guo had na indrukwekkende studieresultaten voor een fors loon aan de slag kunnen gaan bij de grootste techbedrijven. Maar dat was niet aan haar besteed: in plaats daarvan richtte ze in Frankrijk Konexio op, een bedrijf dat de meest kwetsbaren uit de samenleving opleidt in digitale vaardigheden. “Nadenken over een betere samenleving betekent ook gewoon dat je soms heel praktisch de mouwen moet opstropen en met de laarzen in het veld moet gaan staan.”
Meer lezenDat veel jongeren het als gevolg van de coronacrisis mentaal zwaar hebben, zal niemand ontkennen. Maar spreken van een verloren generatie van ‘pandemials’ die geen toekomstperspectief hebben, is echt de waarheid geweld aandoen. Tientallen jonge ondernemers tonen dat juist zij de betekeniseconomie gestalte geven.
Meer lezenDat een ‘schone toekomst’, ‘tijd voor evrandering’ en ‘je gevoel volgen’ in de reclamewereld is doorgedrongen laat zien dat er iets leeft in de onderstroom bij consumenten: het ontstaan van een nieuwe levensstijl. Dus marketeers: druk je stempel op een nieuw wereldbeeld en make that change. De toekomst is zwart als je geen kleur kiest.
Meer lezenHans Schmidt wil de in zijn ogen té grote alarmsignalen bij de leerachterstand die kinderen en jongeren door de coronacrisis zouden oplopen relativeren. “Het zou wel eens kunnen dat ‘het zich moeten beperken tot het essentiële’ de grondigheid ten goede komt en dus meer garanties biedt op later succes. Hoger geraak je pas als je verdiept.”
Meer lezenDit is de eerste videoproductie van Re-story, een korte video over doeners Koen Bosmans, Sarah Bergé en Gert Linthout van Ray & Jules in Leuven, de eerste koffiebranderij in de wereld op zonne-energie . Gemaakt in samenwerking met Britt Buseyne en Nikki Lucy van Sustainababbels.
Meer lezen